Livalobo’nun tapusu iptal edildi.  Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada karar verildi.
Tonya Belediyesi tarafından çimento fabrikası için EMBA AŞ’ye satılan 97 dönüm arazinin tapusu iptal edildi. Arazinin hazine adına tescil edilmesine karar verildi.

İki yıldan beri devam eden tapu iptal davasında karar çıktı. Tonya Çevre Platformu vekili Avukat Nedim Şenol Çelik, “Sürecin birinci adımı sonuçlandı. Mahkeme, Livalobo’daki, belediyenin EMBA Şirketine sattığı ve tapusu verilen iki arazinin orman niteliğinde olması nedeniyle özel mülkiyete konu olamayacağını belirtip tapularının iptaline karar verdi. Dolayısıyla artık EMBA’nın, Livalobo’da fabrika kuracağı bir arsası, arazisi yoktur. Verilen karar kesin değildir. Tarafların 15 gün içinde Yargıtay’a başvurma hakları var. Yargıtay tarafından verilecek karara göre dava şekil kazanacaktır. Yargıtay onaylarsa, karar düzelteme talebi olabilir. Karar düzeltme reddedildiği zaman karar kesinleşmiş olur ve tapu iptal edilir. Mücadelemiz sürecektir. Tonya halkı olarak davaya verdiğiniz maddi ve manevi desteği her zaman bekliyorum.” dedi.

19 Aralık 2014 günü saat 14.00’te yapılan duruşmaya belediyenin vekili katılmadı. Gösterdiği mazeret, hakim tarafından reddedildi. Duruşmada taraflar dinlendikten sonra mahkemeye 10 dakika ara verildi. İkinci oturumda mahkeme taraflara kararını okudu.

Tonya Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği kararda:

EMBA’nın avukatının UYAP üzerinden verdiği dilekçede yeniden keşif yapılmasına ilişkin talebi reddedildi.

Orman İdaresi vekilinin süre talebinin ise davanın geldiği aşama dikkate alınarak talebi kabul edilmedi.

“Dava konusu Trabzon Tonya Büyükmahalle 323 ada 4 parselde ve 298 ada 43 parselde bulunan ve davalı EMBA Trabzon Çimento San. Tic. AŞ adına kayıtlı taşınmazın MEVCUT TAPU KAYDININ İPTALİ ile Trabzon Tonya Büyükmahalle  323 ada 4 parselde ve 298 ada 43 parselde bulunan taşınmazın Devlet orman vasfı ile DAVACI MALİYE HAZİNESİ ADINA TAPUYA KAYIT VE TESCİLİNE,

Kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içinde Yargıtay nezdinde temyiz yasa yolu açık olduğuna… karar verildi.”

Kararın açıklanmasından sonra, mahkemeyi takip eden vatandaşlar, memnuniyetlerini ifade ettiler. Mahkemeden ayrılan grup Kalınçam Caddesi boyunca, “Livalobo özgürdür, özgür kalacak”, “Tonya satılık değildir” şeklinde sloganlar atarak  ilçenin Cumhuriyet Alanı’na geldiler. Burada kemençe eşliğinde horon oynayarak mahkemenin verdiği kararı kutladılar.

Kararı öğrenen Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Tonyahaber’e yaptığı açıklamada, “Mücadele veren Tonya Çevre Platformu ve onun bileşenlerini, Tonya halkını platformun Avukatı Nedim Şenol Çelik’i tebrik ediyorum. Doğayı, çevreyi, yaşama alanlarını korumada gösterilen mücadele örnek olacaktır.” dedi.

KAYNAK: TONYAHABER