CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan, Başbakan Ahmet Davutoğlu yanıtlaması istemiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Bayraktutan soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“26.11.2014 Tarih ve 29187 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa geçici madde ekleyen 6569 sayılı Kanunun 29.maddesi ile düzenlenen (Diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık önlisans ve dört,beş,altı yıllık lisans programlarından (Açıköğretim programları hariç) bu süre sonunda mezun olamayan öğrencilerden ilgili dönem içi öngörülen katkı payı yada öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlasıyla hesaplanarak alınır ibaresi mevcuttur.

Dönemi uzayan öğrencilerden fakültelerine göre kredi başına alınan faiz oldukça fazladır. Örneğin Karadeniz Teknik Üniversitesinde 1.Öğretim olan TIP Fakültesi öğrencisi dönemlik 295.50 TL harç öderken alttan aldıkları dersin kredi başına da 14.77 TL ek olarak ödemesi talep edilmiştir. Mühendislik Fakültelerinde 2.  Öğrenim gören öğrenciler dönemlik 764,50 TL öderken ek olarak da alttan aldıkları her dersin kredisi içinde 38.22 TL ödemek zorunda bırakılmıştır. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi 2. Öğretim öğrencisi de 577.50 TL dönemlik harç öderken alttan aldıkları dersin kredi başına 28.87 TL’de ek olarak ödemeye mahkum edilmiş aksi taktirde okulla ilişkileri kesileceği ifade edilmiştir.  Yani Devlet Üniversitesinde öğrenim gören öğrencinin dönemlik harç ücreti faizi ile birlikte 2500-3500 TL civarında olmaktadır.

Bu uygulama aileleri ve öğrencileri oldukça zor duruma sokmuştur. Birçok öğrenci ailesine bu durumu açıklayamamakta, birçok ailede öğrencilerin öğretim ücretlerini ödeyememektedir. Devlet okullarında öğrenimin fahiş para ile alınması oldukça çirkin, ailelerin ve öğrencilerin kalmış olduğu durum ise oldukça güçtür.

Hükümetiniz bu duruma seyirci kalmamalı ve yaşanan bu mağduriyetlerin acilen öğrenci lehine sonuçlandırmalıdır. Aksi taktirde birçok öğrenci öğrenimini tamamlayamayacakta ve neticesinde sosyolojik sorunlar meydana gelecektir.

Bu bağlamda;

1-  Devlet Üniversitelerinde yaşanan bu uçuk rakamları bir akademisyen olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

2- Öğrencilerden Harç mı yoksa Haraç mı alıyorsunuz?

3- Öğrencilerin ve ailelerin yaşamış olduğu bu mağduriyeti gidermeyi düşünüyor musunuz?

4- Asgari ücretin 949 TL olduğu bir ülkede Harç ücretlerinin dönemlik 2500-3500 TL civarında olmasını Yeni Türkiye İmajı olarak mı değerlendiriyorsunuz?

5- Devlet Üniversitelerindeki öğrencilerin harç paralarının fahiş rakamlara yükselmesini faiz lobisi mi yoksa paralel yapımı belirlemektedir?

6- Öğrenci harçlarına uygulanan zam oranını emekli, memur ve işçi içinde uygulamayı düşünüyor musunuz?