Cansız Elemanlar: Kentsel peyzaj elemanları arasında çok önemli bir yere sahip olan cansız elemanlar, kentte çevirme, koruma, destekleme, tanıtma, süsleme, yön gösterme gibi fonksiyonlara sahiptir.

Ancak bu elemanların görsel kirliliğe neden olmaması için renk, form, materyal gibi özelliklerinin birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir.

Reklam panoları ve ticari tabelalar belli bir standart gözetilmeksizin çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir Bu çeşitlilik kentte görsel kirliliğe neden olmaktadır. Çeşitli şekil ve boyutta görsel kirliliğe neden olan ticari

Tabelalar ve sonradan kapatılmış balkonlar, farklı renklerde boyanmış bina yüzeylerini n oluşturduğu görsel kirlilik

Eskimiş paslanmış, boyası dökülmüş tabelalar, yön levhaları, şehir giriş çıkışlarındaki büyük boy reklam tabelaları görsel kirliliği oluşturuyor. Çeşitli etkinlik ve duyurular için buldukları her boş duvar,  boş dükkân ve direklere yapıştırılan, yırtılmış, zamanı geçmiş afişler ilanlar.

Elektrik direkleri, Elektrik telleri, trafolar, telefon kabloları, bina diş cephelerine takılan klimalar, çanak antenler ki bu klima ve çanak antenler her katta her pencerede çok kötü bir görünüm sergiliyor. Ayrıca binaların çatılarındaki çok sayıda antenler, baz istasyonları ayrıca bir görsel kirlilik oluşturuyor.

Kent içinde cadde ve sokaklara asılan yırtılmış solmuş bayraklara, süslemeler, Seçim dönemlerinde aşırı derecede yoğunlaşan Gelişi güzel duvarlara direklere yapıştırılmış zamanı geçmiş yırtılmış kişi ve kurumları, partileri tanıtam afişler, süresi bitse de yıllarca eskimiş, yırtılmış bir şekilde dururlar.

Birer demir yığını halinde estetik olmayan üst geçitler. İki günde dikilebilmekle övünülen üst geçitlerin ne kadar görsel kirlilik yarattığının farkında değiller.

Ayrıca çöp kutusu kullanma konusunda bilinçsiz davranan kent halkı sayesinde çöpler dışarı taşmakta hatta çöpler bilinçli olarak çöp kutusu dışına atılmaktadır. Bu durum, kentin fiziksel görüntüsünü önemli ölçüde bozmaktadır.

Binaların balkonları artık malzeme depoları ve çamaşır kurutma yeri olarak kullanılması bilinçsizliğin ve eğitimsizliğin örneğidir.

İnsanlarımız evinin içini en güzel şekilde döşer ama ortak kulanım alanı olarak gördüğü merdiven, diş cephe, balkon ve çatı, sokak, bahçe gibi diğer alanlara önem vermemekte. Oysa o diğer alanları da gün boyu kullanmakta ve orda ki düzensizlik, görsel kirlilik o farkında olmasa da onun ruhsal yapısına olumsuz etki yapmaktadır. 

Bankalar kendi iç mekanlarını geniş döşeyerek ATM leri dışarı almışlar ve zaten dar olan kaldırımlarda uzun kuyruklar oluşmakta. Bu hem görsel kirlilik hem de yürüme alanını daraltmaktadır. Önceki yıllarda HSCB bankası ile yapı kredi bankasının ATM leri bankanın kapalı bölümündeydi, bankamatik kartı ile girilebiliyordu, en kısa sürede buna çözüm getirilmeli.

Görsel kirliliğin oluşum sebepleri içinde en çok rastlanılan nedenlerden birisi, daha önceden farklı kullanımlar için planlanmış alanların başka kullanımlara verilmesidir. Dolayısıyla mekanın bu plan dışı değişikliği görsel açıdan bir takım olumsuzluklara yol açmaktadır.

İnsanlar içinde bulundukları kentsel mekanla bir bütündür ve sürekli etkileşim içindedir. Dolayısıyla içinde yaşadığı kent ve kentsel mekanın sosyoekonomik ve fiziksel oluşumunda insanların etkisi çok fazladır. Kentsel mekanların oluşumu, formu, biçimlenmesi o mekan içerisinde yaşayan insanların kültürleri ve bilgi birikimleri ile yakından ilişkilidir

Eğitim ve bilinç yoksunluğu kentlerde görsel kirlenmenin oluşmasındaki en büyük etkenlerden birisidir. Halkın bu konuda duyarsız olmasındaki sebep de bu kültür ve bilgi birikimi eksikliğidir.

Yerel yönetimlerin birçoğunun bu konu üzerinde durmamasının nedeni de bu eğitim ve bilinç yoksunluğuna bağlıdır.

Yerel yönetimler çoğunlukla yapılacak işlerin başında altyapı ve servis hizmetlerini görmektedirler. Dolayısıyla görsel kirlilik yaratan oluşumları birazda halkın bu konu üzerinde yeteri kadar bilgi sahibi olmamasından faydalanarak görmezlikten gelmektedirler. Ayrıca yerel yönetimlerin gelir yetersizliği ve görsel kirliliği bir lüks olarak görmesi de bu konunun geri plana itilmesine sebep olmaktadır

Kararların yanlış alınma safhası genellikle planlama aşamasında olmaktadır. Bunun sonucu olarak ise ortaya geri dönüşü olmayan düzensiz oluşumlar çıkmaktadır. Planlamanın düzgün olabilmesi ise plancının deneyimli olmasına ve planlamanın geniş çerçevede düşünülerek yapılmasına bağlıdır.

Sonuç olarak, uzun sokağın tabelalarının duvarlara paralel asılması, kaldırımın kaldırılması ile sokağın eni aynı olmasına rağmen geniş ve ferah görünüme kavuşmuştur.fakat sadece tabelalarla iş bitmiyor duvardaki telefon telleri,klimalar a da çözüm getirilmeli. Şimdi buradan çıktığımızda şöyle bir etrafımıza bakarsak burada anlatılanların ne kadar doğru, ne kadar düzensiz ve rahatsız edici olduğunu göreceğiz.