Hayatın anlamını, amacını ve değerini kaybettiğinizi hissettiğiniz oldu mu hiç? Kendinizi boşlukta, yalnız, mutsuz ve umutsuz hissettiğiniz zamanlar. Pek çok insan zaman zaman hayatta boşluk hisseder. Bu, normal bir insan duygusudur, hayatı anlama, anlamlandırma, niçin, neden gibi soruların farkına varmak, cevaplarını aramak, farkındalığı yükseltmek, olgunlaşmak için bu hisler insana dikkat, yoğunlaşma, farkındalık fırsatları kazandırır. Boşluk hissi her zaman bir ruhsal sıkıntı belirtisi olmayabilir. 

Boşluk hissetmek insanda maneviyat eksikliği olduğunu da göstermez: Her insan hayatın içerisinde dönem dönem boşluk hissedebilir, zaten dünya boş değil mi diyebilirsiniz ancak boş demekle ne kastettiğiniz önemlidir. Dünyayı bir araç olarak görürseniz içindekiler değil, varacağı hedef sizin için önem kazanır: size araca binmeden önce (ergenlik öncesi dönem) varılacak yer ile ilgili bilgiler edinerek hazırlık yapmak düşmektedir. Aynı zamanda araca binmeden önce mesafe, yolculuk şartları dikkate alınarak hazırlık yapmak ve doğru aracı seçmek oldukça önemlidir. İnsan yol ve ihtiyaç durumuna göre yolculuk esnasında farklı araçlara başvurabilir ama asla hedeften şaşmamalıdır. Araç içerisinde ise aracın yola hazırlık durumu, sağlıklı yolculuk için de trafik kuralları, uzun yolda aracın ve kendinizin ihtiyaçları, araçtaki diğer kişiler ile iletişim, yol arkadaşlıkları, mola yerleri ve mola zamanını dikkatli kullanmak oldukça önemlidir. 

Siz hiç yolculuk esnasında mola yerini çok beğenerek yolculuktan o anda vaz geçip mola yerinde kalmaya çalışmak veya oraya yerleşmek isteyen insan gördünüz mü? Ama içinde yaşadığımız dünya hayatı ahirete doğru bir seyrü sefer yeri iken dünya güzelliklerine kapılıp yolculuğu ve hedeflerini unutarak dünyaya meyleden ne kadar çok insan var değil mi? (Unutmamak gerekir! Şeytan ve nefis hiçbir zaman boş durmaz) 

Dünyanın amaç haline gelmesi: insanın yolculuğun amacını unutması, farkındalığını kaybetmesi, çok büyük ve önemli şeyleri kaçırmasına yol açar. İnsanın başına dünya ve ahirette ne gelirse hedefini kaybetmesi ve amacından şaşması nedeniyle gelir. 

Boşluk hissi, hayatın zorluklarıyla başa çıkmakta güçlük çektiğimizde, travmatik deneyimler yaşadığımızda, kendimize güvenmediğimizde veya bizi anlayabilecek başkalarıyla bağlantı kuramadığımızda ortaya çıkabilir. Bazen de panik atak, depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar boşluk hissine neden olabilir. Bu durumlarda ise profesyonel bir destek almak önem kazanır. İnsanın bilgileri ve becerileri çok olabilir hatta alan uzmanı bile olabilir ama duygusal yoğunluklar sebebiyle kişi kendisinin ve yakın çevresinin uzmanı olamaz, mum dibine ışık vermez, terzi kendi söküğünü dikemez.

Boşluk hissini doğru yönetmenin yolları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

- Boşluğun farkında olmak ve kendine karşı anlayışlı olmak. Boşluk hissetmek, hayatın bir parçasıdır ve genelde geçicidir. Kendinizi suçlamak veya eleştirmek yerine, kendinize şefkat gösterin ve iyi hissetmeniz için neye ihtiyacınız olduğunu düşünün. Farkındalık ve bilinç gelişimi için bu durumu fırsat kabul edin, kendinizi ve hayatınızı gözden geçirin, kendinize yeni bilgi ve beceriler ekleyin. 

- Her gün kendine nitelikli zaman ayırmak ve nasıl hissettiğini fark etmek. Boşluk hissini bastırmak veya kaçmak yerine, onu tanımak ve ifade etmek önemlidir. Kendinize nasıl hissettiğinizi sorun ve duygularınızı bir günlüğe yazın, duygular üzerine okumalar, araştırmalar yapın, bir arkadaşınızla paylaşın veya bir sanata yönelin, sanat alanında eserler yapın.

- Mevcut duygularını ve boşluk hissinin altında yatan nedenleri keşfetmek. Boşluk hissi, daha derin bir sorunun veya ihtiyacın işaretçisi olabilir. Belki de hayatınızda bir değişiklik yapmanız, yeni bir hedef belirlemeniz, eski bir yarayı iyileştirmeniz veya kendinizi daha iyi tanımanız gerekiyordur. Bu konularda kendinizi geliştirmek size yardımcı olabilir.

- Sosyal iletişim çevresini güçlü tutmak ve destek almak. Boşluk hissi, yalnızlık hissini de beraberinde getirebilir. Bu yüzden, size iyi gelen, sizi anlayan ve destekleyen insanlarla vakit geçirmek önemlidir. Aileniz, arkadaşlarınız, meslektaşlarınız, komşularınız, hobileriniz, gönüllü çalışmalarınız veya sosyal gruplarınız size bu desteği sağlayabilecektir.

- Biyolojik ve psikolojik bakım yapmak ve sağlıklı alışkanlıklar edinmek. Boşluk hissi, fiziksel sağlığınızı da etkileyebilir. Bu yüzden, düzenli olarak erken uyumak, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmak, tefekkür, şükür, ibadet, yürüyüş, yardım faaliyetleri, nefes egzersizleri gibi rahatlama teknikleri uygulamak size iyi gelebilir.

Hayatta yaşamın bazı dönemlerinde boşluk hissetmek genel de geçici, normal bir durumdur ve üstesinden gelmek mümkündür. Kendinizi boşlukta hissediyorsanız bu durumu önemseyin ve tazelenmekten, yenilenmekten çekinmeyin. Unutmayın, siz eşref-i mahlukat olan insansınız, çok değerlisiniz ve hayatınızın çok büyük amacı, anlamı vardır. Yaşam gayeniz zihin ve gönlünüzde aktif olduğu müddetçe boşluk hissi geçici olacak, kazandıracağı bilgi, beceri, farkındalıklar ile hayatınıza yeni anlamlar ve bakış açıları kazandıracaktır. Kalınız Sağlıcakla…