Trabzon’da önceden muhalefetten öte bir muhalefet vardı.

Neydi diyeceksiniz? Söyleyeyim.

Sivil Toplum Kuruluşları ve duyarlı, hakkını arayan halk.

Şöyle bildiğim zamanlardan aktarayım birkaç isim.

Rahmetli Ali Osman Ulusoy TTSO Meclis Başkanı, Şadan Eren Yönetim Kurulu Başkanı.

Şehirde veya ülkede, Trabzon’daki ticaretçi ve sanayicinin zor durumda olduğu her anda anında müdahil olur; Ankaralarda soluğu alır, basın toplantıları düzenler, Ankara’ya ültimatom çeker, TTSO’da ilgilileri toplar işin çözüm yollarını masaya yatırır ve birçok konuyu çözüme kavuştururdu.

Halil İbrahim Kalfaoğlu’nu hatırlar mısınız?

Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı.

Esnafın aleyhine biri nefes alsa, ensesine biner, bakanından başbakanına feryadı figan ederdi.

Salih Erdem Allah ömrünü uzun etsin.

Sert çıkışları, hükümetin tehdidine rağmen açıkladığı üreticiyi memnun eden fındık fiyatları…

Gazeteciliğin en tat verdiği yıllardı, şehirde kıyamet kopardı kıyamet.

Eylemler, hak talepleri ve hakkını alana kadar susmayan Trabzon halkı.

Şimdilerde STK başkanları artık basına açık toplantı yapmaktan korkar oldular, aman bir soru gelir de birileri eleştirmek zorunda kalırız da alırız kafamıza sıkıntı.

İnanın bazen kendi yaptıkları açıklamalarla ilgili başlık atıyoruz, arıyorlar ‘Ya çok sert oldu, bunu biraz yumuşatalım, yanlış anlarlar sonra’ diyenler mi ararsınız…

Diyeceksiniz ki onlardan memnun olmasalar seçerler mi?

Siz de haklısınız demek isterdim ama o seçimlerde dönen dolapları bir görseniz, gerçekten istenilen isimlerin, o koltukları hak eden isimlerin nasıl katakulliye getirildiğini bir görseniz., aman Allah’ım iyi ki bu kişilerin arasında yokmuşuz dersiniz.

Dostun dostu bir saatte nasıl sattığını, satmakla kalmayıp birde arkasından nasıl 50 tane saydırdığını gelin siz bana sorun.

Ama suçlu hiçbiri değil, suçlu susan, susturulan, susturan.

Yatırım manasında Trabzon’a büyük paralar aktarıldı yalan yok...

TRABZON’UN ADAYLARI

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da son günlerin ana gündem maddesi Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ortahisar Belediye Başkanı ile ilçe belediye başkan adaylarının kimler olacağı.

Tabii ki en çok merak edilen mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği?

Aday olmayacağını kendisi ifade etti, ben potansiyel adayım, genel merkez devam derse ederim ama aday adayı olmam dedi.

Sıkıntıları yok mu?   Var.

İcraattan ziyade hakkında ‘Ne yaptı ki, bir şey yapmadı,  halka bile inemedi’ söylem ve algısı… Kendisi heyecanını hiç ama hiç yitirmemiş. Çıktı basının karşısına, 100 sayfa icraat anlattı.

‘’MARKA KENT OLMAK ADINA İKİ BÜYÜK KAYIP’’

TOKİ’nin bitiremediği Çömlekçi’yi ben yaparım dedi, bitmedi yeni havalimanını da ben yaparım dedi. İlginç ve cesaret verici çıkışlarıydı bunlar.

Yapamadığım iki önemli şey var dedi Raylı sistem ve Teleferik, marka kent olmak adına büyük iki kayıp bence bu iki önemli proje.

Ama esas sıkıntısı bunlar değil, algı bunlarla yıpratılmıyor. Dedik ya, halka inemedi mevzusu iyice oturmuştu şehirde.

Memnuniyet anketlerinden de istediği sonuçlar çıkmamış olsa gerek son 3 aydır iyice kendini sahalara verdi. Ve bu durum şehri memnun etmedi değil.   

Gümrükçüoğlu çalışmadı kimse diyemez, hakikaten gayret gösterdi, tüm engellemelere rağmen yaptıkları önemli hizmetler var. Belediyenin sitesinden bunları okursunuz.

Gümrükçüoğlu ekibindeki Trabzon’un ve çağın gelişmişliğine, nüfus artış hızıyla aynı hızda çalışamayan isimlere yol veremedi. Vefa diye diye, ben adamımı satmam diye diye birçok konuda kendi kendini tırpanladı.  İşin özü Gümrükçüoğlu’nu biraz da kendi ekibi eritti.  Ekibin yapacağı birçok işi Gümrükçüoğlu yaptı, iş yapması gereken ekibindeki isimler sorumluluk almaktan kaçıp, kalkıp siyaset yaptı, başkan takım elbise ile gezerken onlar başkanın yanında gömlekle, şapka ile gezdi.

Başkanı zor duruma düşürecek birçok konuyu inatla başkana açıklatıp, onu kamuoyu önünde tartışılır hale getirdi.

Güzel öneri getiren insanlar için ‘O fetöcü, o bakanın adamı, o şunun bunun adamı deyip, insanların hevesini kırmanın yanında yapılacak birçok projeyi ertelettiler, Başkanı bazı kesimler ile adeta düşman ettiler.

Telafisi mümkün mü? 6 ayda mı? Zor, ama imkânsız değil. Ankara bu ne yapacağı belli olmaz.

CANALİOĞLU GİBİ GÖNÜLLERE KAZINMAYI BAŞARDI…

Diğer çok konuşulacak bir konu. Ahmet Metin Genç yeniden aday gösterilecek mi?

Gümrükçüoğlu gösterilmeyecek ise yerine Ahmet Metin Genç getirilir mi?

Genç için de kimse tembel diyemez. Ama Genç de ekibi ile ilgili yapılan tüm uyarılara uzun süre kulak tıkadı. Belki Genç’in ekibi Genç’e göre çok iyi ve istediği her konuda talimatları yerine getiriyor ve çalışıyorlardır.

Bunu biz bilemeyiz, söylenenleri sizlere aktarıyoruz.

Genç’in ekibinde kraldan çok kralcılar olduğu, hatta belediyenin işlerinin birilerine yine ekip içindeki bazı isimler tarafından paslandığı iddiaları ayyuka çıktı.

Genç’e konuyla ilgili uyarılar gitti, kendisi de bu olaylarla ilgili bazı yaptırımlarda bulundu, bazı işleri durdurdu. Ama o isimleri etrafından bir türlü uzaklaştıramadı.

As kadrosunda genç yetenekli isimler beklenirken, hatıra gönüle iş yaptı, söz geçiremeyeceğini bile bile hükmedemediği bir kadro kurdu.

Hal böyle olunca bütün iş sırtına kaldı.

Sahada gece gündüz çalıştı, ekibinden isimler sağda solda siyaset yaparken, başkan adıyla millete keyif bağışlarken,  O da Orhan Bey gibi icraat yapmanın peşine koştu. Fakat imkânları çok kısıtlı ve fiziken hareket alanı sınırlı idi.

Bazı gaz vericilerin gazına gelip Büyükşehir ile arayı açtı. İpleri tamamen kopardı. Aynı kayıktaki yol arkadaşı ile düşman kesildi.

Hakkındaki dedikoduları engellemesi veya doğrularını kamuoyuna aktarması gereken ekibindeki bazı kişiler, maalesef Başkanı değil kendini ön plana çıkarmaya çalıştı.

Başkanı birçok yerde tepe taklak ettiler. Kendilerinin olmayan yerlere proje çizip başkanı büyükşehir ile kötü ettiler.

Yeri geldi Bakanlar ile kötü ettiler.

Tüm bunlara rağmen şu anda Ahmet Metin Genç, Volkan Canalioğlu gibi gönüllere kazınmayı başardı.

Bu manada ekibindeki bazı isimler onu iyi yönlendirdi. Siyaseti iyi bilen isimlerin bu yönlendirmeleri ile Genç şu anda isimsiz anketlerin başında yer alıyor.

Çalışkan, siyaseti bilen bir isim olan Genç’in durumu bu. Büyükşehre aday adayı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ama genel merkez ne der! Oradan haber bekleyecek. Ortahisar’da devam edebileceği gibi yeniden aday gösterilmemesi de mümkün.

Her mevcut başkanın olduğu gibi.

Ayrıca Ortahisar’a Ergin Aydın veya Temel Altunbaş, Büyükşehre ise Ankara’dan veya İstanbul’dan Trabzonlu başarılı bir işadamı, bürokrat gelir diyenler de var.

Olabilir neden olmasın. AK Parti’de her an her şey olabilir. Neden mi derseniz,

Bu ülkenin Devlet Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ne diyor.

İl başkanları ve bine yakın ilçe başkanları, bana sormadan istifa etmeyin, size söz vermedik.

FETÖ’ye bulaşmış kişileri bize önermeyin (Mevcutları kast ederek söylediğini düşünmüyorum, eğer öyle olsa alacağını şimdiye kadar almıştı değil mi)

Başka ne dedi…

Sakın ha öyle adamımız deyip halkın, teşkilatların istemediği biri için yanıma gelmeyin, onun yakını bunun yakını diye bize isim önermeyin.

İşte bu yüzden tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da her an her şey olabilir İktidar kanadında.

CHP ve İYİ PARTİ İTTİFAKI OLMAZ DEMEYİN!

BİRİNCİ İTTİFAK ADAYI YAPILABİLİR Mİ?

Muhalefette ise parti içi kavgalar nedeniyle olacak denilen şeylerin bakmışsınız yarın tam tersi olmuş.

CHP’de Volkan Abi yeniden aday olur mu? Ahmet Kaya onu destekler mi?!

Ortahisar’da vekilliği sıralama yüzünden kaybettiği söyleyen Hikmet Nuri Aydın aday olur mu, ya da Büyükşehir için Volkan abiyi kollayabilir mi?

CHP’nin meclis üyeleri bir bir ‘Artık yokuz ’ mesajı verirken CHP sırf seçime girmek için mi girer, yoksa Volkan abi gibi birini bulur mu? Ortahisar için çok zayıf isimler şimdilik gündemde.  İYİ Parti CHP ittifakı da olmaz demeyin. Seçime doğru bu daha sık gündeme gelecektir.

MHP, AK Parti ile ittifaktan umut edip, eğer ittifak olursa milletvekilliğini kıl payı kaçıran Nihat Birinci’yi ittifak adayı olarak Ortahisar Belediyesi’nin başkan adayı yapabilir mi?

İyi Parti Hüseyin Hoca gibi güçlü bir ismi meclise gönderdi ama halk nazarında tutulan sempati duyulan ikinci bir yüz maalesef bulamadı.

Yerel seçimler için İyi Parti’de Büyükşehir için Yavuz Aydın ile Şükrü Kuleyn ismi güçlü bir şekilde dillendiriliyor.   

Etkili muhalefeti parti adına şu anda en iyi yapan isim Davut Çakıroğlu Ortahisar için biçilmiş kaftan deniyor fakat zor bir yarışa Çakıroğlu girer mi? Çünkü rakipleri çok güçlü olacaktır.

İşte muhalefet kanadında konuşulan başlıklar şimdilik bunlar.

Farklı isimlerle ilgili analizlerimiz ilçeleri de kapsayacak şekilde önümüzdeki günlerde devam edecek.