Bir daha kullanılmayacak olan ve doğaya atılan ya da bırakılan bir kısım malzemenin içinden, kağıt, karton, metal, cam, plastik gibi yeniden değerlendirilebilir olan maddeler ayrıldıktan sonra kalan ve artık geri kazanımı ya da geri dönüşümü mümkün olmayan malzemeye çöp deniliyor.

Yani çöpün depolanması ve yok edilmesi gerekir. Çöpün geri kazanımı olamaz. Atıkla çöpde aynı değildir.

Sevgili okurlar bu günlerde Trabzon’da Oda seçimleri Arsin’dede çöp tesisi tartışmaları günemde ki önemli konuların başında geliyor. Seçim sonuçlarına, Trabzon’a kazandıracaklarına sonraki yazılarımda bakacağım. Şimdi Arsin’i baştan başa saran çöp konusuna bakalım.

Bu günlerde Arsin, çöp tesisi ile yatıp çöp tesisi ile kalkıyor. Çünkü, Araklı’ya düşünülen tesisin Arsin sınırları içinde Pirgi Mahallesinde olması halkı bir hayli tedirgin ediyor.

3 İlçe Çöpe Karşı Duruyor

Her kes çöpün karşısında ama Arsin Platformu olayın tam ortasında her olayın içinde adeta mücadele ediyor. Platform Başkanı Oktay Acar başta olmak üzere 28 sivil toplum örgütü ve 61 muhtar, siyasi parti temsilcileri ve halk ortak sesine kulak vermek gerek.

Arsin Çöp Olmasın!

Ortak istek “Arsin Çöp Olmasın”. Oysa Arsin bunu isterken Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararı çıkardı. Her ne kadar Araklı Turup için de aynı kararı çıkartıp, halkın tepkisi karşısında kararı geri aldıysa burada da alabilir. Bekleyip göreceğiz…

Arsin Neden Çöp Tesisini İstemiyor

Çöp tesisinin yapılacağı alan Yanbolu Vadisi’ndedir. Yanbolu Vadisi ise Santa Harabelerinin yol güzergahı üzerindedir. Ekonomik alanda istediğini alamayan Arsin, geleceğini Vadi sayesinde turizme bağlamış durumdadır.

Proje bir anda Arsin turizminin doğmadan ölmesine neden olacaktır. Sonrasında ise bölgemizin vebası kanser ile birlikte daha bir çok hastalığa davetiye çıkaracatır.

Trabzon’un değerlerini çıkarıp turizmin emrine sunmaya çalışırken elimizdeki değerleri bir bir çürütmüyormuyuz? Neden Arsin? Başka yer mi yok.

Çimento Fabrikasının Yeri Ne Olacak

Madem çöp tesisi çevreye zarasız diyorsunuz. Alın size Değirmendere’den kaldırdığınız Çimento fabrikasının yeri. Olmadı mı. Çıkın yukarlara; sonunda köy olmayan sayfiye alanları. Yapmak yerine yıkmak niyetinde olanlar; bunca insanı sokaklara dökmenin anlamı varmı?.

Bölgeyi Çöpe Heba Etmek Doğru Mu?

Turup’a yakıştırmayan çöp tesisini Yanbolu Vadisine mi yakıştırıyorsunuz. Doğal ve tarihi güzelliğiyle turizmin geleceği Yanbolu Vadisi ve 8 taş köprüsü, Sümele’ya veya Uzungöl’e fark atar. Bölgede yolun yapılması (Gümüşhane tamamladı. Trabzon’da başlama kararı aldı), Santa’nın turizme açmak gerekirken bölgeyi çöpe heba etmek doğru mu? İnanın başka hesapları düşünmüyorum. Sakın Trabzon yeni bir turizm alanına kavuşacak bölge üzeinde ince hesaplar yapılmasın.

Sahi siyasetçilerimiz nerede?

Böylesine Değerli Alanı Turizme Kazandıralım

Unutmayalım Araklı’da toplanan 1573 imzanın daha fazlası Arsin’den gelebilir.