Dünya, Türkiye tabi ki de Trabzon önemli bir sınav veriyor. Koronavirüs nedeniyle herkesin öncekinden çok çok daha dikkatli olması bir süreç. Binlerce vatandaşımızı kaybettik. Binlercesi tedavi görüyor. 

Normalleşme anormalleşmeye dönmez inşallah, mesafeler kalktı havalar ani yükselişe geçti, temaslar arttı, mevsim geçişi nedeniyle hapşırmalar ve alerjiler. Çok ama çok tedirginim. İnşallah korktuğumuz başımıza gelmez.

Bir yandan da şehri ve yönetenlerini izliyorum. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bas bas bağırıyor sosyal mesafe, maske ve hijyen.

Erciş'te sosyal mesafeyi korumak için zemin çıkartmaları ...Ama bakıyorum hafta sonu sosyal medya sayfalarında bazı milletvekilleri, bazı belediye başkanları bazı il başkanları boy boy, vatandaşlala kol kola, omuz omuza maskesiz pozlar veriyor.

Cumhurbaşkanı, bakanlar, sağlık görevlileri boşuna mı bağırıyor, boşuna mı milleti uyarıyor!

Millet ile onlara arasında sizlerin bağ kurması gerekirken, tedbirlerle örnek olması gerekirken poz verme yarışı esnasındaki bu ihmaliniz umarım bizlere pahalıya patlamaz.

Lütfen. Yapmayın. 

Süreç bitmiş değil, ikinci dalga konuşuluyorken milletle dalga geçercesine dağlardan, yaylalardan maskesiz mesafesiz pozlar vermeniz gerçekten süreci baltalıyor.

TURİZM BİR PARTİDEN İBARET DEĞİLDİR 

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman’ın bir paylaşımı dikkatimi çekti. 

Trabzon’da turizm toplantısı yapılıyor, sadece AK Partili siyasiler, ve belli turizm temsilcileri. Muhalefet durumdan bir haber, dar bir katılım.

Trabzon turizmi tabi ki bir partiden ibaret değildir, toplantıya AK Parti Trabzon İl Başkanı başkanlık etse tamam, ama Sayın Vali İsmail Ustaoğlu başkanlık ediyorsa bence de kapsamı biraz daha geniş olmalıydı. Unutmadan toplantıya katılan

Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta ile Adnan Günnar’ın toplantı öncesi de birçok turizmci ile görüş alışverişinde bulunduğunu belirtelim. 

Bu arada ne yaparız ne yaparız diye konuşmak yerine sezon geliyor, Güney illeri tanıtım reklamlarını ulusal kanallardan internetlerden yaymaya başladı.

Konuşmak yerine acilen büyükşehir belediyesi ile valilik ve iyi bir gönüllü yönetmen, Trabzon’u ön plana çıkaracak destinasyonların vurgulanacağı #koronasızturizminadresitrabzon temalı bir tanıtım filmi çekilip enformasyonu yapılmalıdır.

Vakit kaybetmeden bunu yapalım derim. 

EMEK HIRSIZLIĞI YAPMAMIŞLAR!

Trabzon Ayasofya'nın bahçesi, betonlaştı!61saat.com olarak Trabzon’un gündemini belirlemeye, yerel basınımıza ilham olmaya, şehrin en can alıcı sorunlarına ve en önemli gelişmelerine ilk parmak basan duyuran, uyaran ve yanlıştan dönülmesini sağlayan, güzel olan her şeyi taktir edip çirkinlikleri sorumluların gözüne sokmaya devam ediyoruz.

Ayasofya’daki yanlış restorasyon konusunu gündeme getirdiğimizde bazı yayın organları başta bunu sırf biz yazdığımız için görmedi sonra bizim haberimize karşı açıklama yapanların açıklamalarına yer verdi!

Ne zaman ki milletvekilleri, belediye başkanları son olarak da Vakıflar Genel Müdürü ‘Bu işte bir yanlışlık var bu kadar beton olmamalı’ dedi.

İşte o zaman hep bir ağızdan yanlıştan dönülüyor haberleri yapıldı. Geç de olsa doğru rotaya girdi herkes

Geçtiğimiz günlerde de Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık ile güzel bir sohbet gerçekleştirdik.

Yine yerel gazetelerimiz bu programdan önemli başlıkları manşetlerine taşımış, kaynak da göstermişler!  

Emek hırsızlığı yapmamışlar demek isterdim ama olsun, sıkıntı yok.

Yeter ki üzüm yiyelim bağcılarla işimiz yok, yeter ki sorunlara ortak dille, ortak ağızla ses verelim, gündeme getirelim.

MUSTAFA BIYIK’TAN NOTLAR

-Yomra Belediye Başkanı Bıyık gerçekten bunalmış, İYİ Partili olmayı Avrupa’daki gurbetçi olmaya benzetti, Ankara ve İstanbul'da belediyelere gittiğinde ittifak partisi belediye başkanı Trabzon’da muhalefet partisi belediye başkanı muamelesi görmekten bunalmış. 

Aynı Almancı diye tabir ettiğimiz hemşehrilerimizin yurt dışında Türk, Türkiye’de gurbetçi muamelesi görmesi gibi. Gerçekten işi zor.

Ayrıca Bıyık, müteahhitlerin Yomra’da tam 600 dairesinin yapı kullanmasının olmadığını dile getirmiş, eğer bu bir suç ise bu açıklama ihbar kabul edilmeli ve savcılar devreye girmeli yapı kullanması olmayan evlerde mağdur olan vatandaşların hakkı huzuru aranmalı.

Mağdur sayısı bu kadar fazla ise Trabzon Barosu’da bu konuda bir birimini görevlendirmeli.

-Ayrıca İYİ Partili olması nedeniyle ‘Bizi vebalı görüyorlar gittiğimiz kurumlarda veya bazı vatandaş buluşmalarımızda poz vermekten kaçırıyorlar’ ifadesi de siyasetin ülkemizde nasıl bir ayrıştırma ve fişleme aracı haline geldiğini gözler önüne serdi.

-Tabi ki uçak meselesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile dönemin Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu’nun almak için birbiri ile yarıştığı Pegasus firmasına ait uçak enkazı. 

Bıyık uçağın ‘Millet bahçesi yapılmak üzene kendilerine tahsis edildiğini belirtmiş, tahsisi gerçekleştiren kuruma ‘Bizim buna harcayacak 2 milyonumuz yok bunu bizden alın’ demiş.

Ama ilgili kurumlar da başlarına bela almaktan korkup uçaktaki bu şartı millet bahçesi olma şartını kaldırıp ne haliniz varsa görün demiş,

Uçağa hurdacılar fiyat vermiş ama verdikleri para uçak gövdesinin Trabzon Havalimanı’ndan Yomra’ya taşınması için ödenen nakliye parası kadar bile tutmuyormuş.

-Bıyık açıklamalarında Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’ndan övgüyle bahsetti ve Trabzon’a önemli katkılarının olacağını söyledi. 

-AK Parti’ye transferi ile ilgili kendisine resmi kanaldan net bir teklif gelmediğini belirtirken kendi partisinin Genel Merkezi ile büyük belediyelerinden de ümidi kesme noktasına geldiğini ‘Seçimi kazandığımızda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Bey bizleri ziyaret etti, Genel Başkanımız Meral Akşener tebrik etti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu tebrik etti fakat gelin görün ki iş hizmete yardıma desteğe geldiğinde maalesef ortada kaldık’ ifadeleriyle dile getirdi.

Bu açıklamaları her ne kadar ‘Seçilmiş kişilerin görev süreleri esnasında parti değiştirmelerini doğru bulmuyorum’ dese de ilçesine hizmet adına iktidara göz kırptı şeklinde yorumlar mutlaka gelecektir.

Bıyık siyasetten ziyade hizmet odaklı bir yapıya sahip bu nedenle yapacağı hamlelerin sürpriz olarak görülmemesi gerektiği kanaatindeyim.

-Tabi ki en önemli meselelerden bir tanesi de Avrasya Üniversitesi’nin 40 dönümlük bahçesi, eski belediye yönetiminin bu arsayı hukuksuz bir şekilde Avrasya Üniversitesi’ne devrettiğini belirten Bıyık arazinin boşaltılması yönünde kararın

Yomra İlçe Kaymakamı’nda olduğunu fakat gerekli yerlere tebliğin henüz yapılmadığını belirtti ve açıklamasında ‘Tabi ki Avrasya Üniversitesi kendisine tanınan bir hakkı o dönem kullanmıştır. Kim olsa kullanırdı.

Ama bugün o hakkın hukuksuz olduğunu mahkemeler söylemektedir.

Bu konuda üniversite mütevelli heyeti başkanı Sayın Ömer Yıldız’dan anlayış bekliyoruz,  kendisi ile yüz yüze görüşme imkanımız olmadı ama biz uzlaşmacı bir tavı içindeyiz ve her zaman kanuna kurala uygun ve en yapıcı çözümler peşindeyiz. Bu konuda sabırlı davranıyoruz dileriz bu iyi niyetimizi görürler, dileriz bizi istemediğimiz şeyleri zorla yaptırmak zorunda bırakmazlar’ ifadelerini kullandı. 

-Yomra’nın en önemli sorununun eğitim olduğunu belirten Bıyık, 44 kişilik sınıflarda öğrencilerin eğitim gördüğünü bunun önüne geçilmesi için önemli adımlar atılması gerektiğini belirtti. Bıyık ayrıca Doğalgaz konusunda da en geri kalan ilçelerden biri olduklarını bu konuda tüm girişimleri yapmasına rağmen işin istenilen hızda ilerlemediğini ifade etti. 

-Yomra’nın gelişip kalkınmasında önemli faktörlerden biri olan Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin alternatif yol sorunun da hemen çözülmesi gerektiğini belirten Bıyık ‘Yeni yolun tüm terkleri yapılmıştır, yol üzerindeki hafriyatlar şu anda en önemli sorun.

Büyükşehir Belediyemizle görüşüyoruz. Dilerim en kısa sürede yapılır. Çünkü mevcut yol şu anda o bölgenin insanına bile yetmezken hastane trafiğine cevap vermesi mümkün değildir.

Bıyık’ın daha çok önemli açıklamaları var, bu linkten izleyip okuyabilirsiniz.

Ama işi zor, Yomra ki Trabzon ile artık birleşmiş büyük bir sıçrama yapmış en hızlı gelişen ilçe, maalesef muhalefette olmak ona hiç iyi gelmeyecek hissine kapılıyorum. Dilerim hislerim beni yanıltır. 

Çok güldüm: Alo dede maske getireyim mi?
- Yok torunum 45 gün önce getirdiğin duruyor, zaman zaman kapıda havalandırıyorum onu. 

Garipsedim: Trabzon Büyükşehir Belediyesi şirketleri kısa çalışma ödeneğine başvurmuş sonra vazgeçmiş ama sonrası meçhul. Ankara’ya sordum belediyenin ne işi var bu özel sektör için dediler. İstanbul’a sordum ‘İyi akıl ettiler, helal olsun’ dediler. 

Alkışladım: ‘Fatih Sondaj Gemisi’ni niye karşıladık?’ diyenler Trabzon’a 350 kişilik bir ekip çok sayıda yabancı geldi. Bunlar en az 2 yıl şehrimizde misafir olarak kalacaklar. Yiyecekler içecekler gezecekler. Sondaj başarılı olursa ülkemiz adına bir kurtuluş büyük bir kazanım olacak. Fuzuli konuşma, Facebookta lak lak yapıp ihtiyarlık makaralarınızı geçmek değildir her şey. 

Duygulandım: Geçtiğimiz aylarda yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak hayatını kaybeden Üstad Harun Yavruoğlu’nu bir kez daha rahmetle anıyorum. Ve karikatürleri ile yazılarının yayınlandığı Taka gazetesi vefa örneği göstererek düne kadar Harun Yavruoğlu’nun danışman olarak gazete künyesinden silmemiş. Bu güzel vefa örneği nedeniyle Taka ekibine teşekkür ederim. 

Üzüldüm: Mustafa Bıyık diyor ki yurt dışında yaşayan Türkler gibi olduk. Almanya’da Türk, Türkiye’de gurbetçi, İYİ Parti’den olduğum için beni vebalı gibi görüyorlar fotoğraf çektirmekten çekiniyorlar. Trabzon’da iktidar partisi bize muhalefet partisi gözüyle bakarken destek istediğimiz kazanılmış büyük belediyeler ise bize ittifak partisi gözüyle bakıyor. Gerçekten üzüntü verici bir durum ama maalesef Türkiye’de siyasetin resmi maalesef bu.

Son söz: Mesafenizi koruyun. Mesafe iyidir, ne haddini aşan olur ne de canını sıkan.