ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ

(70' yıllardan 90'lı yılların başına kadar) TRABZON’UN SOSYAL ve kültürel hayatına damga vurmuş, Turizmi, eğlence hayatı ve pavyonlarıyla;

BİR ZAMANLAR TRABZON

Trabzon o yıllarda ülkenin gündemine, Trabzonspor’un şampiyonluklarıyla damga vurmuş, İran ticaretiyle, limandaki yolcu gemileriyle, barları ve pavyonlarıyla çok hareketli bir şehirdi.

Karadeniz’in gözbebeği turizmin atardamarıydı.

O yıllar Trabzon’a, Norveç'den gelen Avrupalı öğrencileri taşıyan okul gemilerinin limana yanaştıktan sonraki gezilecek iki güzergahından biri Ayasofya müzesi, diğeri Atatürk köşk'üydü.

Şimdilerde gelen Arap turistlerden önce, Avrupalı Turistlerin gözbebeğiydi Trabzon.

Özellikle 80'li yılların başlarında Avrupa’dan gemilerle gelen öğrencileri Atatürk köşkü önünde ilgiyle izlerdik.

Şehrimizde yaşayan sosyaliteyi seven insanların ve ziyarete gelip de, bir gece iki gece kalıp konaklayan yerli ve yabancı turistlerin akşamdan gidecekleri eğlence merkezlerinin (Pavyonlar'ında)sayısı azımsanmayacak kadar vardı.

Bilinen en tanınmışları;

1-) Tanca pavyonu

2-)  Karadeniz pavyonu

3-)  Liman pavyonu

4-)  Yeşilyurt pavyonu

5-)   Eser pavyonu

6-)   61 pavyonu

7-)   Dallas pavyonu

Özellikle 80'li yılların tek kanallı Televizyon döneminde herkesi ekran başına kilitleyen JR’lı Babi’li, Su Elen’li, Pamela’lı, Dallas dizisine adını vermiş, Dallas pavyonu en sükse yapanların başında geliyordu.

O yılların gençliğinin ve bir üst jenerasyonun belli bir kesminin, müdavimleri oldukları pavyonlar, İstanbul'daki pavyonları aratmayacak kadar hareketliydi. Trabzon’un eğlence sektörüne yön veriyordu.

Siyah beyaz Türk filimlerini seyredenler kırmızı ve mor ışıklar altındaki pavyonlarda şarkı söyleyen sanatçıları iyi hatırlar. Geçmiş geçmişte kaldı derlercesine, buralarla yolu kesişenlerin sayısı da o dönemlerde az değildi.

Acı, tatlı hatıralarıyla.

Trabzon'un gece hayatınına  bir dönemine damga vurmuş bu işletmelerin çoğu işlevlerini yitirerek tarihteki yerlerini aldılar.

O yıllarda Trabzon'un sosyal hayatına damga vurmuş ve derin izler bırakmış üç tane kulüp vardı ki, ikisi halen daha faaliyetlerini sürdürmekte ayakta kalmak için direnmektedirler.

1-) Taç kulüp (kapandı)

2-) Karadeniz kulübü

3-) Şehir kulübü

Şehir kulübü ve Karadeniz kulübü müşterileri ayrı ayrıydı.

Aynı, İdman ocağı, İdman gücü rekabeti gibi,  Şehir kulübünün müdavimleri,

Karadeniz kulubüne,  Karadeniz kulübünün müdavimleri de şehir kulübüne gitmezlerdi.

O dönemlerde, rekabetin ve muhalefetin yoğun olarak yapıldığı ama kimsenin kimseye saygısızlık yapmadığı,Trabzon'umuzun güzel İnsanları ve şehrimizin bir dönemine damga vurmuş müesseselerinin günümüze kadar gelemeyen işletmeleri tarihteki yerlerini almışlardır.