Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 320 milyar metreküplük dev doğalgaz keşfini açıklamasının ardından doğalgazın karaya ulaştırılması için çalışmalar başlatıldı. Doğalgaz kulesi ve platformu TPAO tarafından inşa edilecek. Gaz denizde işlendikten sonra borularla karaya taşınacak. Ayrıca gazın çevresindeki 8.000 kilometrekare alanda Oruç Reis’in sismik tarama yapması bekleniyor. Doğalgazın denizaltından borularla kıyıya ulaştırılması için yaklaşık 175-200 kilometre boru hattı döşenmesi planlanırken, boruların çıkış noktasının en yakın kıyı olan Zonguldak olacağı hesap ediliyor.

Türkiye’nin Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulmasının ardından bölgede yapılacak çalışmalar ile petrolün de bulunmasının mümkün olduğu belirtildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, gaz sahasının daha derin kısımlarında petrol de bulunabileceğini söyledi. Türkiye’nin bugün bulduğu doğalgaz alanının Romanya’nın Neptun gaz/petrol sahasının güney sınırında yer aldığını hatırlatan Bektaş, Romanya’nın bu bölgede 2012 yılında yaptığı Domino-1 sondaj kuyusuyla ciddi gaz rezervine ulaştığını, araştırmaların günümüze dek sürdüğünü belirtti. Romanya’nın 100-1000 metre su derinliğindeki gaz rezervlerinin güneye doğru devamında, 2100 metre su derinliğinde Türkiye’nin yeni gaz rezervleri bulduğunu ifade eden Bektaş, Romanya’dan Türkiye’ye doğru uzanan gaz yataklarının benzer jeolojik yapıda olduğunu, Tuna, Dinyeper, Dinyester nehirlerinin 10 milyon yıl önceki denizaltı delta çökelleri içerisinde yer aldığını, jeolojik olarak Karadeniz petrol alanının Hazar petrol havzasının doğuya doğru devamı olduğu görüşü nedeniyle, uluslararası şirketlerin ve TPAO’nun, Türkiye’nin ekonomik alanı sınırları içerisinde, Karadeniz’de, sismik ve sondaj faaliyetlerini sürdürseler de bugüne dek olumlu bir sonuç alınamadığını dile getirdi. Bektaş, “2000 metreden fazla derinlikte sondaj yapma maliyeti ve teknolojik zorluklar Karadeniz petrol-doğal gaz havzasındaki sondaj sayısının çok az olmasının temel nedenidir. Petrol fiyatlarının son yıllarda düşük olması, buna karşılık çıkarılması mümkün petrolün maliyetinin dünya piyasa fiyatlarından daha fazla olması nedeniyle çok uluslu petrol şirketleri Karadeniz’den çekilmişlerdi. Ancak Türkiye bu konuda Karadeniz’den asla vazgeçmedi” diye konuştu.

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervinin, enerji sektörünün güvenli, rekabetçi ve sürdürülebilir büyümesine önemli katkı sağlayacağı aşikar. Ayrıca sektörde artan üretimi karşılamak için yeni istihdam alanları oluşacağını da tahmin etmek zor değil. Karadeniz’de ortaya çıkan gaz ve petrolün, Türkiye’nin elini güçlendireceği, enerji maliyetlerini düşüreceği gibi, yeni istihdam alanları oluşturacağı bölgemizin kalkınmasına da ciddi katkı sunacak.