Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dinlemelere önlem olarak toplantılara telefonsuz girdiği iddialarına cevap verdi. Yıldız, “4 yıl boyunca dinlenmiş bir kişi olarak gizlimiz saklımız yok. Her zaman da bu cep telefonum yanımda” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Dinleme ile ilişkin soru sorulması üzerine Bakan Yıldız, şu cevabı verdi:
“Bakanlıktaki yaptığım toplantılarda cep telefonum yanımdadır. Dinlemeyi tercih etmem çünkü çalışmayı çok seviyoruz ama böyle bir rekor içiresinde de bulunmayı tercih etmezdim. Cumhurbaşkanımızdan sonra en fazla dinlenen kişi olduğum söyleniyor. Ben böyle bir şeyi de tercih etmezdim. Biz gücünü şeffaflıktan alan bir yapıyız. Bizim gizlimiz saklımız yok. Hukuken bunu yapma hakkına sahip misiniz? Siz Türkiye Cumhuriyeti’nin bir cumhurbaşkanını, başbakanını, bakanını ve kurul üyelerini dinleme hakkına sahip misiniz? Şöyle bir savunmayı hiç kimse gerekçelendirilemez. Biz aslında başkasını dinliyorduk, dinlerken siz takılmışsınız. Bunu izah etmez. 4 yıl boyunca dinlenmiş bir kişi olarak gizlimizin saklımızın olmadığını ve her zaman da bu cep telefonunun yanımda bulunduğunu söyleyerek diyorum. Buna hukuken bir hakka sahip değilsiniz. Bizim yaptığımız görüşmelerde devlet başkanlarıyla, hükümet başkanlarıyla ve ilgili meslektaşlarımla yaptığım görüşmeler var. Bunu nasıl kalkıp da çok gizli ibareli görüşmeleri siz hangisini ayıklayacaksınız da onları dinleyeceksiniz. Dinleme de etik yapı gösterebilir mi? Çok affedersin bu çok gizliymiş, aslında dinememek gerekiyormuş der mi? Tam tersi demez daha fazla bununla alakalı işlem yapar. Bununla alakalı hukuki işlem başladı. Böyle bir sıkıntının sürdürebilir olması, devam etmesi mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Obama ve Merkel ile yapacağı görüşmelerde tabi ki bu da konu edilecektir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin vatandaşımızın bir saygınlığı vardır. Bu saygınlığı mutlaka korunması lazım. Biz bunu dinleyen hangi yapı varsa başta paralel olmak üzere bununla alakalı bütün önlemleri alacağız. Şahsen hissettiğim, kimle paylaşmak istiyorsa biz kamuoyu ile paylaşabiliriz. Bu kadar şeffaf bir yapıyı dinleme ihtiyacı başka gerekçelerden kaynaklanıyor diye düşünüyorum. Bir bakan 4 yıl dinlenmez.”
(İHA)