Son günlerin popüler tartışma konusu olan Maraş caddesinin kapatılması ile ilgili olarak Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in “ Maraş Caddesinin Yayalaştırılması” projesini destekliyorum.

Avrupa’da pek çok kentin merkezinde meydanlar vardır.

Bu meydanlar genelde birbirine paralel olarak sıralanmış sokaklardan oluşmakta ve araç trafiğine kapalıdır. ( ya da kontrollü geçiş vardır. )

Gelişmekte olan şehrimiz Trabzon’un da merkezinde insanların rahatlıkla gezebilecekleri bir meydan hattı ve yürüyüş alanları olmalıdır.

“ Bir Projeyle Üç Çözüm ”

Genel olarak Trabzon şehrinin merkezine baktığımızda 3 büyük sorun dikkatimizi çekmektedir. 

YÜRÜYÜŞ ALANLARININ KISITLI OLMASI; Trabzon şehri son yapılan nüfus sayımından sonra 750.000’den fazla kişinin yaşadığı büyük şehir olmuştur. Yaşayan insanlar dışında sürekli göç alan ve çevre illerden insanların ziyaret ettiği bir çekim merkezidir. Trabzon’u ziyaret eden insanların öncelikle geldikleri yer, şehir merkezi olarak anılan “ Atatürk Alanı” ve çevresidir. Meydana gelen insanlar Uzun sokak ’ta yemek yiyip, dolaştıktan sonra, kunduracılar caddesine alışveriş için gitmek istediklerinde Maraş caddesinde var olan yoğun trafikle karşılaşıyorlar. Yayaların geçişi için bir kısıtlama olmayınca da insanlar her noktada karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorlar. ( Bunu hepimiz yapıyoruz. )

OTOPARK;  Meydan ve Maraş Caddesi üzerinde ihtiyaç dahilinde yeterli otopark alanı maalesef yok. İnsanlar araçları ile meydana geldiklerinde 15-20 dakika sadece aracı çekebilecekleri bir otopark yeri arıyorlar. Bu bölgede var olan yollarda araç yoğunluğunu taşıyacak genişlikte değil. Bununla birlikte araçların yol kenarlarına park etmesini yasal hale getiren belediye(!) yolların daraltılmasına daha fazla ön ayak olmakta ve şehir içi trafiğin sıkışmasına katkı sağlamaktadır.

PARK VE YEŞİL ALAN; Her modern kentin merkezinde olan ve Doğu Karadeniz’in incisi olan Trabzon şehrinin merkezinde meydan parkı hariç hiçbir yerinde bir yeşillik ve park alanı yok. İnsanlar Trabzon’u dışarıdan yeşil bir kent olarak bilirken, yapılaşmanın henüz ulaşmadığı yerlerde sadece yeşili görmekteyiz. Ankara gibi karasal iklimin olduğu bir kentte bile Trabzon’dan fazla yeşil yer almaktadır.

Tartışmaların alevlendiği bu dönemde Maraş caddesinin yayalaştırılmasına yönelik önereceğim alternatif proje ile yukarıda yer alan 3 sorunu çözüme kavuşturabiliriz.


Yukarıdaki şemada görebileceğiniz gibi Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Alanı arasında kalan hattı trafiğe kapatıyoruz.

Böylece sorunlara şu şekilde çözüm bulabiliyoruz.

YENİ YÜRÜYÜŞ ALANI; Kentin merkezinde Maraş caddesi yayalaştırılarak, Uzun sokak, Atatürk alanı, Kunduracılar caddesi bağlantısı sağlanacaktır. Böylece insanların rahatlıkla yürüyüş yapabilecekleri bütünlükte bir rekreasyon alanı oluşacaktır. Ayrıca Maraş Caddesinin yayalaştırılması ile sokağa taşan yeni dükkanların açılmasına ön ayak olunacak. Atatürk alanında biriken yoğunluğun yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

 

OTOPARK; Yayalaştırılması gündemde olan yaklaşık 400 m uzunluğundaki bu hattın hafriyatı yapılarak yaklaşık 300-350 araçlık kapalı bir otopark inşa edilebilir. Böylece insanların araçları ile meydana geldiklerinde park edebilecekleri merkezi bir otopark planlanabilir.

 

PARK VE YEŞİL ALAN; Yayalaştırılması yapılan bu alanda uygulanacak olan peyzaj projesi ile kentin ihtiyacı olan park ve yeşil alanlar sorunu da çözümlenebilecektir. İnsanların yol boyunca oturabilecekleri, ağaç gölgesinde dinlenebilecekleri yerler yapılabilecektir. Yol boyunca yapılacak sanatsal objeler ile caddeye yeni güzellikler katılabilir.


Trabzon merkezinin halihazırda bulunan 3 sorununa bu şekilde alternatif çözüm sunabiliriz.

Ayrıca yine gündemde olan “Dolmuş Hatları” sorunuyla ilgili olarak, Atatürk alanı girişi tarafında ve Cumhuriyet caddesi tarafında 2 bekleme noktası yapılabilir.

Bu alanlarda Maraş caddesinde bulunan dolmuş hatları sadece bulunacak ve her bir dolmuş hattının sadece 2 minibüsünün bekleyebileceği alan bırakılacaktır. Eğer bir dolmuş hattı 3. Aracını park etmek isterse, diğer dolmuş hattına girmesi gerekeceğinden buna kendi içlerinde izin vermeyeceklerdir. Tanjant yolunu kullanan hatlar için Atatürk Alanı tarafından, Cumhuriyet Caddesini kullanan hatlar için postane tarafında bu alan bırakılacaktır. (Yukarda harita üzerinde görüldüğü gibi )

Ayrıca insanların yoğun olarak minibüsleri kullandığı sabah erken ve akşam mesai çıkışı saatlerinde belediye tarafından konulacak olan ekstra otobüs seferleriyle yolcu taşıması yapılacak, böylece insanların uzun süreler beklemeden evlerine gitmelerine sağlanacaktır.

Yukarıda bahsettiğim alternatif proje takribi inşaat maliyeti 10-12 milyon TL civarındadır.  Sadece otopark alanının belediye tarafından işletilmesi ile yaklaşıl 15 yılda bu maliyet karşılanabilmektedir ve bilindiği üzere 15 yıllık bir geri dönüş kabul edilebilir bir geri dönüştür.

Tabi ki bu önerilerin hepsinin üzerinde daha sıkı bir çalışma ile projelendirilebilir.

Proje geliştirilebilir.

Üzerinde çalıştaylar kurulabilir.

Önemli olan tartışmaların başladığı bu günlerde ortak akıl yürüterek birlikte çözüme kavuşturabilmemizdir. Sorunun üstünü örtmek ya da birilerini rencide etmek değildir.

Saygılarımla.