TÜRKİYE'nin en ünlü darbuka ve ritim saz sanatçısı,

Siyah beyaz yılların vazgeçilmezleri olan bir döneme damga vurmuş ünlü gazinolarında sahne alan sanatçıların,  Gazinocular kralı Fahrettin Aslan'a onsuz asla sahneye çıkmayız diye şart koştukları,

DARBUKATÖR

Namıyla tanınan, aynı zamanda  T.R.T.nin de kadrolu darbuka ve ritim saz sanatçısı,

GÜNGÖR HOŞSES

1938 yılında İstanbul’da doğdu.

+++

Çocukluğu Türkiye’nin en sıkıntılı dönemlerinde 2.Dünya savaşı yıllarında geçer, 16 yaşında çalışmaya başlar.Baki Duyarlar ve Barbaros Erköse gibi zamanının en iyi ustalarının arasında darbuka çalmaya başlar. Uzun yıllar boyunca T.R.T. İstanbul radyosunda çalışırken, aynı zamanda Bebek Maksim, Taksim Maksim, Caddebostan Maksim ve Bebek belediye Gazinoları’nın da değişmez ritim saz sanatçısıydı.

+++

Büyük Halam, Zehra KANDAZ Kızılçay ve Eşi Sürmeneli Rüstem Kızılçay'ın iki erkek çocuğu Mustafa, Yavuz  ve bir kızı Gülseni Kızılçay olmak üzere üç çocukları oldu.

Rüstem Kızılçay eniştemiz Sürmeneli varlıklı bir ailenin çocuğuydu.

1930'ların başında İstanbul'a gelip Yeşilköy’de ahşap bir köşke yerleşen Rüstem ve Zehra Kandaz Kızılçay çiftinin kızları Gülseni, 1961 Güngör Hoşses’le evlendi.. Ve Trabzonla yolu kesişti. 3 kızları da oldu. Kızlardan bir tanesi olan Gülgün Hoşses'de uzun yıllar T.r.t.de Türk sanat müziği sanatçısı olarak çalıştı.

1971 yılında Büyük Yıldız Zeki Müreni Taksim Maksimde dinlemeye giden,Osman Kandaz Erol Kandaz Annem Güngör Çilingir Kandaz ve Babam Temel Kandaz. Hepsi rahmetli oldu .Allahım mekanlarını cennet eylesin.

+++

Güngör Hoşses.

Ailemizin, sevilen cana yakın misafirperver eğlence sektörünün ünlü gazinolarının kapılarını bizlere ardına kadar açan  eniştesiydi.

Rahmetli babam Temel Kandaz ne zaman herhangi bir işi için İstanbul'a gitse, Güngör eniştemizi arar çalıştığı gazinolarının en ön sıralarında yerini ayırtırdı.

+++

Güngör Hoşses, Sanat güneşimiz Zeki Mürenin vazgeçilmez ritim saz darbakatör üstadı ve aynı zamanda yakın dostuydu. Ona hiç hayır diyemezdi

O yıllar ünlü sanatçıları gazinolarda seyrederken  masa ayırtıp, yemek yiyip içmek masayı donatmak, kredi kartıyla hesap ödemek öyle kolay işler değildi.

O yıllar ülke genelinde kredi kartı kullanımı hemen hemen hiç bilinmiyorken.

Babam Temel Kandaz'ın ünlü sanayiici Vehbi koç'un sahibi olduğu, Diners Clup kartı vardı.

Para yerine Kredi kartıyla gazinolarda hesap ödemek o dönemlerde çok sükseliydi.

Gazinolarda  her geleni, çok parası da olsa referanssız içeri almıyorlardı.

Bizim referansımız da eniştemiz Güngör Hoşses’di.

Güngör Hoşses aynı zamanda Türk sinemasının Kralı Ayhan Işık’ın da çok yakın dostu ve arkadaşıydı.

+++

Ve ritim sazlarda; Atilla Mayda, Hüseyin İleri,  Ahmet Kulik ve Güngör Hoşses.

Bu anonsu T.R.T.de bayram programları ve eğlence programlarından önce mutlaka çok duymuşsunuzdur.

TÜRKİYE'de Trabzonspor fırtınalarının estiği ve İlk şampiyonluğumuzu kazandığımız 1975-76 yıllarında, İstanbul gibi devasa bir metropolde bile, herkesin hemen hemen hayranlığını kazanan Anadolu'nun beyi Trabzonspor sayesinde ünlü sanatçıların çoğu bu rüzgardan etkilenip bordo mavi renklere gönül vermişti.

Zeki Müren’in hiçbir zaman hayır diyemeyeceği isimdi Güngör Hoşses

+++

O yıllarda yine bir Fenerbahçe maçı öncesi İstanbul’a gelen babam, Güngör yarın T.spor Fenerbahçe maçı var. Birlikte T.spor maçına gideceğiz, ona göre programını ayarla deyince, babamı hiç kıramayan  çok sayan ve seven  Güngör hoşses eniştemiz aynı gün ünlü Sanatçımız Zeki Müren'le programı olmasına rağmen, bir hışımla Zeki Müren'in odasına kapıyı kırarcasına dalıp, Zeki Müren'e bugün çok önemli bir maça, Trabzon'dan gelen Temel Ağabeyimle birlikte gideceğim programını kısa kesersen sevinirim, lütfen, dedikten sonra,  Sahne aldığı gazinolardaki programlarından 20 şarkı okumadan aşağı inmeyen, Zeki Müre’nin programını 6 şarkıyla kısa keserek sahneden inmesi ve Güngör Hoşses'e hayır diyememesi dillerden dillere dolaşan yaşanmış bir efsanedir.

+++

1984 de kazandığımız son şampiyonluğumuzda, İstanbul'da Kadıköy’de yine bir Fener maçı öncesi, babam, ben, Güngör Hoşses ve Türk sinemasının yakışıklı jönü Trabzonlu Tanju Gürsu o yılların ünlü Armatörü yakinen hısımımız olan Akçaabatlı, Cemil Cesur'un davetlisi olarak Vagon Restorantta buluşmuş, birlikte Fener Trabzon maçına gitmiştik.

Trabzon eniştesi ve damadı olmasından dolayı, çok iyi bir Trabzonspor'luydu.

TRT’nin ve zamanının en Ünlü gazinolarının saz heyeti... Mustafa Kandıralı ve ekibi... En sağ baştaki Darbukatör  Güngör Hoşses

+++

Ünlü Klarnet’çi Mustafa Kandıralı'nın ekibinininde, vaz geçilmezleri arasındaydı.

Türk sanat Müziğinin divası diye tabir edilen Bülent Ersoy'un bir program öncesi kaprislerine dayanamayarak darbukasını patlatıp Bülent Ersoy'un ayaklarının dibine atarak sahneye çıkmayacağını söylemesine rağmen kaprisleriyle ünlü sanatçı Bülent Ersoy'un bile, darbukatör ve ritim saz sanatçım, Güngör Hoşses'siz sahneye asla çıkmam diyerek kendisinden proğram öncesi kulisde özür dileyerek gönlünü almışlığıda, bilinen efsanelerdendir.

+++

Ünlü sanatçılar; Zeki Müren, Bülent ersoy, Hamiyet Yüceses, Safiye Ayla, Müzeyyen senar, Perihan Altun Sözeri, Güzide Kasacı,Emel Sayın ve Nurdan Torun'un sahne aldıkları programların olmazsa olmaz ritim saz sanatçısıydı.

Emel sayın'ın 30 saz olacağına, 5 saz bir Güngör olsun sürükler götürür ifadesi onun değerini ve yeteneklerini taktir etmekle alakalıdır.

Gazenfar özcan eşi ülkü Özcan, Bedia Muavvit, Halamın kızı Gülseni Hoşses ve eniştemiz Güngör Hoşses

+++

Rivayete göre bu sanatçıların çoğu, gazino patronlarının Kralı Fahrettin Aslan'la iş mukavelesi imzalamadan önce Güngör Hoşses bey kadrodaysa sorun yok diye, kendilerinin arkasında çalacak olan saz heyetinin vazgeçilmez ritim saz ve darbukatör virtüözünü güvenceleri altına aldıklarını bilmeleri hoşlarına giderdi.

Gülseni ve Güngör Hoşses’in kızları Gülgün Hoşses de .TRT ‘ de klasik Türk Sanat Müziği sanatçısıdır...

+++

Eğlence sektörü içerisinde, çok hızlı yaşadı.

Zamanının en ünlü gazinolarında sabahlara kadar hiç yorulmak bilmeden program yaptığı zamanlarda, sabaha karşıda olsa mutlaka evine gelirdi. Mutlu bir yuvası ve üç tane küçük kız çocuğu vardı.

4 Haziran 2014 tarihinde 76 yaşında yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak hayatını kaybetti.

Karacaahmet mezarlığında ebedi istirahatgahına defin edildi.

1973 yılı bebek belediye gazinosu. Dayım Köksal Çilingir, Babam Temel Kandaz​​​​​​​

Sanat camiasında namıyla anılan ender sanatçılarından birisiydi.

Bu güzel insanı, eniştemiz  Güngör Hoşses'i tanımak onuruna erişmiş birisi olarak hafızalarımızda her zamanki güzel yerini en iyi şekilde alacaktır.

Bu güzel insana,

Bu özel sanatçıya, bize yaşattıklarına ve yapmış olduğu katkılarına,

Selam ve saygılarımla,