Yazının başlığında yer alan Pi… kelimesi babası belli olmayan demektir. Halk dilinde bu söz sahipsiz, babası belli olmayan anlamında çok kullanılır. Sera Gölü’nünde sahibi belli olmadığı için böyle bir başlık atmayı yerinde bulduk. Bunun açıklamasını, neden sahibi olmadığını aşağıda irdeleyeceğiz. Bizim toplum bu tür başlıkları nedense yadırgar, herkes kendi bedenini satan kadına sokakta fahişe, hayat kadını, or… der. Fakat bunu bir yazar, bir basın mensubu kaleme bu şekilde aldığından ortalık ayağa kalkar. Amacımız ortalığı değilde, turizim turizim diye diye mlilleti uyutup Türkiye’nin harika göllerinden birini babası-anası belli olmayan bir çocuk gibi ortada bırakanlara bir kaç hatırlatmada bulunmak.

Trabzon’un saklı cennetidir Sera Gölü…
Başına bir cami koyup fotoğraf çekin emin olun Uzungöl’den daha muhteşem bir manzara ile karşı karşıyasınız.


Sera Gölü Uzungöl gibi tecavüze uğramamış.
Sera Gölü Uzungöl gibi beton göle çevrilmemiş.
Sere gölü bakir. Sera Gölü doğal. Sera gölü el değmemiş bir cennet.

Öyle bir saklanmış ki, ne Valisi, ne belediye başkanı, ne de milletvekilleri bir türlü bulamaz, bulsalarda bir gün sonra unuturlar orayı.
Geçtiğimiz günlerde ortasına ip çekilmesi olayıyla gündeme geldi.
Sandal üstünde sevişme, öpüşme iddialarına güldüm geçtim.
Küçük işler, küçük hesaplar…

Ama iyi de oldu…
Trabzon’u Trabzonspor’u görmezden gelme alışkanlığına sahip ulusal medya sevişme, öpüşme olaylarına bayağı duyarlıymış. Her ne kadar hoş olmayan bir haber olsa da yine de tebrik ediyoruz ve teşekkür ediyoruz kendilerine ilimiz tanıtımına sağladığı katkılardan ötürü. Böyle devam etsinler.


Bundan sonra Trabzon’daki her turizim tesisi tanıtımında ulusal medya için sevişip öpüşeceğiz… Öyle yatakta da olmaz Kabul görmüyor, ya sandal üstünde, ya amuda kalkarak, yada bisiklet sürerken. Değil mi sayın ulusal medyanın sapkın editörleri. Trabzonlu meslektaşlarıma sözüm yok. Onlar günde 5 haber geçer İstanbul’a içinde en ateşlisi seçilir servis edilir. Trabzon bürokrasisi ne yapar. O genel medyadan biri geldiği zaman ayakta karşılar, en iyi şekilde ağırlar uğurlar yatacak yerini, yiyecek yerini karşılar, ama her gün peşinde gezen yerel medyanın muhabirinin adını bilmez. Hedef şaştı toparlayalım.

BEYLAR SERA GÖLÜ ORTADA KALMIŞ…
KİMİN OLDUĞU BELLİ DEĞİL.
BİRAZI MİLLİ EMLAK’IN
BİRAZI BELEDİYENİN
BİRAZI ÖZEL ŞAHSİYETİN.
BİRAZI DSİ’NİN


Yani Sera Gölü gerçekten Pİ…. olmuş ortada kalmış bir saklı cennet. 60 metre olan derinliği 20 metrelere kadar yükselmiş. Zaman zaman zemininde kaynamalar meydana geliyor. Nedeni belli değil. Araştırılmalı. Doğal bir canlı popilasyonunu destekleyen bu doğa harikası günden güne küçülüyor. İçinin bir an önce temizlenmesi lazım.
Öncelik Sera Gölü’nün dibinin temizlenmesi. DSİ İlgili birimlerle görüşüp bu işi hemen halletmelidir.

SERA GÖLÜ ETRAFINDA CAMI BUHARLI ARABALAR


Önceleri Trabzon sahillerinde gezerken Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu şu fayton büfeleri koymadan önce. Nedense oraya park edilen arabaların camları bir buhulanır, içersi görünmez bir hal alırdı.

Polis ekipleri sürekli gelip arabaların camlarına el feneri tutup içersini kontrol ederdi.
Neden mi, valla ben bilmem. Bir düşünün. Camların neden buharlandığını.
Şimdi o camı buharlı arabalardan Sera gölü üzerindeki yol kenarlarında da sık sık rastlıyoruz. Neden burayı tercih ediyorlar biliyormusunuz. Saat 18.00’dan sonra Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki sessizlik ve karanlık ile Sera Gölü etrafındaki durum aynı. Göz gözü görmüyor. Gözün gördüğünden yürek ürperiyor.


Siz böylesine karanlık, böylesine tehlikeli görünen bir yere turistin gelmesini nasıl beklersiniz.

Bu işi çözecek olan tek isim Trabzon turizmini canlandırmak için gecesini gündüzüne katan, Trabzon’un kurtuluşunu turizmde gören Trabzon’un Valisi Sayın Recep Kızılcık’tır. Sayın Vali, Yıldızlı Belediye Başkanı, Akçaabat Kaymakamı, Milli Emlak Müdürü, DSİ Müdürü ve oradaki mal sahipleri ile kiracıları alıp bir toplantı yapmalı. Bu toplantıya Trabzon basını da davet edilmeli. Acilen gölün içinin temlizliği bakımı, çevre düzenlemesi, ışıklandırması en kısa sürede tamamlanması için gerekli emirler verilmeli.

Sonrasında iyi bir proje ile oraya güzel bir yel değirmeni, veya cami veya başka bir güzel fotoğraf çekilebilecek bir alan ile göl içine bir mendirek yapılmalı.

Tesis sayısı doğaya uygun bir şekilde arttırılıp Uzungöl gibi konaklama yapılacak göle 500 metre mesafede yerler belirlenmeli.


SERA GÖLÜ ALTIN YUMURTLAYAN BİR TAVUK BEYLER. BU TAVUĞUN BAŞINI KESMEYELİM. ÖYLE FABRİKALAR, TERSANELER TURİZMİN YANINDA HİKAYE. SADECE BODRUM DENEN YERE 1 SENEDE ONBİNLERCE KİŞİ ÇALIŞMAYA GİDİYOR. BİSİKLET ÜZERİNDE ÖPÜŞÜYORLAR DİYE GÖLE ÇEKİLEN İPİN 2 GÜNDE KADRILIMADIĞI TRABZON BÜROKRASİSİNİ, ŞİMDİ HALA YAZININ BAŞLIĞININ AĞIR OLDUĞU KANAATİNDEMİSİNİZ. BEN DEĞİLİM.

BİR KIYASLAMA

2011 YILINDA
TRABZON’A 1 MİLYON 455 BİN TURİST

BODRUM’A 1 MİLYON 350 BİN TURİST
YÜZÖLÇÜMLERİ
TRABZON’UN YÜZÖLÇÜMÜ 4 685 KİLOMETREKARE
BODRUM’UN YÜZÖLÇÜMÜ 557 KİLOMETREKARE

BODRUM’DA GEZİLECEK YERLER

İskele Meydani
Mausoleion müzesi
Myndos kapisi

Zeki Müren’in evi

TRABZON’DA GEZİLECEK YERLER
Trabzon Müzesi:
Uzun Göl
Atatürk Köşkü
Ayasofya Müzesi
Sümela Manastırı.
Vazelon Manastırı:
St. Anna/Küçük Ayvasıl Kilisesi
Cephanelik
Sera Gölü
Zağnos Paşa Köprüsü:
Hacı Kasım Camii
Yenicuma Camii
Emir Mehmet Türbesi
Memişoğlu Konağı
Çal Mağarası
Santa Harabeleri