AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - Uzman çavuş olarak görev yaptığı ordudan 1997'de atılan 28 Şubat süreci mağdurlarından Gültekin Koç, geçirdiği sıkıntılı yılların ardından, gasbedilen haklarını arıyor.

Koç, 7. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görev yaparken 28 Şubat sürecinde "Disiplinsizlik" gerekçesiyle ordudan atıldı. Bunan ardından yaşamı alt üst olan ve biri engelli 2 çocuk babası Gültekin Koç, ailesinin geçimini sağlayabilmek için 16 yıl boyunca inşaatlarda amelelik yaptı.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Koç, askerliğin kutsal bir meslek olduğunu, ancak bu görevin elinden alındığını, inandığı gibi yaşaması nedeniyle çektiği sıkıntıların yüzünden psikolojisinin bozulduğunu söyledi.

Ordudan bilinçli şekilde atıldığını vurgulayan Gültekin Koç, "5 yıllık sözleşmemin bitimine 40 gün, maaşımı almama 1 gün kala namaz kıldığım ve eşimin başörtülü olması nedeniyle, 2 günlük kaçma yalanı uydurularak ordudan atıldım" dedi.

- "Atılmamın tek sebebi namaz kılmam ve eşimin başörtülü olması"

Görevde 5 yılı doldurması halinde tazminat almaya hak kazanacağını, ancak tazminat almaması için bu sürenin dolmasına 40 gün kala görevinden bilinçli şekilde uzaklaştırıldığına dikkati çeken Koç, şöyle devam etti:

"1992 yılında göreve başladığım Türk Silahlı Kuvvetlerinden, 14 Temmuz 1997'de 1 kuruş tazminat almadan atıldım. Atılma nedenim, '2 günlük kısa süreli kaçma' suçu, ancak belirtikleri tarih hafta sonuna geliyor. Ben izinliydim, izin kağıdımı dip koçanıyla birlikte imha etmişler. Tugay komutanı, 'Buna 1 kuruş tazminat vermeden atacaksınız' diye emir vermiş. Sözleşmemin bitimine 40 gün kala kaçacak kadar akılsız değilim. Atılmamın tek sebebi, namaz kılmam ve eşimin başörtülü olması."

Tabur komutanına, "ilişiğimi 1-2 gün sonra kesin, ayın 15'inde maaşımı alayım göçümü götüreceğim" dediğini, ancak kabul etmediklerini anlatan Gültekin Koç, "Son maaşımı alamadım. Evimi, arkadaşların topladığı parayla memleketime taşıdım. 16 yıl boyunca çok sıkıntılar çektim, inşaatlarda çalıştım, anne, baba ve kardeşlerimin desteğiyle ayakta durdum. Allah onlardan razı olsun" diye konuştu.

- "Hükümetimizin bana sağladığı hakla memur oldum"

Hükümetin sağladığı hakla 2013 yılında Amasya Belediyesine memur olarak atandığını bildiren Koç, şunları kaydetti:

"Ben YAŞ kararıyla değil, kararname ile ordudan atıldığım için mevcut yasadan yararlanamadım, haklarımız iade edilmedi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesine başvurdum, ancak zaman aşımı nedeniyle kabul edilmedi. 5 yıllık görevimi tamamlayamadığım için tazminat alamadım. 16 yıl boyunca çok sıkıntı çektim, halen o yıllarda biriken borçlarımı ödüyorum. Ben sadece 40 gün kala atıldığımdan dolayı hak ettiğim ve gasbedilen tazminatımı istiyorum. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın duyarlı olduğunu biliyorum, destek bekliyorum."