Eğitim öğretim yılının öğretmen ve öğrencilerimize hayırlar getirmesini dilerken velilerimize de Allah kolaylık versin diyorum.

Bir devlet okulundaki kreşten söze gireyim, üst sınıfları varın siz düşünün. Bir mahalle okulu, kreş ücreti gayet makul, yarım gün 70 TL falan. Ama öyle ucuz kurtulduk sanmayın, veli okula geldiğinde, kendisinden bir binanın yapım ücretini istemiyorlar.

Eline hemen iki liste tutuşturuyorlar, bir tanesi kırtasiyeden, kâğıttan, boyadan, kalemden, hamurdan oluşan bir liste, yıllık alınacak. Neden? Bilinmiyor, hepsi toptan olacak? Neden, alın dursun ne olur ne olmaz.

Peki, bir devlet okulunun kreşindeki öğrencinin sadece kırtasiye listesinin 500 TL’yi bulduğu yerde, özel okulları siz düşünün.

Hadi bu araç gereçler öğrenci için gerekli, zaten toptan alınmasa yıl içinde alınacak, eğitimine katkı sağlayacak diyelim.

Gel gelelim diğer ihtiyaç listesine.

6’lı tuvalet kâğıdı
6’lı kâğıt havlu
6 paket Z peçete
3 Paket normal Peçete
4 Paket Islak Mendil büyük boy
3 adet sıvı sabun
Sınıf patiği
1 Takım iç çamaşır falan diye gidiyor liste… 

Yahu bir çocuk bir kâğıt havlu peçeteyi, bir paket büyük boy ıslak mendili, 6 paket z peçeteyi sizde kaç yılda tüketir? 

Bence çocukların değil tüm öğretmenlerin ve okulun ihtiyaçlarını öğrenci üzerinden görüyorlar.

Dedim ya eğitim gereçlerine diyeceğim yok ama şu diğer şişkin 300 TL’yi aşan okulun tüm ihtiyaç giderlerinin velilere dayatıldığı listelerle ilgili Sayın Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş’ın kısa bir araştırma yaptırmasını öneriyorum. Bu işte başka bir iş var demedi demeyin. 

Ayrıca özel okullarla ilgili Hızır Aktaş Müdürümüze bir şikâyeti dile getirelim. Özel okullarda öğretmen olma vasfını tam kazanmamış (Pratikte), tecrübesi olmayan, yeni mezun kişilerin yakışmayan ücretlerle çalıştırıldığı bilgileri geliyor.

Hatta bazılarında stajyer veya deneme süresi altında sözleşmeler olduğu ileri sürülüyor. Şimdi diyeceksiniz ki tecrübesi yok ise alsın asgari ücret. Ama bu mesleğin bir onuru gururu şerefi var değil mi, bunu da ayaklar altına almamak gerekir.

Özel okullarla ilgili geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde bu tür öğretmenler çalıştıran kurumlara ceza yazıldığını biliyoruz.

Bu sene uygulamanın daha erken ve hızlıca yapılıp, öğrencilerimizin daha sağlıklı eğitim görmesini sağlamalıyız. Özel okullar binlerce lirayı cebe indirirken, öğrencilere en iyi eğitim kadroları ile hizmet etmek zorundadır.  

Bu arada eğitim sistemimiz yine değişmiş, hayırlı uğurlu olsun diyeceğim, ama her sene değişen bir programa sistem demek ne mümkün? Dilerim kalıcı ve faydalı bir sistem olur. 

Büyük harf ile yazılması gereken bir konu:

TRABZON’UN BAKANLARI
TRABZON’UN 6 MİLLETVEKİLİ
TRABZON’UN İL BAŞKANLARI
TRABZON ŞEHRİNİN YEREL YÖNETİCİLERİ
PARTİ ROZETLERİYLE MAKAMLARA YERLEŞMİŞ İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI
FINDIK NE OLDİ FINDIK…
Becerip bir TARIM BAKANINA SÖZ GEÇİREMEDİK YA KOCA ŞEHİR OLARAK
YAZIKLAR OLSUN BİZE…