24 Haziran seçimleri geride kaldı...  

Öncelikle bu seçimin galibi olan Türk Milletini tebrik eder, yeniden göreve gelen ve yeni sistemin Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere meclisi oluşturacak yeni - eski tüm parti milletvekillerine hayırlı olsun diyorum. Dilerim bu karar ülkemiz, şehrimiz ve milletimiz için en doğru ve hayırlı karardır.   

Gazetecilik mesleğim boyunca belki de en heyecansız seçimin, bu seçim olduğunu söyleyebilirim. Standart çalışmaların dışında parti SKM’leri kalıplar içinde kaldı.  

Bak işte şunu ne güzel yaptılar”, “Trabzon şu hareketi ile dikkat çekti” denilebilecek tek şey yine 61saat.com’un gündem yaratan yaygın medyaya konu olan röportajları oldu. Bir önceki seçimde Bakan Soylu’nun heyecanı, gayreti ve ülke gündemine oturan açıklamaları heyecanı artırmış Trabzon’u ülke gündemine taşımıştı.  

Parti parti analiz etmek gerekirse, AK Parti sahanın en çok çalışanıydı. Diğer partilerde sadece 1. Sıra adaylar koştururken AK Parti’de 6 adayın yanında aday adaylarının da katıldığı yoğun çalışmalar yapıldı.  

Bir önceki kampanyadan eksik kalan yönler yok muydu, tabiki vardı.  Mesela en başta dediğimiz gibi, heyecan yoktu ve mitingler, belli programlar hep teşkilatın sağladığı kalabalıklarla oldu.  
Parti proje ekibinin ortaya bir proje koyamaması da önemli bir etken olarak eleştirildi.   
Muhammet Balta ekip başı olarak zaten avucunun içi gibi bildiği Trabzon’da kısa süreli kampanyada süreci iyi götürdü. Günnar ile birlikte süreci iyi sırtlandılar.  

PERFORMANSLAR NASILDI? 

Fakat partililerde büyük bir kırgınlık, yorgunluk, bazılarında küskünlük vardı. İş-Kur ile ilgili de çok tepki olduğunu belirtelim. Çünkü son alımda 10 bini aşkın başvurudan sadece 3 bini işe girdi. Giremeyenlerin hepsi, bir hesap sorma adına tepkisini sandığa yansıtmış olabilir. Alımların kura ile yapılması teklifinin reddedilmesi bu sonucun habercisiydi diyebiliriz.   

5. Sıra adayı Vehbi Koç, çok gayret gösterdi, fakat Salih Cora’nın eski performansı yoktu.  Bahar Ayvazoğlu ile ilgili SKM ‘nin şu serzenişi de ilginçti? “Bahar hanım yeni milletvekilimiz gece programlarını kabul etmemiş ve çalışmalara maddi anlamda hiç katkı sağlamamış” 

Bu konu parti içinde bayağı tartışma konusu oldu.  Fakat gözlemlediğimiz kadarıyla Ayvazoğlu sahalarda oldukça gayret gösterdi. Buna rağmen en çok eleştiriyi kendi partililerinden aldı.  
AK Parti’de bunun haricinde neler var derseniz.  

HERKES BİR KOLTUĞA YÖNELDİ 
Şu anda herkes bir koltuğa yönelmiş durumda.  
SKM Başkanı Hasan Dilekoğlu, milletvekili adayı olmaktan son anda vazgeçmişti.  Gelen bilgilere göre şimdi rotayı il başkanlığına çevirmiş.   
İl Başkanı Haydar Revi gözü Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na dikmiş, çünkü şu sıralar herkes Gümrükçüoğlu’nun gideceğini garanti görüyor.   
Boş kalan bir diğer koltuk ise Kadın kolları. Bunun için de İçişleri Bakanlığı Müşaviri Erdem Sürmen’in Eşi Meryem Sürmen’in adı geçiyor.  

4. VEKİLLİK GİDİYORDU 
Başta söylediğimizi bir daha hatırlatalım: “Sahanın en çok çalışan takımı AK Parti oldu” Ancak buna rağmen 4. Milletvekilini çok az bir farkla kaybediyordu. En çok çalışan olmasına rağmen bu seçimin  en çok oy kaybedeni de AK Parti  oldu. 
 Türkiye geneliyle benzer oranlarda bir düşüş gerçekleşti, 18 ilçenin 18’inde oylar düştü, merkezde de aynı şekilde. 

BATIYA AĞIRLIK VERDİ, DOĞU KURTARDI 
İlçeler dağılımına baktığınızda AK Parti milletvekilliği listesinde batıya ağırlık verdi, ama vekilleri kurtaran Doğu’nun oyları oldu.  
Batı’da en büyük hayal kırıklığı milyonlarca yatırım yapılan, sel afetinde yaraları sarılan, ilk teleferiğin yapıldığı Beşikdüzü ilçesi oldu. Bence bunun en büyük nedeni yerel yönetimin tam manada halka inememesi, halktan kopuk yönetim anlayışı.  
 
YEREL SEÇİM TEHDİTLERİ 
Aslında çokta yorum yapmaya gerek yok, en güzel yorumu yine AK Parti’nin milletvekili adayı Vehbi Koç 61saat.com’a yaptı.  Vehbi Koç’un dediği gibi ‘Partimiz mensupları bizleri beğenmedi, yani listeyi’ 
Ve yine nereye gitseniz bir belediye şikayeti, bir nefret söylemi ve ‘O adamlar orada durursa yerel seçimlerde görürsünüz’ tehditleri.  

 İYİ PARTİ, CHP VE MHP 
İyi Parti bu seçimin en çok çalıştı görülen 2. Partisi oldu. İyi ses çıkardılar CHP’yi gölgede bıraktılar, MHP’den milletvekilliğini aldılar Türkiye geneline rağmen Trabzon’da daha amatör bir ruhla çalıştılar.  

Baştan söylemiştim, “Hüseyin Örs iyi bir tercih diye” Hüseyin Hoca’nın yerinde başka biri olsaydı İYİ Parti’nin Trabzon’dan alacağı oy 25 bini geçmezdi diye tahmin ediyorum. 

CHP’de ise Ahmet Kaya kemik oyun rahatlığı ile rutin ziyaretler ve açıklamaların dışına pek çıkmadı. Kendi çalışmasını iyi organize etti, basın ayağını diri tuttu, İkinci adayın SP’den gösterilmesi de parti içinde kriz yarattığı için Kaya, seçime çok asılmamış olabilir.  
 
MHP ittifakın kurbanı oldu, Hüseyin Örs’e 12 bin aşkın fark atan Nihat Birinci buna rağmen meclise gidemedi.  
Birinci ile ilgili “küskünleri bir araya getiremedi”, “sahaya çekmedi”, “teşkilatı toparlayamadı” denildi. Ama hiç beklenmemesine rağmen 67 bin oyu Trabzon’dan aldı. Bu MHP için önemli bir başarıydı.   

MHP’ye görüldüğü üzere en çok oy AK Parti’den oy geldi. AK Parti’de listeyi beğenmeyen çok sayıda partili oyunu milletvekilliğinde MHP’ye verdi.  

Ancak “MHP’de sahada var mıydı?” sorusunu da burada sormak gerek. MHP belkide seçimlerde en az çalışan parti oldu. Düşünün diğer partilerin hepsi miting yaparken MHP Trabzon’da bir miting yapmadı. Sadece seçime sayılı günler kala bir kaynaşma organizasyonu yapıldı. Buna rağmen 67 bin oy cidden başarı.  
İYİ Parti’ye MHP’den ve CHP’den önemli oranda oy kayması yaşandı.  Fakat burada hatırlatmakta fayda var MHP, geçmişte AK Parti’ye kaptırdığı oylarını geri topladı...  
 
SP’de seçime 1 hafta kala asıldı, mitingi tam bir hayal kırıklığıydı. Son 1 haftaya kadar sahlarda olmamaları, SP’nin ‘İddiası yok’ görüntüsü vermesine, seçmenin de SP’yi tercih etmemesine neden oldu.  
 
PARTİLER VE ADAYLARI 
Cumhurbaşkanlığı için Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 69 oy veren Trabzon’da, diğer adaylar için baktığımızda tablo hiçte iç açıcı değil. Öyle ki İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı olan Genel Başkan Meral Akşener’e partililerinin tamamın destek verdiğini söyleyemeyiz. İYİ Parti Trabzon’da yüzde 11.2 oy alırken Meral Akşener partisinin gerisinde, yüzde 7.6’da kaldı.  
Saadet Partisinde de durum farklı değil. Saadet Partisi Trabzon’da yüzde 2.5 alırken Partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 1.7’de kaldı.  
Burada peki aradaki farklar nereye gittiği sorusu akıllara gelirse CHP’nin adayı Muharrem İnce diyebiliriz.  
CHP Trabzon’da yüzde 15.1 alırken, partisinin adayı Muharrem İnce yüzde 20.9 aldı. Anlayacağınız Trabzon’da CHP’nin oyunun yanında geri kalan kesim İYİ Parti ve SP’li isimler oldu.  
Burada partiler neden geride kaldı diye soracak olursak, şunu özellikle belirtelim, AK Parti haricindeki tüm partilerin 2. Sıra adayı kimdi diye sorsanız şehirde kendi partilileri dışında size isim verebilecek kişi sayısı çok az olur. 

BETON EKONOMİSİNDEN ÜRETİM EKONOMİSİNE 
Çok uzatmadan son mesaj olarak şunu söyleyelim, gerek AK Parti’ye gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu millet bir kere daha verebileceği en iyi ve güçlü desteği verdi. Artık muhalefetin vaat ettikleri dahil her şeyi önüne koyup millet adına halk adına, halkı, esnafı, ülkeyi, ticareti rahatlatacak icraatlardan işe başlamalı. Beton ekonomisinden üretim ekonomisine geçilerek ülkenin geleceği teminat altına alınmalı.  
Ülke suni krizlerden, gündem değiştirme manipülasyonlarından, sert söylemlerden bıktı. Herkes huzur istiyor ve yarın ne olacak korkusuyla yaşamak istemiyor. Dolarından, patatesine, tarımından, turizmine, vakit MİLLET vakti, vakit HALK,  vakit  ESNAF vakti olmalıdır. Milleti bu bunalımdan, belirsizlikten, huzursuzluktan kurtaracak yetkiyi alanların yapacağı ilk iş budur.