OSB’lerde (Arsin-Beşikdüzü ve Şinik) üretim daraldı. Yetkiller 'cezasız öteleme' istiyor.

Hiç arzu ve talep etmediğimiz halde dünya bir anda yarasalardan bulaşan virüse maruz kaldı.

İnsanlarımız hayatlarına devam etmeleri için alınan tedbirler gereği evden çıkmamaya başladılar. 

Ancak yaşamak için üretmeye mecbur olduğumuzu düşünürsek çalışmak için dışarı çıkanlara destek olmamız gerektiğini unutmamamız gerekir. Bunlar Arsin-Beşikdüzü ve Şinik Organize Sanayi Bölgeleri (OSB).

Trabzon’da faaliyet gösteren 3 OSB’de yaklaşık 150 fabrika çalışıyor. OSB lerde yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor ve yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat yapıyorlar. Bu rakamlar virüs tehdidinden önceydi. 

Şimdilerde iş yavaşlatma yok, ancak endişe var. 

Acil Paket Devreye Alınmalı

Yetkililer endişelerin azalması, istikrarın devam etmesi ve üretim çarklarının dönmesi için hükümetten ‘hayati’ tedbirler istiyorlar.

Trabzon’da her gün 6 bin kişi çalışmak için organize sanayi bölgelerine (OSB) gidiyor. Koronavirüs, sanayi tesislerinde pek çok alışkanlığı değiştirirken, elektrik üretimlerinde ciddi düşüşler yaşanıyor. Fren yapan firmalar üretimlerini azalttılar. 

Bu nedenle OSB ler hem hükümetten acil tedbirler istiyor hem de fabrikaları desteklemek için bir bir önlem paketleri açıklıyor. İhracata çalışan firmalar Uzakdoğu hariç dünyanın pek çok ülkesinde gümrük kapıları kapandığı için üretimlerini durdurdu.

Haksız rekabet olmaması için pek çok işletme istemese de üretime devam ediyor. Tüm tedbirlere rağmen OSB’lerdeki fabrikalar hem çalışanlarının hayatları hem salgın sonrası üretimin çarklarının dönmesi için hükümetten ‘hayati’ tedbirler istiyor. Edindiğim bilgiler göre sanayici mevcut kredilerini, günlük faiz işlemeden, cezasız ötelemek istiyor.

İçinde oldukları durumu, ‘Bu güne kadar ürettik Ancak büyük bir endişe var’ diyerek açıklanan 100 milyar TL’lik Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin genişletilmesi ve başlangıcının Mart ayına çekilmesini talep ediyor. Üstelik sanayiciler; sadece kendileri için de talepte bulunmuyorlar tüm toplumu düşünüyorlar. 

OSB’ler ne istiyor?

• Bankalar açıklanan erteleme için günlük faiz işletiyor, bu işletmelerin sorununu çözmüyor, ‘cezasız öteleme’.

• KGF limitleri artırılmalı

• Eğer iş durdurma ya da sokağa çıkma yasağı kararı alınmazsa, hızlı tanı kitleri OSB’lere verilmeli, üretimin güvenliği teminat altına alınmalı.

• Emek yoğun sektörlere istihdamı korumak için nokta atışı tedbirler alınmalı. İşçi ücretleri konusunda hükümet destekleyici paketler açıklamalı.

• Ekonomik İstikrar Kalkanı, mart ayını da kapsama almalı.

Zira, nisan ayında ne olacağını kimse bilemiyor.