Koronavirüs aşısını bulmak için çalışmalarını sürdüren Eski KTÜ'lü Prof. Dr. Ercüment Ovalı açıklamalarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) listesinde Türkiye'den 11 aşı çalışmasının görüldüğünü belirten Ercüment Ovalı, bu aşılardan sadece ikisinin klinik çalışma aşamasına geldiğini söyledi. Yerli aşı çalışmalarının eski tip aşı geliştirmek üzerine kurulu olduğunu iddia eden Ercüment Ovalı, o çalışmaları şu sözlerle yerden yere vurdu: 

Yerli aşı çalışmalarını böyle suçladı

- Bu çalışmaların henüz yayınlanmış bir makalesi yoktur.
- Biri hariç nötralizan antikor sonuçları yoktur.
- Hiç birinde ADE verileri yoktur.
- Sadece birine ait viralchallenge verileri vardır.
- Bu çalışmalarda kullanılan aşıların biri hariç GMP grade üretimi yoktur. 
- Bu çalışmaların hiç birinde akut ve kronik sitotoksite verileri yoktur.

Neyi bekliyor?

Yerli aşı çalışmalarını böyle eleştiren Prof. Dr. Ercüment Ovalı, WHO listesine giremeyen kendi aşı çalışması için ise "Ne güzel! hiçbirinin bir sayfa yayını yok ama Ercüment Ovalı’nın uluslararası muteber dergilerde 4 yayın yapılmış ve takdir görmüş çalışması hala neyi bekliyor?" ifadelerini kullandı. 

Sağlık Bakanı Koca'yı suçladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yerli aşı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarında kendi aşı çalışmasından bahsetmemesine tepki gösteren Ercüment Ovalı, "Bakan Bey keşke diğer aşılardan bahsederken buna da bir parantez açabilme basiretini gösterebilse, aynı pozitif yaklaşımı gösterebilse bilim adamları olarak saygı duyar, devletimiz ayırımsız bilimsel çalışmalara sahip çıkıyor diye kıvanırız" dedi. 

TÜRKİYE’DE COVİD-19 AŞI ÇALIŞMALARI
Türkiye'de WHO listesinde 11 aşı görülmektedir.
•    3 inaktif aşı (Acıbadem-Labcell, Kayseri ve Selçuk Üniversiteleri) •    1 mRNA aşısı (Selçuk Üniversitesi)
•    1 DNA aşısı (Ege Üniversitesi)
•    2 Adenovirüs aşısı (Ankara ve Kayseri Üniversiteleri)
•    2 protein peptit aşısı (Boğaziçi ve Ege Üniversiteleri)
•    2 VLP aşısı (ODTÜ ve Bezm-i Alem Üniversiteleri)

Prof. Dr. Ovalı, en son 27 Temmuz'da "2 milyon doz aşı ürettik. Testler devam ediyor. Türkiye'de yapılan hayvan testleri başarı ile tamamlandı. Son basamak havyan testleri için Amerika'dan 22 Haziran'da deney hayvanları gelecekti ancak bir gecikme oldu. 10 Ağustos'ta deney hayvanları gelecek. Genetiği değiştirilmiş korona virüs ile enfekte olabilen fareler gelecek. 1 ay üzerlerinde testler yapacağız. Ekim sonu gibi insan üzerindeki çalışmalara başlayabiliriz. demişti. Ancak Kasım ayı bitti hala bir çalışması duyulmadı...