Özellikle son on yılda körfez ülkelerinden gelen turistlerle önemli yatırımlara kavuşan Karadeniz Bölgesi yeni bir yol haritası belirleme noktasında. Kitle turizmi yerine bireysel turizmin öne çıkacağı önümüzdeki günlerde yeşil doğa, mavi deniz ve kumsalların önüne geçecek gibi. Yerli turistin daha güvenli hareket edeceği, toplu alanlar yerine daha çok butik oteller ve doğa turizmini tercih edeceği düşüncesi ve yakın tarihte yeniden başlayacak Körfez ülkelerinin direk uçuşları, Karadeniz’deki turizmcileri umutlandırıyor.

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Ocak ve şubat aylarında çok fazla olumsuz etkilerini görmesek de mart ayı ve sonrasında başta İran’dan ve Azerbaycan’dan Nevruz dolayısıyla beklediğimiz turistler gelmedi. Körfez ülkelerinden de iptaller oluştu. Yabancı turist sayısında çok büyük kayıplarımız var. Benzer şekilde iç turizmde de azalma oldu. Her şeye rağmen turizm sezonuna hazırlıklı girebilmek önemli. Bu konuda alınması gerekli tedbirler, ilgili bakanlıklar tarafından açıklandı. Yaz sezonu için umutluyuz, özellikle iç pazarda ciddi hareketlilik olacağı görüşündeyiz.’’

Normalleşme süreci ile birlikte Doğu Karadeniz’de de turizm hareketliliğinin başlamasını beklediklerini belirten Kantarcı, ‘’25 Haziran’da Ortadoğu’dan Trabzon’a ilk uçak seferleri başlayacak. Dış turizmle ilgili amacımız direk uçuşları mümkün olduğunca erken tarihlerde ve fazla sayılarda başlatabilmek. Bir aksilik olmazsa 25 Haziran’da Bahreyn-Trabzon uçuşları haftada iki sefer olmak üzere başlayacak. Geçen yıl 165 direk uçuşun gerçekleştiği 1.5 milyon nüfuslu Bahreyn’de şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin sayısı sadece 15 kişi. 10 milyon nüfuslu 119 direk uçuşun gerçekleştiği Ürdün’de ise bu rakam sadece 9. Katar ve Umman’da da benzer şekilde. Tüm Ortadoğu ülkelerinde vaka sayıları Avrupa ve kuzeyimizdeki ülkelere göre oldukça az. Sadece Trabzon’da Körfez ülke vatandaşlarına ait 5000 konut var. En azından bu konut sahiplerinin büyük bir kısmını bekliyoruz” diye konuştu.

Volkan Kantarcı, Sarp Sınır Kapısı’nın bu yaz turizm adına çok önemli olacağını belirterek şunları dile getirdi: “Ortadoğu’dan Batum’a inecek uçuşlardan, bölgemize gelecek çok sayıda turist olacaktır. Nevruz döneminde de gelemeyen Azerbaycanlı turistlerin yanı sıra Gürcistan’dan Avrupa’ya ve kalabalık şehirlere uçmayacak çok sayıda turist bekliyoruz. Tatilin yanı sıra, alışveriş için bölgemize gelecek ve gelir seviyesi üst düzey turistlerin sayısı da çok fazla olacaktır. Mevcut şartları ve bölgemizin durumunu iyi analiz edip, bölgemizin avantajlarını ön plana çıkararak, hem iç pazardan hem de dış pazardan mümkün olduğunca fazla turist alabilmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

Mevcut durumun devam edeceği düşünülerek hazırlıklar yapılsa da bütün umutlar bilim dünyasının korona virüsü karşısında başarılı olması ve hayatın yeniden normalleşmesi yönünde.