Trabzonda 60'lı ve 80'li yıllarda özellikle köylerde ve yaylalarda kısmende olsa şehir merkezinde, taşımacılığın ve ulaşımın büyük bölümünün at, eşşek ve katırlarla yapıldığı yıllarda çok rağbet gören semercilik mesleği günümüzde malesef yok olmak üzere.

Günümüzde hala daha pazarkapı mahallesi tophane hamam sokakda, mesleğinin belkide son temsilcisi, semerci Alaattin Öksüz ağabey.

Yılların acımasız yorgunluğunu üzerinde hissetsede gözleri eskisi gibi görmesede, hareketleri yaşının gerektirdiği şekilde yavaşlasada, mesleğine olan sadakatini ve sevgisini hiç yitirmemiş, günlerce süren uğraşılardan sonra, alınteri ve göz nuru ile işlediği ve çuvaldızı ile diktiği semerleri günümüzdede yapmaya devam etmektedir.

Alaattin ağbi 1945 doğançay Trabzon doğumludur. Mahallemizin yaşayan en eski meslek erbablarındandır.

İş yerinin bulunduğu sokak günümüzde TRABZON'UN en büyük meslek örgütlerinden ikisi olan Ticaret odası ve Borsasına bitişik olmasına rağmen, nedense alaattin ağbi..,
oda başkanlarının ve yöneticilerinin ilgisizliğinden yakınmamış, mesleğinin son temsilcisi olarak pazarkapı nahallesi tophane hamam sokakda 
bir apartmanın bodrum katında semercilik mesleğine devam etmektedir.

Şehrimize her yıl gelen binlerce yerli ve yabancı turistlerin, eskilerden kalan bu tür mesleklere çok ilgi göstermelerine rağmen, burnunun ucundaki alaattin ağbiyi göremeyen bir defada olsun yanına gidipde halını hatırını soramayan oda yöneticileri bilmelilerki, 

Avrupa birliği, bu tür el işi göz nuru ile mesleklerini bin bir zorluklarla devam ettirmeye çalışan, alaattin ağbi gibi
eski zanaatkarlara meslek erbablarına yakın ilgi göstermekte ve fonlarının bir bölümünü bu mesleklerin yaşatılması için kullanmaya öncelik göstermektedir.

Yaşayan son mesleklerden bir tanesi olan semerciliğin yok olmasını önlemek ve yaşatmak için, 
Avrupa birliğinin şehrimize gelen yöneticilerine mesleğinin sorunlarını anlatmak alaattin ağbinin görevi değildir, 
oda başkanlarımızın görevidir.

Yatırım fonları sadece memlekette bazı kesimlere değil alaatttin ağbi gibi mesleğinin son temsilcilerine katkı sağlamak ve bu meslekleri yeni kuşaklarla buluşturmak için kullanılmalıdır.

Günümüzde en çok at, eşşek, katır için semer siparişi veren köylerimizin başında merkez karakaya köyü gelir.

Yaklaşık bir buçuk ayda tamamlanabilen semerler bugün sipariş üzerine 800 lira gibi çok düşük rakamlara alaattin ağbi tarafından üretilmektedir.

Fındık çuvalları, ahşap ve deri malzemeleriyle, elindeki çuvaldızıyla birlikte, 
günlerce süren uğraşılarla semerlerini bir nakış gibi işleyen Alaattin ağbi mesleğinin son temsilcisidir.

Alaattin ağbiye çat kapı yapın gidin, bir çayını için hiç kimseden hiç bir şey istemesede biz ondan mesleğini yaşatması  açısından çok şey isteyebiliriz.

Çok şeyde ki kastım mesleğini öğretecek gençlere ön ayak olabilmesi için kendisinden ricacı olabiliriz.

Pazarkapı mahallesi, TRABZONUN, hanlarının hamamlarının yoğun olduğu, çok eski yıllardan beri kervanların konaklamak için mola verdikleri en önemli merkez mahallesi olmasından dolayı semercilik mesleği çok eskilerden gelen bir gelenek olarak halen daha bu mahallede alaattin ağbi tarafından sürdürülmektedir.

Alaattin ağbi gibi mesleğine gönlünü ve ömrünü vermiş güzel insanlara selamlarımla,

Kalın sağlıcakla...