Seçimler çok kısa bir zaman zarfına sıkıştırıldı. Aslında buna yeni bir seçim demekte yanlış. Seçim tekrarı daha uygun olur.  Fakat seçim tekrarı diye bazı sonuçlardan ders çıkarmamak tembellik olur. 

İl il, ilçe ilçe, mahalle mahalle, sokak sokak seçim analizleri yapılmalı, listeler gerekiyorsa hiç düşünülmeden değiştirilmelidir. 
Seçim süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken Cumhuriyet Halk Partisi ile ilgili fazla bir yorum yapmadık, parti öylesine karma karışık ki!
Neresinden tutsanız elinize geliyor. Şunu belirteyim ki seçimlerde Haluk Pekşen gerek maddi gerek manevi Trabzon’da Süleyman Soylu’ya kafa tutmuştur. Seçim sürecini iyi yürütmüştür. Fakat seçimlerde merkez boş bırakılmış, mahalleler, sokaklar boş bırakılmıştır. Adaylar merkezde harcamaları gereken performansı oy sayısı çok düşük ilçelerde yitirmiştir. Adaylar çalışırken teşkilatlar yeteri kadar sorumluluk almamıştır. Genel merkezin o güzelim projelerini kendi gafları ve kabiliyetsizlikleri ile tabana yayamamışlardır. Adam akıllı bir seçim koordinasyon merkezi oluşturamamış, bu manada da geri kalmışlardır. Sosyal medyayı kullanamamış, internetin nimetlerinden yararlanamamışlardır. Bunların üzerine de Pekşen’in bazı gafları eklenince seçim çalışmaları sandıkta karşılık görmemiştir. 

PEKŞEN HALKA İNEMİYOR 

CHP’nin Trabzon’da Seçilmiş bir milletvekili var, hakimsiz bir önseçim yapıldı. Çok tartışıldı. Kimisi para ile dedi kimisi gücü ile dedi, kimisi örgütlerin desteği ile dedi. Bir şekilde CHP tabanı 1. Sıraya Haluk Pekşen’i oturttu. Örgütün içine sindi mi bu? Şu anda örgüt öyle demese de o zaman sinmiş demek ki. 
Pekşen’in seçim sonrası özellikle Yeşilyol ve bölgenin istihdamına yönelik fındık ve benzeri ürünler ile ilgili çıkışları Türkiye’de gündem oldu. Çokta güzel girişimlerde bulundu. Sonuç odaklı girişimlerdi bunlar. Büyük alkış aldı. Taktir gördü.   
Hataları yok muydu? 
Pekşen’in seçimlerdeki en büyük hatası veya şansızlığı Trabzon’a mal olmuş Volkan Canalioğlu’na savaş açması (Açmak zorunda kalması), onunla kol kola girebilseydi, işler daha güzel olabilirdi.  Tabi ki bu iki taraf içinde imkansız bir şeydi. 
Pekşen dolu bir isim, partisinde karşılık bulamasa da Türkiye’de bakanlık yapabilecek kapasitede bir muhalefet partisi milletvekili. Ama Trabzon ona biraz dar geliyor. Sığamıyor bu şehre. 
İnsanlara yüksekten bakmak gibi, halka inememek gibi, görüş ve önerilere kapalı olmak gibi zaafları var. Trabzon halkı ulaşabileceği,  dokunabileceği, anlatabileceği, dinleyebileceği insanları daha çok sever ve seçilmesini ister. Kendi sorunları ile birebir ilgilenecek siyasileri arar. Pekşen’de bu pek fazla yok. Eğer bu zaaflarını da ortadan kaldırdığı taktirde, halka inebildiği taktirde, başarısına başarı katacağına inanıyorum. 
CANALİOĞLU’NUN KÜSME LÜKSÜ YOK 

Volkan Canalioğlu markasını Trabzon’da kimse yok sayamaz, o partiler üstü bir isim olmuştur. Halen daha onun gibi halkın kabul gördüğü bir isim yoktur Trabzon’da. Başarılı olmuştur veya olamamıştır, o tartışılır. O dönemin şartlarına göre tabi ki? 
Şehrin abisi ünvanı en çok onun adıyla bütünleşmiş, sıcak kanlılığı, insanlarla samimi muhabbetleri, mutlu ve üzüntülü günlerinde insanların yanında oluşu. 
Evet başkan olmuştur, evet milletvekili olmuştur, evet genel başkan yardımcısı olmuştur. Ama her şeyden önce Trabzon’un abisi olduğunu hiç unutmamıştır genel seçimlere kadar. 
TBMM’de neredeyse her oturumda verdiği soru önergeleri ile en çok soru önergesi veren ve şehrine en çok sahip çıkan isim olmuştur.  Partisinin muhalefette oluşu nedeniyle belki büyük kazanımlar elde edememiştir bu şehre ama en azından ilgisiz de kalmamıştır. 
Fakat Canalioglu genel seçimlerdeki tavrı ile puan kaybetmiştir. 
İl yönetimi, ilçe başkanları, gençlik kolları bir zamanlar büyükşehir belediye başkan adayı olmanız için nasıl otobüslerle çıkarma yapmışsa bu kez olmamamınız için yapmıştır. Saygı duymak yerine sırtınızı döndünüz. Kendinize soracağınıza ‘Ne değişti yerel seçimlerden bugüne’ diye başkalarına sordunuz. Önce nefsim gururum, sonra şehrim ve partim dediniz. 
Volkan Canalioğlu’nun bu şehre küsme hakkı yoktur. Volkan Canalioğlu’nun bu teşkilatlara küsme hakkı yoktur, Volkan Canalioğlu’nun CHP’ye küsme hakkı yoktur. CHP Volkan abi sayesinde Trabzon’da gücüne güç katmışsa Volkan Abi’de CHP’nin ona verdiği yetki ve sorumluluklar sayesinde bir marka olmuştur. 
Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak büyük bir fedakarlık yapmıştır, bunu unutmamak gerekir. Fakat aynı fedakarlığı genel seçimlerde de yapması gerekirdi. 
Evet kontenjan adayı oldunuz ama Trabzon’daki eğilim yoklamasına girebilirdiniz. Neden girmediniz? Neden teşkilatlarınızdan kaçtınız? 
Neden gelip ‘Arkadaşlar siz beni istemiyorsunuz olsun listeye de girmeyeyim ama durum kritik, burada ben diyemem biz demeliyiz CHP demeliyiz, gelin birlikte çalışalım diyecek olan sizken, direk olarak ben kendi başıma çalışırım dediniz. 
Çalışmanızı da gördük. Hiç te Volkan abi gibi değildi.  
Şimdi yeniden aday adayı oldunuz. İyi de ettiniz. İstanbul’de isminiz yükses sesle dillendiriliyor. Olursanız Trabzon’a da büyük güç katarsınız. Fakat dilerim Trabzon’da 1. Sıra gösterilmediğiniz durumunda veya Türkiye genelinde yine liste dışı kalmanız durumunda bir önceki seçimde yaptığınız gibi küsüp gitmezsiniz. Ve dilerim 1. Sırada yer aldığınızda intikam ve hırs ile değil, sevgi ve tevazu ile partiyi kucaklarsınız. 
İLBAŞKANI CHP’Yİ KALDIRAMADI 

Gelelim partinin diğer isimlerine. Yıllarca bu teşkilatlara başkanlık yapmış, Yavuz Karan, Murat Özçilingir, Ahmet Kaya Bu isimlerinde eğilim yoklamasındaki yerleri ile aldıkları oy ile kendilerini sorgulamaları lazım. Özellikle Karan’ın. 12 il başkanı ile çalışmış ömrünü parti ve teşkilatlara adamış isimler olarak oy kaybının sorumluluğunu üstlenmeniz gerekir. 
İl başkanı Güzide Uzun’da büyük hatalar yaptı. CHP’nin ağırlığını taşıyamadı.  
Hırslı, mücadeleci, çalışkan fakat tecrübe konusunda eksik. Halkla ilişkiler, basın koordinasyon konusunda eksik. Ekibi zayıf ve akıl hocaları Trabzon hassasiyetlerinden bir haber. Düşünün 1 Mayıs olayları sonrası HDP için yapılan basın toplantısında Atatürk’ün kurduğu CHP’nin Trabzon il başkanı Güzide Uzun var. 
Skandal ötesi bir durum bu. 
İzahı yok. Burada konu HDP ideolojisi değil, . Sonuçta HDP 5 bin seçmeni olan bir parti Trabzon’da. 
Fakat bu partinin H’sini duyduğunda ayağa kalkan bir şehrin CHP Trabzon İl Başkanı kalkıp destek toplantısına katılırsa çuvallamış demektir bu. 
Partiyi işgal ettiren, iki vekil alacağız diyen, ille de ön seçim diyen il başkanı Partisinin çok güzel vaat ve projelerine rağmen büyükşehir seçimlerine kıyasla 36 bin, 2011 genel seçimlerine kıyasla 5 bin oy kaybı sonrası Genel Merkezimiz ne derse o diyemez, dememeli. Demeli ki biz oy kaybettik, bunu değerlendirelim, listemizi değiştirelim. 
Yavuz Karan gibi Ahmet Kaya gibi isimler bu acı gerçeği görürken İl Başkanı Güzide Uzun’un görememesi büyük bir gaflet. 
Ayrıca Ortahisar İlçe Başkanı Sebahattin Bayrak kalkıp biz 14 ilçe başkanı olarak il başkanının Güzide Uzun olması istememiştik demesi CHP’nin Trabzon’da başarısız olmasının tesadüf olmadığının büyük bir göstergesi idi. 
DERHAL BUGÜN İSTİFA ETMELİSİNİZ
Şimdilerde de moda şu ‘Eğer Volkan Canalioğlu 1. Sıra olursa istifa eder çalışmayız, eğer liste değişmez ise çalışmayız, yani Haluk Pekşen 1. Sıra olursa değişen bir şey olmaz’ söylemleri. 
Beyler bayanlar, siz nasıl bir partinin mensubu olduğunuzun farkında değilsiniz herhalde. CHP Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk partisi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu partidir. Eğer Ahmet için Mehmet için siz bu partide duruyorsunuz bugünden tezi yok istifanızı verin. Yok biz CHP’liyiz diyorsanız silkinin ve kendinize gelin. Bu şehrin muhalefet partisine ihtiyacı var. Ana muhalefet olma özelliğini kaybetmişsiniz, Trabzon’da 3. Parti olmuşsunuz hala birbirinizle yarışıyorsunuz. 
CHP’nin listesini soracak olursanız. Herkesin ortak fikri listenin değişmesi, Oy kaybının hesabının sorulması. Volkan Canalioğlu veya Haluk Pekşen’den hangisi 1. Sıraya girerse girsin diğeri kesinlikle Trabzon listesinde yer almayacaktır. 
Ama Canalioğlu’nun İstanbul 1. Bölgeden olması halinde Trabzon’a da gelip destek vermesi, dengeleri değiştirir. 
Zaten 4 tane aday var. 
Ahmet Kaya, Ali Türen Öztürk, Haluk Pekşen ve Vokan Canalioğlu. Bir tanesini çıkarırsak diğer 3 isim listede sıralanır. Yerinin çok da önemi yok. Çünkü CHP’nin Trabzon’da 2 milletvekili gibi bir derdi yok. CHP kendi içindeki kavgaya soruna son vermeli. Verse de 1 ayda bu işi toparlaması imkansız. Sorun büyük 
CHP’deki sorunun esas adı BENCİLLİKTİR... BENCİLİKTİR...  
Hani bir söz var ya, yalnız kendini düşünen insan yumurta pişirmek için komşunun evini yakır. 
CHP’liler igoistliklerinden kendi evlerini yakıyorlar ama farkında değiller. 
CHP bu zihniyette devam ederse ol kaybı devam edecektir. Demedi demeyin.