KÜLTÜR MERKEZİ YAPILACAK


Toplantıyla ilgili 61saat.com'a konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu çok verimli bir toplantı gerçekleştirildiğini belinrterek, 
Bakan beyle görüşme yaptık.  Kültür Merkezi ve Kütüphaneyi tek bir projede bakan beye ilettim. Dedim ki, “Sayın Bakanım, Türkiye’de Kültür Bakanlığının Kültür Merkezi olmayan ender şehirlerinden bir tanesi Trabzon. Hamamizade artık bu yükü kaldıramıyor. Ya siz ya da ikimiz Kültür Merkezini hayata geçirmemiz lazım” 
Bir de Trabzon’da ciddi bir Ortaokul ve Lise çocukları için Kütüphane problemi var. 
Biz şimdi proje çalışması başlatıyoruz. Kültür merkezi belki Kütüphane aynı alanda. 
 Yeri biz bakacağız. Daha onun vaktine var. Avam projeyi yapıp onun programa alınmasını sağlamak istiyoruz. Önümüzdeki yıl da yapımını yapmak istiyoruz” dedi. 

SÜMELA MANASTIRI'NIN UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ALINMASI

Sümela Manastırının UNESCO’nun kalıcı Dünya Mirası Listesine alınması için çalışma başlatacaklarını kaydeden Zorluoğlu, “Sümela Manastırı UNESCO’nun geçici dünya mirası listesinde. Bizim Sümela Manastırı da yanlış hatırlamıyorsam 2000’li yılların başında geçici listeye kondu. Esas kıymetli olan, esas zengin ülkelerin, batılı turistlerin dikkate aldığı liste geçici liste değil. Türkiye’den kalıcı listeye en son 2018 yılında Göbekli Tepe alındı. 
Bizim şehir olarak ciddi bir çalışma yaparak Sümela Manastırının geçmişini, bugününü yarını, neden önemli olduğunu belgeleriyle, hocalarıyla, bilimsel çalışmaları ortaya koymamız gerekiyor.
Kültür Bakanlığının Türkiye’den bunu teklif edip gidip Fransa’da Unesco’da çalışmalar yapmamız gerekiyor. Kültür Bakanımız “2022 olabilir” dedi. 
Ben ondan şunu istedim. 
Belediye olarak liderliğini yapalım ama Kültür Bakanlığı bu süreçle ilgili yöntem konusunda tecrübelerini bize aktarsın, yol göstersin. Kısa zamanda yol mesafe alalım, size önerelim, siz de UNESCO’ya. Bunda mutabık kaldık. 
Kalıcı miras listesine Sümela’nın dahil edilmesi demek, bugün hasretini çektiğimiz turistin çeşitlenmesi konusunda bize avantaj sağlar. Batılı, Uzakdoğulu turistler bu listeler bakarak kültürel gezileri yapıyorlar. Buda büyükşehir önderliğinde yapmamız gereken çalışma, bunun da startını veriyoruz” dedi. 


TRABZON’DA SERTİFİKASYON İÇİN BAŞVURU ÇOK AZ

Karadeniz’de sertifikasyon konusunda ilgilinin çok az olduğuna dikkat çeken Başkan Zorluoğlu, “Sertifikasyon meselesi. Bizden Karadeniz’den ve Trabzon’dan çok az müracaat olmuş. “Bu sertifikasyon olmadan bu sene kaliteli turist veya turist bulma şansınız yok. Gelenlerde burada hastalanırsa ciddi sorun oluşturur”
Oda bizden istedi ki yerelde bu sertifikasyon konusunda otel ve restoranlar gereken müracaatları yapsın, sertifika alsınlar. 
Bu sadece pandemi dönemiyle ilgili değil, bundan sonra da sertifika almış turizm tesisleri çok daha güvenilir tesis olarak ön plana çıkacak” dedi. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor” diye konuştu. 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kısa Çalışma Ödeneğinin turizm tesisleri için uzatılması isteği ile ilgili de konuşan Başkan Zorluoğlu, “Kısa çalışma ödenieğginin uzatılmasını arz ettik. O da bir bütün olarak bunun Maliye Bakanlığının değerlendirmesinde olduğunu söyledi” dedi. 

TÜRK HAVA YOLLARININ, KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN DOĞRUDAN UÇUŞ.. 

Türk Hava Yollarının, Körfez Ülkelerinden doğrudan Trabzon’a uçuş yapmasını istediklerini kaydeden Zorluoğlu, bu sene Ajans marifetiyle Karadeniz’e reklam ve tanıtım için ağırlık verileceğine işaret etti. 
Zorluoğlu, “Türk Hava Yolları ile körfez ülkelerinden doğrudan uçuşun Trabzon’a gelmesini istedik. O konuda milletvekilleriyle hep beraber çalışma yapacağız. 

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN KARADENİZ’İN TANITIMINA AĞIRLIK

Ajans marifetiyle Karadeniz’e yönelik reklam ve tanıtıma ağırlık vereceklerini söyledi. Normalde o ajansı planlananın çok altında kaynak gidecek ama oradan tanıtıma ağırlık verilecek. Bir oran veremedi şu anda şu kadar kişi gelir gider ama ne olursa olsun bunun için mücadele ettiklerini ifade etti. Bizde yerelde bu çabalara güç vererek bu seneyi sıfır olarak geçirmek istemiyoruz. Geçersene olmasa kadar belli bir oranda yabancı yerli turistin gelmesini amaçlıyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.