Trabzon’un mor yaylası diye tabir edilen mavi yıldız çiçeklerinin açtığı  Tonya İlçesine Bağlı Kadralak yaylası, yine maviye büründü. 
Bu büyüleyici bitki örtüsünü görmek için insanlar akın akın Tonya’nın Kadralak yaylasının yolunu tutuyor. 


Trabzon merkezden 1 saat 15 dakikalık kesintisiz bir seyahat ile bu muhteşem doğa harikasına ulaşabiliyorsunuz. Tonya İlçesinden sadece 9 kilometre uzaklıkta. Yolların yüzde 90’lık kısmı asfalt ve beton. Bu konuda emeği geçenleri kutluyorum, dilerim kalan bölümlerde betonlanır. Keşke bu kadar zahmet çekilirken biraz daha geniş yapabilseydik yolları diyesi geliyor. Ama bu kadırını da beklemiyorduk ne yalan söyleyeyim.  
Vakfıkebir’den Tonya’ya giderken Tonya’ya hoşgeldiniz tabelasının hemen 30 metre ilerisinden de, Tonya ilçe merkezine girdiğinizde pazar kurulan yerdeki köprüden karşıya geçerek de bu güzeliğine ulaşabiliyorsunuz. 



ÇİÇEKLER BU YIL GEÇ KALMIŞ 


Kendi aracınız ile gidebileceğiniz gibi, özellikle çiçekler açtığında, hafta sonları Trabzon’daki tur şirketleri tarafından da sabah 09.30’da Trabzon merkezden hareket ederek Kadralak’a gidebilirsiniz. 
Her yıl onbinlerce vatandaşın ziyaret ettiği Kadralak yaylasında geçen yıla oranla bu yıl çicekler biraz daha seyrek. Nedenini orada ikamet eden yayla sakinlerine sorduk:
-Bu yıl kar geç kalktığı için çiçekler zamanında açmadı, o nedenle bu seyreklik’ cevabını verdiler. 
Hani derler ya Trabzon’a, Karadeniz’e Allah öylesine bir doğa bahşetmiş ki, çok bir şey yapmanıza gerek yok, koruyalım yeter. Gerçekten Allah’ın bahşettiği çok güzel bir yer. 
Yaylaya giderken yolların darlığı ve bir kısmın stabilize olması vatandaşların şikayetleri arasında. 
Mavi Yıldız çiçeklerinin açtığı alana geldiğinizde ise, yöre halkının nezaketine hayran kalıyorsunuz. Çünkü orada belli bir mesire alanı yok. 
Her yer tel örgülerle koruma altına alınmış. Vatandaşın arazisine aracınızı çekiyorsunuz, birey demiyorlar, belli bir otopark alanı yok. O güzel çicekleri görmek için yaylaya akın eden birçok vatandaş maalesef aracını da o güzelim mavi yıldız çiçeklerinin üzerine çekmek zorunda kalıyor. 
Çiçeklerin olduğu arazinin ortasından geçen, iki aracın güç bela yan yana geçtiği bir toprak yol var. Yolda derin hendekler oluşmuş ve bu nedenle araçlar gitmekte güçlük çekiyor ve bazı araçlar maalesef tamponlarını kırıyor, sürücüler araçlarının altını çarpıyor. 



TEMİZLİK ŞART


En önemli sorunların başında da Tuvalet geliyor. Onbinlerce insanın akın ettiği yerde bir tane tuvalet bulunuyor ve maalesef tuvalette sular akmıyor. 
Kötü koku ve kirlilik nedeniyle  giden bin pişman ama mecburiyetten vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamak için, para ile su satın alıp tuvalete gitmek zorunda kalıyor. 
Yeterli çöp konteynırı olmayan alanda çöplerinizi dönüşte yanınıza almanız gerekiyor. 
Ayrıca vatandaşlar bu güzel mavi örtüyü kontrolsüz bir şekilde kullandığı için çiçekler kısa sürede eziliyor, güzelliğini kaybediyor. 
Yine vatandaşların otopark alanı olmadığı için gelişi güzel yol üzerine bıraktığı araçlar büyük sorun teşkil ediyor. 
Vatandaşların bu konuda biraz daha duyarlı olması gerekiyor. 
Yaylaya giden vatandaşların fotoğraf çekilmek dışında bazı aktivitelere, eğlence, dinlence alanlarına,  yiyecek içecek ve yöresel ürün satış yerlerine de ihtiyacı var. 
Amatör ve gelişigüzel bir şekilde köfte tezgahları kurulmuş, çay kazanları kurulmuş ama dediğimiz gibi herşey düzensiz, dağınık. 
Belli bir alan, plan, düzen yok. Buraya bir çeki düzen verilmeli. 

YEREL HALK ÖRGÜTLENMELİ 

Yerel halkı bu konuda koordine edecek bir güç lazım. O yörenin önde gelenleri ile oturarak alan güzel bir şekilde planlanmalı ve yine çok güzel bir şekilde dünyaya sunulmalı. 
Yine vatandaşın şikayet ettiği hususlar arasında iletişim sorunu geliyor. Şimdi moda sosyal medya ve bir yörenin parlaması için, gündeme gelmesi için oraya giden insanların, gördükleri güzellikleri paylaşarak yayması en birincil metod. Fakat herkesin keşfettiği bu doğa harikasına olan ilgiyi belli ki GSM operatörleri halen daha keşfetmemiş. 
Telefon bağlantısının çok zayıf olduğu internetin ve telefonun çekmediği Kadralak yaylasına özellikle Mavi Yıldız çiçeklerinin açtığı ve turistlerin akın ettiği zamanlarda seyyar bez istasyonları getirilmesi konusunda yetkililer veya şirketler harekete geçmeli. 



DİKKATLİ OLMAK ZORUNDAYIZ 

Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği Türkiye’nin korumakla yükümlü olduğu nesli tükenmekte olan  Endemik bitkiler arasında yer alan Mavii Yıldız Çiçekleri gerçekten insanı kendine çekiyor. Evet üzerinde şöyle bir fotoğraf çekilesi gelmiyor değil her insanın, ama daha dikkatli ve duyarlı olmak zorundayız. Çünkü gerçekten bölgemiz için çok nadide bir yer. Üzerinde top oynamak, ip atlamak falan değil de dikkatlice fotoğrafımızı çekilip onları korumamız gerektiğini unutmayalım. 
Zaten yöre halkı bu güzelliği korumak için, belli yerleri çitle örmüş, tel örgüyle çevirmiş ama, gelip çekilmek isteyeni de kırmak istemiyorlar. İnsanlar çitlerin üzerinden atlayarak buluşuyor bu dünyaca değerli güzel bitki örtüsü ile. 
Dünya’nın önemli bitki örtüsüne sahip olan 1300 rakımdaki Mavi yıldız çiçekleri ile ilgili görüşlerimizi, övgü ve eleştirilerimizi bu şekilde sıraladık. 
Dileriz konu hakkında herkes üzerine düşeni yapar, gidip bir selfi çekilerek değil, gerçekten bu konuyu ciddiyetle ele alarak Kadralak’ı dünyanın çekim merkezi haline getirebiliriz. 
Turizm turizm diye bağırırken, en önemli doğal güzelliklerimizin çok önemli sorunlarına kulak tıkamamalıyız. 




BERN SÖZLEŞMESİ NEDİR?

AVRUPA'NIN YABAN HAYATI VE YAŞAMA ORTAMLARINI KORUMA SÖZLEŞMESİ


Bu Sözleşmenin amacı; yabani flora ve faunayı ve bunların yaşam ortamlarını muhafaza etmek, özellikle birden fazla devletin işbirliğini gerektirenlerin muhafazasını sağlamak ve bu işbirliğini geliştirmektir.