Panik ataklar aniden başlayan üç beş dakika içinde yoğunlaşan on beş otuz dakika içinde azalan yoğun korku, endişe, olumsuz şeyler olacak beklentisi yaşanan durumlardır. Yani bir önceki yazımızdan hatırlanacağı üzere ortaya çıkan bedensel- fizyolojik on üç belirtiye endişenin eşlik etmesi anlatılmaktadır. Panik atak hastalık değildir. Ruhsal bozukluklar, madde kullanım bozukluğu ve organik kaynaklı hastalıklara eşlik edebilir. Hormonal hastalıklar (hipertiroidi, feokromastoma), mitral Valp prolapsusu gibi kalp kaynaklı, Akciğer embolisi,  Koah, Migren,Multiplscleroz, Alkol-kafein-kokain-amfetamin zehirlenmeleri, Anemi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Bazen de uykusuzluk, yorgunluk,  aşırı kafein tüketiminde oluşabilir. Panik ataklar sırasında “kalp krizimi geçiriyorum, ölecek miyim, bayılacak mıyım, felç mi geçiriyorum, beyin kanaması mı oluyorum” gibi yoğun korkular atağa eşlik edebilir.

Panik atak çeşitleri:

Solunumla ilgili: Panik atak belirtisinin solunumla ilgili olanları genelde ön palandadır. Bu kişilerde boğuluyorum yanlış alarmı ortaya çıkar.

Noktürnal(gece): Uykudan panik atakla uyanma durumudur. Gece uyumak istemez kaçınırlar.

Korkusuz panik ataklar: bedensel belirtiler ön plandadır. Korku, çıldırma düşüncesi pek eşlik etmeyebilir.

Bilişsel: Korku, endişe, beyinde felaketleştirme düşünceleri önceliklidir. 

Vestibüler: Ataklar baş dönmesi ve denge sorunlarıyla kendini gösterir. Baş dönmesine bulantı, terleme eşlik etmektedir.

Uzm.Dr. Gökhan Kandemir

Psikiyatr & Psikoterapist

Çift ve Aile Terapisti& Cinsel Terapist

www.drgokhankandemir.com

instagram:drgokhankandemir61

İrtibat tel: 0462 4110404