Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Erhan Esaspehlivan ile Gündem Özel programına konuk oldu.

1 AY ÜZERİNE TRABZON’DA ÖLÜM GERÇEKLEŞTİ
Son günlerde Trabzon’da Kovid-19 nedeniyle ölüm vakasının olmadığını belirten Esaspehlivan, “Pozitif vaka sayısı sıfıra düşmüştü. Biraz gevşedik snaki. Çay toplamaya gelenler nedeniyle de tedirginlik oldu. En son 28 Nisan’da bir vatandaşımızı kaybetmiştik. 28 Mayıs’ta da yine bir vatandaşımızı 1 ay sonra kaybettik” dedi.

BAŞHEKİM BELİRLENDİ
Esasphelivan şöyle devam etti: “Ahi Evren’e gelecek olan başhekim merak ediliyordu. Bu ismin de belli olduğunu aktarabiliriz. Millet Bahçesi yapılıyor. Beton yapı görünüyor ancak bittiğinde yeşil alan olacak. Meydan çevresi de sürüyor çalışmalar ve gün gün denetleniyor.”

ÖZEL SEKTÖR İLE DEVLET FARKINI ANLATTI
Esaspehlivan’ın “Göreve geleli bir yıl geçti, bu süreçte nereden belediye başkanı oldum dediğiniz oldu mu?” sorusuna Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, “Biz 31 Mart seçimlerinde vatandaşa söylemiştik. Biz gönül belediyeciliği diye tabir edilen projelerimiz vardı. En büyük projeler insanların gönüllerine dokunmak olacak demiştik ve bunu gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. İyi günde kötü günde beraber olduk. Tüm olumsuzlukları da birlikte atlattık. Ulaşabildiğimiz oranda tüm Yomra sınırlarına ulaşmaya çalıştık. Özel sektörden devlet kurumlarına geçmek zor bir şeymiş. Özel sektörde hızlı kararlar verme şansınız var. Özel sektörden gelenin belediye başkanı olmasındaki adaptasyonda ara ara sıkıntılar yaşadık. Ama şu anda sistemi oturtmuş bulunuyoruz” dedi.

İHTİYAÇLAR SINIRSIZ İMKANLAR KIT
Bıyık, “Belediye başkanı olmuş olmanın zaman zaman vermiş olduğu mutsuzluğu yaşamış zamanlar oldu. Gelen talepler ihtiyaçlar sınırsız değil imkanlar kıt. Talebin hepsini tabi ki karşılayamazsınız. Makama gelen her talebi karşılayamıyoruz 100 talepten 20’sini karşılıyoruz ama 80’ini de mutlu etmek zorundayız. Ancak bunu başaramadığınızı hissettiğiniz zaman da üzülüyorsunuz” diye konuştu.

YOMRA NE KADAR VAKA İLE BU SÜRECİ GEÇİRDİ?
Bıyık, şöyle devam etti: “Pandemi hastenesi olmasına rağmen 2 tane yurt olmasına rağmen bu süreci yok denecek kadar az vakayla atlatmış bulunuyoruz. Diğer ilçelere oranla zor bir yerdeydik. Bizi ve vatandaşımızı stres içinde yaşamaya sürdü. Başhekim Süleyman Türedi’nin performansı ve diğer sağlık çalışanlarımızın performansı çok iyiydi. Onların stresine bakınca bizimki bir şey değil.”

İTTİFAK PARTİSİNDEN DESTEK ALABİLDİNİZ Mİ?
İttifak yaptığınız partilerden destek alabiliyor musunuz sorusuna Bıyık, “istediğimiz noktada değiliz. Böyle bir süreç hayal etmiyordum. Süreç içerisinde bizlere verilen sözler tutulmadı. Bu noktada biz yaklaşık 2-3 sefer belediye ziyaretlerimiz oldu İletişim kopukluğumuz yok. Onlarda da sistem hantallıkla devam ediyor. Genel Başkan Meral Akşener ile yaptığımız görüşmede diğer illerdeki belediyeler şikayetlerini dile getirince ben de dile getirdim. Umut ediyorum ki bundan sonraki süreçte katkıları olur.”

AK PARTİ'DEN TEKLİF GELDİ Mİ?

AK Parti'den teklif geldi mi sorusunu yanıtlayan Bıyık "AK Parti'den bana teklif durumu olmadı. Bunu daha önce de açıklamıştım " bana ihtiyaçları olduğunu düşünmüyorum." demişti. Siyasi partilerde değişikliği etik bulmuyorum. AK Parti'de çok arkadaşımız var sana yardımcı olmak istiyoruz ama olamıyoruz diyorlar. Bana Yomra’da diğer partililer de oy verdi. Bunu bir tarafa kanalize etmek istemiyorum ve insanların görev süresi içerisinde parti değişikliği yapmasını eleştirmişimdir. Süreci biz yürütmek, burada başarılı olmak arzusundayım. Ondan sonra önümüzde neler karşımıza çıkar bilemiyorum. Süreci takip etmek lazım. Bizi vatandaş belediye başkanı olarak seçti ve görevi çin buradayım” dedi.

VADEDİP YAPAMADIKLARI PROJELER
Vadedip yamadıkları ile ilgili Bıyık, “52 proje ile karşısına çıktık vatandaşın. Bazıları somut bazıları soyut projeydi. Yaşadığımız sıkıntıların da etkisiyle aslında büyük proje diye adlandırdığımız, Yomra’nın en önemli sorunu olan otopark sorunu ve kent meydanı ile otopark projesi vardı. Projeye başlayamadık. Önümüzdeki süreç içerisinde çalışacak olduğumuz bir durum. Yomra’da düğün salonu projesinin ihale sürecine başlayamadık. 5-6 büyük projemiz var. Önümüzdeki yıl içerisinde oluşan da 3-4 tane projemiz var. Müjdeli bir biçimde onları duyuracağız. Olmayı umut ettiğimiz noktada değiliz. Gece gündüz çalışıyoruz ancak istediğimiz noktada değiliz” diye konuştu.

BAŞKAN ZORLUOĞLU’NU BAŞARILI BULUYORUM
“Güllük gülistanlık bir yaşam olsa daha farklı olur. Bu sıkıntıları şikayet etmememiz lazım. Yomra’nın şantiye sahasına dönmüş olması lazım. Koronavirüs sebebiyle ihaleler ertelendi, iptal edildi. Önümüzdeki hafta enerji hatlarını yerlerin altına alınmasıyla ilgili proje vardı. İhalesi yapıldı. Yomra için önem derecesi büyük. Başlayamama çeşitleri var. Muhalefet partisi belediye başkanı olmak kolay değil. Ak Parti belediyesinin 100 aldığı yerde biz 20 alalım. Bunu genel anlamda söylüyorum. İnsanlar fotoğraf vermeye çekiniyorlar. Bunu ilk kez söylüyorum. İnsanlar bizi vebalı gibi görüyorlar. Bu baskının oluşmuş olmasını vatandaş açısından doğru bulmuyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun Trabzon için kazanım olduğunu düşünüyorum. Devlet yönetiminden gelmesi sebebiyle icraatlarını gördükçe mutlu oluyorum” dedi.

1 YILDA NELER YAPILDI?
1 yılda neler yapıldığı konusuna Bıyık, “Yomra’nın imajını düzeltmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz 5-10 yılda Yomra denilince insanların aklına rant inşaat gelir. Yomra’nın bu imajını düzeltmeye çalışıyoruz. Sosyal projeler yapıyoruz. Yomra denilince Yomra elmasının, kültürün, sporun, sanatın akla gelmesi lazım. Konuşunca mimar ve müteahhitler kızıyorlar. Yomra’nın imajını geçmiş dönemde zedelediler. Onlar yapacaklar kirlilik bize kalacak. Yomra’nın sosyal alanlarının yokluğu konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Çöplerimizi yerin altına aldık. Belediyenin ihtiyacı olduğu arabaları aldık. Sahilde yürüyüş ve bisiklet yolu yapıyoruz. 4 tane çocuk parkı yaptık. 1 tanesi çok önemli. Ben en az oy almış olduğum mahalleye yapıldı. Onlara sözümüz vardı. Sosyal tesis yapıyoruz. Mahalle yollarımızdaki işlerimizi yapıyoruz. Yeni yol çalışmalarımız var. Yomra Belediyesi’ni E-Devlet ile buluşturduk. İnternet sayfamızı yeniledik. E-Tahsilata geçtik. Sorgulama ve başvuru işlemlerine başladık.” dedi.

İKTİDAR NE YAPIYORSA YANLIŞ YAPIYOR MANTIĞINDAN UZAKLAŞMAK GEREK

Kaşüstü kavşağı projesi ile ilgili Bıyık, “Kaşüstü’nün değerine değer katmıştır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bölge için çok değerli bir projedir. Kanuni Bulvarı’nı inceledim ve paylaştım. Güzel olmuş ve emeği geçenlere teşekkür ederim. Beşirli’den girip 5 dakika sonra Erdoğdu’ya geldiysek başarılı bir iş çıkarılmış demektir. İktidar ne yapıyorsa yanlış yapıyor mantığından uzaklaşmak gerek.”

YOMRA'NIN EN BÜYÜK SORUNU EĞİTİMDİR

Bıyık, şöyle devam etti: “Yomra’nın en büyük sorunu eğitim sorunudur. 44 kişilik sınıflarda eğitim veriyoruz 50’ye çıkacağız. Daha somut durumlarla karşılaşmak istiyorum. Kaşüstü kavşağı siyasiler tarafından tarih verilerek tahrip oldu. Sürekli ileri atıldı. Projede sık sık değişiklikler oluyor. Yiğidi öldürüp hakkını verelim. Sokağa çıkma yasağında 24 saat esasına göre çalışıyorlar. Onlara teşekkür ederim. Şu anda peyzaj noktasına kadar gelmiş bulunuyorlar. Umut ediyorum ki yaz sonuna kadar tamamlayacaklardır. Bu benim öngörüm” şeklinde konuştu.

PEGASUS UÇAĞINDA SON DURUM
“Pegasus uçağı ile ilgili hiçbir neticelenme yok. Bu uçak normalde belediyeye tahsisli idi. Millet Kıraathanesi yapılmak şartıyla. Bakanlığa yazı yazdım. Bu uçağı değerlendirme şansına sahip değilim. Ekonomik olarak fazla yük taşıyacak. Tahsisini kaldırın ya da alın dedim. Tahsisini iptal ettiler. Üzerinde çalışmalarımız var. Uçağı bize verir misin diyorlar sonra da 2 bin metrekare yer istiyorlar. Ama o kadar yerim olsa ben kullanırım. Ona verilecek 2 milyon lira olsa vatandaşa harcarım.”

YOMRA’DAKİ GÖKDELENLER
Yomra’daki gökdelenlerle ilgili Bıyık, “Tam tespit yapamadık sayıyı. Benim tahminime göre 6 bin civarında yapı kullanmasız ev var. Bunun haricinde en az 10-15 tane hiç ruhsatı olmayan bina var. Bu binaları mühürleyeceğim diyince kızdılar bana. Ama bu bir gerçeklik. Yapı kullanması olmayan binalarda vatandaş vergi borcu yoktur kağıdı alamıyor. Suyu yüzde 50 ve elektriği de yüzde 30 pahalı kullanıyor. Çok keskin kararlarım var. Yomra sınırları içerisinde inşaat yapmış ve yapı kullanmayı almamış müteahhite ruhsat vermeyeceğim. Yüksek binalar vatandaşın vicdanına uygun yapılmış mıdır? Arkadaki yüzlerce insanın sabah kalkıp o binalara baktığını da düşünmek lazım. Belediye başkanı olsaydım o ruhsatı vermezdim. Yapı kullanma ve ruhsatlarını almışlar ancak Yomralıları yaralamıştır” dedi.

DOĞALGAZ NE ZAMAN GELECEK?
“Yomra’da bana deseler ki 10 bin abone bul. 1 haftada o aboneleri bulurum. Öyle yerlerde doğalgaz yanıyor ki aklınız hayaliniz gider. Sürekli bir sorun çıkarıyorlar. İnsanlar Kaşüstü’nde çevre kirliliğinden dışarı çıkamıyor. Abone garantisi konusunda ben de garanti veriyorum. Ama başka tarafa kayıyor. Bize bildirilen 2020 yılında hastaneye doğalgaz ulaşacağı konusundaydı. Adliye için ciddi talepler oldu. Oteller var ve onlar da ihtiyaç duyuyorlar. AVM var o da ihtiyaç duyuyor. Yomra’nın zaruri ihtiyacı var.”

BEN ÖMER BEYİN YERİNDE OLSAM...

Avrasya Üniversitesi bahçesi ile ilgili olarak Bıyık, “Ben Ömer beyin yerin olsam Yomra halkına 10 yıl boyunca gösterdikleri sabır için teşekkür eder, talepleri olup olmadıklarını dinler. Sonra o araziyi onlara açarım. Oranın yapılmasını şekillenmesini yapmış. Amacını yapmışsın, başka projeler gerçekleştirmişsin. 3 blok yapılacak diye başlandı. 3 bin tane öğrenci için yapılmış bir blokta buranın kullanılmasının bir anlamı yok. Yomra’nın en güzel yeri halka kapalı. Halka kapalıysa bir önemi yok. Yomra her yıl 3 bin 500 nüfus alan bir ilçe. Bu kadar öğrenci için 40 bin halkın mutsuzluğu baz alınmamalı. Çözüm noktasında ise halkla birlikte kullanılmasından yanayım. Karşı taraftan bu yönde atılmış tek bir adım yoktur. Sonu başka noktalara gider. 4 aydır bu süreci çözeceklerine dair taahhütte bulunmuş insanlar var. Ama gelinen süreçte hiçbir gelişme olmadı.” dedi.