Pandemi sonrası toprak ve gıdanın değerinin fazlasıyla anlaşılmasıyla, dünyada bu alandaki arayış ve yatırımlar da artmaya başladı. Bugün sadece tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi yeterli değil. Bu alanda üretimin katkılı ve GDO’lu değil, tamamen organik şekilde yapılması tüketicinin öncelikli tercihleri arasına girdi.

Bu gelişmelerle birlikte Trabzon’un coğrafi işaretle tescil edilmiş hayvansal ürünü olan meşhur Tonya tereyağı öncelikli ilgi ve destek bekliyor. Trabzon tereyağı ile yerli üretim ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabiliyor. Bunda yem fiyatlarının pahalılığı, arazilerin bölünmüş olması önemli etken. Ancak sanırım en önemli olumsuz etken, artık köylülerin şehre göç etmeleri. Özellikle 1985 yılı sonrasında başlayan köyden kente göç ve son yıllarda taşımalı eğitim ile öğrencilerin büyük kentler ile kasabalara yönlendirilmesi sonucu kırsal kesimde had safhaya ulaşan nüfus azalması ister istemez tarım ve hayvancılığa da darbe vurmuştu. Bir zamanlar yüzbinlerce ineğin yer aldığı Tonya ve yöresindeki ilçelerde bugün bütün çabalara rağmen yeterli miktarda halis tereyağı üretimine yetecek süt temin edilemiyor. Bunun sebebi de hayvan varlığında meydana gelen azalmadır.

Mevcut olumsuz tablonun ortadan kalkması için:

● Hayvancılıkta bölge şartlarına uyumlu ırklar teşvik edilmeli.

● Alan bazlı teşvik yerine üretim bazlı teşvik sistemine geçilmeli.

● Meralar hayvancılığa uygun kullandırılmalı. Yem fiyatları da sübvanse edilmeli.

Uygulanan politikalar yüzünden hayvancılığın zor bir süreçten geçtiği aşikâr. Kırsal kesimde süt inekçiliğinin gelişmesine, en yüksek fiyattan bile alıcı bulunan Tonya tereyağının yeteri miktarda üretilmesine katkı sağlaması için ev ekonomisi şekliyle örnek projeler yaparak her hanede bir kişinin Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında istihdam edilmesi fikri son yıllarda ortaya atıldı. Tereyağı ile coğrafi işaret alan Tonyalı Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın 2 yıl önce hayvancılık şurasında dile getirdiği ve son günlerde Trabzon Ticaret Borsası tarafından takip edilen proje kurtarıcı olabilir. “4-5 inek beslenen her evde bir kişiye TYP desteği” isteği Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere her kesimden onay bekliyor.

Başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz’in et ihtiyacının büyük oranda, Amasya, Malatya, Elazığ ve Kayseri gibi illerden karkas halinde getirilen etlerle karşılanıyor, kasaplık değilse bile süt inekçiliğinde duyulan hayvan ihtiyacını karşılayacak politikaların mutlaka hayata geçirilmesi gerekiyor.

Hem kırsaldan kente göçü önleyecek, hem hayvansal üretimi artıracak, hem de köyleri yaşanabilir, tercih edilebilir hale getirecek örnek çalışmalardan biri olması beklenen proje için son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’da…