Hepimizin üzerinde hemen hiç düşünmediği, varlığını bile fark etmediği temel bir güvenlik duygusu vardır. Bugünlerde birdenbire ortaya çıkan, kolayca ve hızlı yayılabilen ölümcül bir virüs temel güvenlik duygusunu yerle bir etti. Yaşanılan sürecin en önemli psikolojik etkisi; derin endişe, güvensizlik ve belirsizlik duygusunun kendini göstermesidir.

       Koronavirüse bağlı vaka sayısında bir artış görünüyor bu artışa bağlı toplumsal kaygı da artıyor böyle durumlarda kaygının yükselmesi beklenen bir şeydir ve normaldir. Kaygının kontrolsüz bir şekilde orantısız olması ise istenmeyen bir şey ve kişiye zarar verir. Hayatımızı sürdürmek için bir miktar kaygı motivasyonel anlamda gereklidir, kişileri rehavete kapılmamasını sağlar.

      Yapmamız gereken öncellikle farkındalık ve kabul olayları istediğimiz gibi değil olduğu gibi görmek beklenti oluşturmamak ve bu duruma adapte olmak. İnsanların alışkanlıklarını değiştirmesi zordur kimse böyle bir şey yaşamak istemezdi kolay bir süreç değil ama böyle bir gerçekle karşı karşıyayız eski rutinimizi devam ettirmeyi bekleyemeyiz.

      Bu süreçte toplumsal sağlığımızı nasıl koruyabiliriz; kişisel temizliğe özen gösterin. Sosyal izolasyon çok önemli mümkünse evde kalın. Olumsuz otomatik düşüncelerinizi doğru yönlendirin örneğin bu hastalığa yakalansam bile iyileşme ihtimalim yüksek. Güvenilir kaynaklardan sınırlı bilgi alın. Bu süreçte arkadaşlarımızla telefon veya internet üzerinden iletişimimizi sürdürebiliriz. Maneviyat çok önemli. Şükredin.

      Olaylara nasıl baktığımız çok önemli. Örneğin, bu süreçte sağlığımızın ne kadar önemli olduğunu fark ettik.

      Bu süreci fırsata çevirebiliriz; okumak isteyip de okuyamadığımız kitapları okuyabiliriz. Çocuklarımızla daha fazla zaman geçirip onlarla oyunlar oynayabiliriz, onların duygularını açığa çıkarıp duyguları üzerinden konuşabiliriz. Aile fertlerinin olumsuz duygularını ifade etmesine imkanlar sağlamak bu çok önemli bir konu. Sağlığımıza yatırım yapabiliriz. Örneğin, sigarayı bırakmak için en iyi zaman olduğunu düşünüyorum. Hobilerimizle ilgilenebiliriz.

      İnsanı var eden ve bizi biz yapan şeylerden biri çalışmaktır. Bu süreçte kendimize hedefler koymak ve hedeflerimize ulaşmak için çalışmak, güne hazır başlamak (giyim, kahvaltı, kişisel bakım, spor) önemli. Rutinler gündelik hayatın ve normallik duygusunun geliştirilmesine yardımcı olur. Çok fazla çay ve kahve tüketmeyin, anksiyeteyi tetikler. Varsayımlara dikkat edin, öksürüğü ve ateşi olan birinde mutlaka koronavirüs olduğu anlamına gelmez. Hastalığın belirtileri ve korunma yolları ile ilgili sadece resmi kaynaklara ve bilim otoritelerine itibar edilmeli, sosyal medya söylentileri dikkate alınmamalıdır. Sosyal medya hesaplarını kapatmaları daha uygun olur. 

      Bu ve benzer dönemlerden özellikle panik olmak üzere kaygı bozukluğu ve takıntı bozukluğu (OKB) tanısı alan kişiler daha fazla etkilenir. Kaygılı ve beklentiler içine giren kişilerde uyku ve dikkat bozuklukları hatta panik ataklar ortaya çıkabilir. Bu süreçle baş edemiyorsanız mutlaka yardım alın.

Hoşça kalın.

Mail: [email protected]
Tel: 0 534 883 63 73
www.psikolognesrinnaimi.com