Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye’nin AB’ye üye olması durumunda Türk vatandaşlarının iş için Avrupa’ya gideceği iddiaları üzerine, kapılarını açsalar bile Türkiye’nin kendi kapılarını kapatacağını söyledi.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, NTV canlı yayınında Türkiye’nin AB ilişkilerini değerlendirdi. Avrupa Birliği sürecinin fasıl açmaktan ibaret olmadığını dile getiren Bozkır, “AB günlük yaşamında her alanda etki yapar. Refah, eğitim ve yaşam kalitesini artıran, geleceğe daha güvenli bakmasını sağlayan bir yapıdır. Fasıl, okyanusta küçük bir kağıttan gemidir” dedi. Katılım konferansının önemine vurgu yapan Volkan Bozkır, “Katılım konferansı fasıl açmaktan daha önemlidir” diye konuştu.
AB ülkelerinin yanlış resme baktığını vurgulayan Bozkır, “Türkiye olarak baktıkları resmin doğru resim olmasını istiyoruz. Yanlış bir resme bakıldığında yanlış bir algı ortaya çıkıyor. İlk yapmamız gereken bu algıyı düzeltmek” diye konuştu.
AB Bakanı Bozkır, Türk liderlerin AB fotoğrafında yer almaması konusunda “Türkiye’nin aile fotoğrafında yer almaması yanlış bir şey oldu, bunu düzelteceğiz” şeklinde konuştu.

MÜSTEŞAR BRÜKSEL’E GİDİYOR
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması durumunda 20 milyondan fazla Türk vatandaşının çalışma için Avrupa’ya gideceği iddialarıyla ilgili olarak, “Kapıları açsalar, biz kendi kapımızı kaparız. Belçika’ya gitseler iş yok güç yok, ne yapacak orada?” dedi.
Türkiye hakkındaki İlerleme Raporu’nu eleştiren Bakan Volkan Bozkır, şöyle konuştu:
Öyle bir kötü bir ilerleme raporu çıktı ki… Raporu yazan kişiye ‘Sen hiç Türkiye’ye geldin mi?’ dedim. ‘Gelmedim’ dedi. Bayramın üçüncü günü rapor yayımladılar. ‘Başka bir gün yayınlayın’ dedik, ‘hayır’ dediler. Hiç kimseye bir yarar sağlamadı.”
Bakanlık müsteşarının İlerleme Raporu için ziyaret gerçekleştireceğini ifade eden Bozkır, “İlerleme raporu için katkılarımızı vereceğiz. Müsteşarımız yakın bir tarihte Brüksel’e gidecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı ziyarete Yunanistan’dan gelen tepkileri de değerlendiren Bozkır, şöyle konuştu:
“Biz Yunanistan’la çok iyi ilişkiler kurmayı arzu ediyoruz. Yunan iç politikası eski reaksiyonları devam ettiriyor. Türkiye’de bir gelenek vardır. İlk ziyaret KKTC’ye, ikinci ziyaret Azerbaycan’a yapılır. Bunun değiştirilmesinin doğru olduğunu düşünmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, hiçbir hasmane söz içermeyen mesajları vermiş, KKTC’yi ziyaret etmiştir.”
Bozkır, şu ifadeleri kullandı: “Dünyada bütün duvarlar, tel örgüler kaldırıldı. Kıbrıs’ta halen tel örgü devam ediyor. Kıbrıs sorunun devamından para kazanan 5 bin kişi var. Kıbrıs sorunun çözülmesini arzu etmiyorlar. Kıbrıslı Rumlar da kimliklerini bu sorununu devamına bağlamış durumdalar. Ada’daki en büyük sorun sudur. Su sorunu çözüldüğünde bütün ada suya kavuşacaktır. Doğalgaz araştırılıyor, çıkarılırsa bu doğalgazı Türkiye üzerinden ulaştırabilirsin".
Fasıl açılması konusunda Maraş ya da Magosa Limanı konusundaki önerilerle ilgili de konuşan Bozkır, “Toprak konusunu fasıllarla bağlantılı hale getirmedik. Ercan Havalimanı’na uçuşları izin ver, onun karşılığında Magosa’yı açalım. Diyorlar ki tanımıyorum” dedi.

RUHBAN OKULU MESELESİ
Ruhban Okulu’nun yarın açılabileceğini söyleyen Bakan Volkan Bozkır, “Atina’da camilerin açılması, Batı Trakya’daki soydaşlarımızın sıkıntılarının gidilmesi gerekiyor” dedi.
Bazı AB ülkelerinin Kıbrıs’ın arkasına saklandığını dile getiren Bozkır, “Örneğin; Almanya. Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman, bakışların o ülkelere yönlendirileceğini biliyorlar. Fransa’yı da sayabiliriz. Kıbrıs sorunu çözülsün de gerçek karşı çıkanlar ortaya çıksın diye arzu ediyorum” dedi.
Bozkır, “Doğalgaz ve su faktörü ABD’nin ilgisini yeniden çekmiştir. ABD’nin çok büyük bir katkısı oldu” dedi.
Kıbrıs görüşmelerinden ümitli olduğunu belirten Volkan Bozkır, “Bu senenin ortalarında ümitliydim, halen de ümitliyim. Bugün geçerli olmayan plan, yarın geçerli hale gelebilir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan AB sürecinin bu noktaya gelmesinin baş mimarı olduğunu ifade eden Bozkır, “Başbakanımız bu sürecin hep içinde olmuştur” dedi. Kendisinin bu göreve atanmasının karşı tarafa bir mesaj olduğunu dile getiren Bozkır, yeni bir enerji yaratarak sürecin tekrar rayına oturtulmasını gerektiğini kaydetti.
(İHA)