Trabzonspor tarihinin en önemli karşılaşmalarından birinde Avrupa Konferans Ligi play-off turunda İtalyan devi Roma’yı kendi sahasında ağırladı. Bu karşılaşmanın bir diğer önemi de Trabzonspor Kurduğu iddialı takımın gücünü test edecek güçlü bir rakiple ilk kez karşılaşacak olması ile dünyaca ünlü Teknik direktör Jose Mourinho’nun Roma’nın başında ilk resmi maçına çıkıyor olması idi. 

Bu kritik maçta Trabzonspor teknik direktörü Abdullah Avcı, Ligde Yeni Malatyaspor'a 5 atan kadroyu bozmayarak sahaya sürdü. Belli ki Avcı Roma'nın yıldızları için özel önlem alma ihtiyacı hissetmedi. Bir meydan okuyuş yaparak rakibe kendi oyunu kabul ettirmek istedi.

Karşılaşmaya istekli başlayan taraf saha ve seyirci avantajı ile Trabzonspor oldu. Nwakaeme ile bir pozisyon da buldu ama son tercihte atağı olgunlaştırmadı. Rakip Roma klasik Mourinho başlangıcı yaptı arakaya otobüsü park ederek rakibin hata yapmasını bekledi. Roma ilk 15 dakikalık periyotta iki kez Trabzonspor ceza sahasına kadar gelebildi.
Bu dakikadan sonra Roma oyunda dengeyi sağlayarak kendi oyununu oynamaya başladı. Özellik İsmail’in koruduğu sol kanattan yüklenmeye başladılar. Bu ataklarda Trabzonspor defansı hata yapmadı ve pozisyonları savuşturdu. Trabzon spor ileri üçlüsü sürekli yer değiştirdi. İlk yarının büyük bir kısmında Gervinho en uçta oynadı. Gervinho bu bölgede kanattaki kadar etkili değil hatta birçok topu da ezdi. Trabzonspor ilk yarıya iyi başladı, tribünler harika idi, rakip beklediğimiz gibi tek eksik olan ilk yarıda Gol odu. Taraflar soyuma odasına telayı değiştiremeden gittiler.

İkinci yarının başlarında Roma Trabzonspor kalesine çok adamla gelerek pozisyon aradı. 55. dakikada orta sahadan kaptıkları topla çabuk çıkan Roma sağ kenardan yapılan ortada arka direkte boş pozisyondaki Pellegrini buluştuğu topu Uğurcan’ın koruduğu kalenin ağlarına gönderdi. Mourinho bu golle tam da oyun istediği getirmişti ki, gol sonrası oyunun aksadığını gören Abdullah Avcı oyuna müdahale etti. Avcı değişiklik yaparak Trondsen ve Cornelius oyuna sokarken İsmail ile Gervinho kenara aldı. Değişiklikler sonrası 64. Dakikada sağ kenarda Peres ortaladı Cornelius Trabzonspor forması ile topla ilk buluşmasında kafayla topu Roma ağlara gönderdi. Bu golle Trabzonspor beraberliği yakalayarak yeniden oyunda üstünlüğü eline geçirdi.

Avcı 75. Dakidada takımın tek defansif orta saha oyuncusu Berat’ı kenara alırken sakatlıktan yeni dönen Abdülkadir Ömür oyuna aldı. Bu değişiklikle Abdülkadir Ömür sağ öne geçerken burada oynayan Djaniny ile forveti ikiledi. Avcı bu hamlesi ile Mourinho ya karşı büyük bir meydan okuma daha gerçekleştirdi. 80. dakikada Roma ikinci golü buldu. Kullanılan köşe vuruşunda ilk kafa vuruşunda top direkten döndü dönen topu Shomurodov Trabzonspor ağlarına gönderdi. Bu golden sonra Trabzonspor’un oyun iştahı düştü. Roma da ustalıkla topu kendi sahasında döndürerek oyunu soğuttu ve maçı kazanmasını bildi. Akyazı’daki düelloyu kazanan taraf deneyimli çalıştırıcı Mourinho oldu.

Trabzonspor, Roma mücadelesi ile birlikte Avrupa Kupaları'nda 138. maçına çıktı. 50 galibiyet, 36 beraberlik, 51 yenilgisi vadı. 176 gol kaydetti. Kalesinde ise 188 gol görmüştü. Geçmişindeki zaferlere bir yenisi daha eklenecek umudu ile karşılaşmaya çıkan Karadeniz devi, Avni Aker'de İnter'i, Barcelona'yı, Liverpool'u nakavt etmişti elinde Roma fırsatını kaçırdı. Tecrübeli rakibi karşında iyi mücadele eden Trabzonspor  tur umudunu İtalya’ya braktı…