Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ortaklığı ile Future Skills Academy projesi kapsamında Yenilikle Geleceğe Sektörel Oryantasyon ve Kariyer Günleri KTÜ Osman Turan Kongre Merkezi’nde başladı.
Ekinliğe KTÜ Rektör Yardımcısı Cemil Rakıcı, TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haydar Baş, İŞKUR Trabzon İl Müdürü Servet Kaba, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri, işadamları, akademisyenler, öğrenciler, ulusal ve yerel sektör temsilcileri katıldı. Canlı olarak yayınlanan etkinlik dijital ortamlarda da izlenmeye açık sunuldu.
TTSO BAŞKAN YARDIMCISI ALİ HAYDAR BAŞ: GENÇLERİMİZİN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ
Etkinliğin açılış konuşmasında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Haydar Baş etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada "Geleceğin İşleri Akademisi" projesinin en can alıcı etkinliklerinden biri olan Yenilikle Geleceğe Sektörel Oryantasyon ve Kariyer Günleri'nde bir araya gediklerini söyledi.
Bu gibi projeleri ilimizde bulunan diğer üniversiteler ile de yürütmeyi hedeflediklerini belirten Baş, “Bu, tüm bölge gençliğine hitap etme ve fırsat eşitliği yaratma çabamızın bir göstergesidir. Geleceği hep birlikte inşa etmek, bölgesel kalkınmayı desteklemek ve gençlerimizin potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak için çabalıyoruz” dedi.
TTSO Yönetim Kurulu başkan yardımcısı Ali Haydar Baş daha sonra şöyle konuştu: “Bugünkü etkinliğimizde, dijital oyunlar ve simülasyonlar, sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları, blockzincir, yapay zekâ konularını ele alacağız. Ayrıca lider konuşmacılarla sohbetler, iş görüşme olanakları, dijital dönüşüm panelleri ve sektörel buluşmalar gibi birçok fırsatı sizlere sunacağız. Özellikle lider konuşmacılarımızla yapılacak sohbetler ve iş görüşme olanakları, kariyer yolculuğunuzda önemli kilometre taşları olacaktır.
Değerli gençler, İnternet devriminin sonuçlarını yorumlayan bazı düşünürler şöyle diyorlar: Gerçeklik, artık ikiye ayrılmıştır. İnsanlar yaşamlarının en az yüzde 50'sini siber alanda devam ettireceklerdir. Gelişmiş 12 devletin ekonomik geleceği üzerine gerçekleştirilen araştırmalar, yapay zekanın ve bunun paralelindeki gelişmelerin ekonomik büyüme hızını iki katına çıkarma potansiyeline sahip olduğunu gösterdi. Bu gelecek vizyon ışığında unutmayın ki, yenilikçi düşünceler ve sürekli öğrenme arzusu, sizleri ve elbette ülkemizi her zaman bir adım öne taşıyacaktır.”
KTÜ REKTÖR YARDIMCISI PROF.DR. CEMİL RAKICI: PROJE KAPSAMINDA 400 SAATIN ÜZERİNDE GENÇLERİMİZ EĞİTİM ALIYOR
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Rakıcı da projenin amacı gelecekteki iş gücünün istihdamını teşvik etmeye yönelik bölgemizde önemli bir katkı sağlayacağını dile getirdi. Üniversitemizin bu kapsamda yıllardır yürüttüğü çalışmalara Avrupa Birliği Projesi kapsamında önemli bir katkı sağlamayı başardığını belirten Rektör Yardımcı Rakıcı şöyle konuştu:
“Proje özellikle artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, bulut bilişim, eklemeli imalat, finansal teknolojiler gibi gelecek teknolojilerini yönetebilen gençlerin yetiştirilmesini hedeflemektedir. Üniversitemiz bu hedef doğrultusunda öğrencilerimize ve sektörde çalışan genç işgücüne gerekli becerileri kazandırmak. Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Biyoteknoloji ve İnovasyon Merkezi'ni tam donanımlı bir eğitim alanını Trabzon'a kazandırmıştır. Burada öğrencilerimiz ve sektörden katılım sağlayan gençler 400 saatin üzerinde bir eğitim almaktadırlar. Bugün de burada projemizin en önemli etkinliği için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ülkemizde dijital dönüşüme yön veren çok önemli sektör temsilcileri üç gün birlikte üç gün boyunca bizlerle beraber olacaktır. Çok önemli alanlarda dijital dönüşüm yolculuğunu bizlere aktaracaklardır. Bu organizasyon kapsamında ele alınan tüm konuların gençlerin gelecekteki başarılarına ışık tutmasını ümit ediyoruz. Bu noktada projede ve bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projemizin tüm paydaşlarına ve bugün burada bizimle olan ülkemizin ve bölgemizin çok değerli işletmelerine teşekkür ediyor ve etkinliğin hayırlı olmasını diliyorum.”
Dr. BİLGEN AKMERMER: BÖLGEMİZDEKİ İNSAN KAYNAĞINI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ
KTÜ FSA Proje Yürütücüsü Dr. Bilgen Akmermer etkinlikte yaptığı sunumda projenin Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsan İlişkileri Yaklaşımıyla Desteklenmesi Operasyonel programı kapsamında yürütüldüğünü ifade etti. Akmermer sözlerine şöyle devam etti: “Tabi burada bu program çerçevesinde programın amaçlarına katkı sağlayacak şekilde biz de iyi bir geleceğin ihtiyaçları konusunda listedeki insan kaynağının bölgemize kazandırılması üzerine kurguladık. Tabi bu anlamda aslında Odamız farkındalık etkinlikleri, dijital teknoloji eğitimleri ve alt çalışmaları olan projede ilk uygulaması yurt içinde ve yurt dışındaki iyi uygulamaların bölgemize aktarılması üzerine çalışmalar yaptık. Projeyi yürütürken çok değerli firmalara ve çok değerli uzmanlarımızla toplantılar yaptık. Proje kapsamında Ankara'ya bir teknik gezi düzenledik. Öğrencilerimiz, Odamız ve üniversitemiz temsilcileriyle birlikte. ASO Sürekli Eğitim Merkezi ve Tasarım Fabrikası, ODTÜ Teknokent, ODTÜ Atom, ODTÜ Tasarım Fabrikası ve TOBB merkezlerine birer ziyaretler geldi. Bunları ayrı ayrı söylüyorum. Hepsine çok teşekkür ediyoruz”
TTSO FSA PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ GÖZDE YILMAZ: MÜHENDİSLİK, MİMARLIK VE YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ AĞIRLIKTA
TTSO FSA Proje Yürütücüsü Gözde Yılmaz projeye 11-12 Ocak tarihlerinde Yenilikle Geleceğe Konferansı ile başlandığını belirterek, “Organizasyonumuzda, e -ticaret, fintek ve akıllı şehirler konularında alanlarında uzman kişiler ile farkındalık yaratma paneli düzenledik. Ardından artırılmış ve sanal gerçeklik, blokzincir ve bulut bilişim konularında seminerler düzenledik” dedi.
Proje kapsamında Trabzon İnovasyon ve Biyoteknoloji merkezinde bilgisayar sınıfı oluşturulduğunu anımsatan Yılmaz, “Bu sınıfta, iki ayrı modülde artırılmış ve sanal gerçeklik ile katmanlı üretim ve tasarım eğitimleri düzenleniyor. Mart ayında başlayan bu eğitimler Haziran ayında tamamlanacak. Mevcut durumda 42 öğrencimiz eğitim almakta, bu öğrenciler ağırlıklı olarak mühendislik, mimarlık fakülteleri ile yönetim bilişim sistemleri öğrencileri ve mezunlarından oluşmaktadır. Eğitim programımız kapsamında 10 kişiye yönelik eğitici eğitimi de düzenlenecektir. 1-3 Mayıs tarihleri arasında da eğitim alan öğrencilerin Ankara’da teknik gezi kapsamında sektördeki çeşitli ulusal ve uluslararası firmalarda incelemelerde bulundular.”
Organizasyonumuzda: dijital oyunlar ve simülasyonlar, lider konuşmacılarla sohbetler, iş görüşme olanakları, dijital dönüşüm panelleri, sektörel buluşmalar, bilgisayar ödüllü çekilişler, akıllı saat ödüllü dijital yarışmalar yapıldı.
Yüz yüze Trabzon’da, canlı yayın ile tüm ülkede Dijital dönüşüm yolculuğuna katkı verilen etkinlik bugünkü açılışın ardından yapılan sunumlardan sonra 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde de devam edecek. KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezin de devam edecek etkinliğe öğrenciler ve sektör temsilcileri katılabiliyor, ulusal ve yerel firma standartlarında yüz yüze görüşmeler yapabilecekler.