Trabzon Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklama'da daha önce çok fazla tepki çeken Karadeniz Sahil yolunun yapılmasına değinilerek Akçaabat'ta yapılacak olan proje ve Ortahisar'da devam eden Gülcemal Projelerinin usulsüz olduğuna değinildi. 

Trabzon Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklama şu şekild; 

Kamuoyunun bildiği üzere yapımına 1998 yılında başlanan Karadeniz Sahil Yolu; yer seçimi, çevreye verdiği zararlarla  ortaya çıkardığı yeni problemlerden dolayı çokça eleştirilmiş, verilen çeşitli hukuk mücadelelerine rağmen 2007 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır.
Samsun – Sarp Sınır kapısı arasında 500 km olan yol hemen hemen tüm yerleşmelerin kıyı ile olan birlikteliğini ortadan kaldırmasının yanında doğal hayatı tahrip ederek düzeltilemez yaralar açmıştır. Şehir Planlama Meslek alanını doğrudan ilgilendiren proje ile ilgili Odamızın ortaya koyduğu duruş planlamanın yapıldığı ilk yıllardan günümüze değin haklılığını defalarca kanıtlamıştır. Son yıllarda bölgemizde meydana gelen afet olayları sonucu  ilgili bakanlıklar da temel stratejilerini bilimsellikten yana belirlemiş bu kapsamda Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi ve Planlaması kavramı da 2014 yılından bu yana mevzuatta yerini almıştır.
Geçen 5 yıllık süreçte bölgemizde Bütünleşik Kıyı Alanları Planı yapılamadığı gibi parçacıl dolgu işlemleri de tüm hızıyla devam etmektedir. Son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan Akçaabat sahilindeki yeni dolgu projesi ile ilgili olarak resmi makamlardan kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama halen beklenmektedir. Büyükşehir Belediyesinin yetki ve sorumluluğunda Ulaşım Ana Planı ile Bütünleşik Kıyı Alanları Planı yapılmaksızın kıyı alanlarını ve kentsel ulaşımı ilgilendiren  bir problemin çözülemeyeceğini, geleceğe dönük yeni problemlerin ortaya çıkacağını bir kere daha hatırlatmak isteriz.
Akçaabat sahilinde ulaşım ile ilgili çok önemli bu konunun yanında Ortahisar Beşirli Sahilinde dolgu işlemi devam eden Gülcemal Projesindeki usulsüz dolgu işlemleri ayrıca kaygı verici ve düşündürücüdür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 28.10.2014 tarihinde onaylanan planlar doğrultusunda 2015 yılında başlayan dolgu çalışmaları Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından etaplar halinde yürütülmektedir. Mevzuat gereği kıyılarda Onaylı imar Planında belirtilen sınırların dışında dolgu işlemi yapılmaması gerekli iken Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gülcemal  Projesinde onaylı sınırın dışına çıkarak çok daha fazla deniz dolgu işlemi yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir.
Kamu kurumu eliyle kaçak uygulama yapılması ilk defa rastlanan bir konu olmamakla birlikte koruma kullanma dengesini belirleme yükümlülüğüne sahip Büyükşehir Belediyesinin kanun tanımaz tutumunu kamu oyunun takdirlerine sunar yetkilileri göreve davet ederiz.