Pazarkapı Mahallesi dere boyu sokaktan Maraş caddesine çıkışa kadarki  yerde yıllarca hizmet etmiş, hemen hemen herkesin en az üç defa müşterisi olduğu,

KASAPLARIMIZ....

Niye üç defa dedim, bir kere Pazarkapı’ya indin ve canın çocukluğundaki gibi, yarım ay şeklinde kıymalı yemek geldi içinden, soğan, maydanoz ve kıyma üçlemesi için mutlaka bu arastadaki kasaplardan faydalanacaksın ki kasap, fırın ve masa üçlüsünün ahengini bozmayacaksın.

Kasap deyip de geçmeyin mutfağımızın baş aktörleridir onlar. 

Hani çok meşhur bir söz vardır. 

(Kasap Zayıf Kenan Abi)

Bu kadar kasap gördüm zayıf bir kasap göremedim söylemini, dere boyu sokakta ömrünü bu mesleğe adamış zayıf Kenan namıyla tanınan, Kenan Türk ağbi için söyleyemezsiniz. 

Oğulları Uğur Türk ve İbrahim Türk ata ve baba mesleklerini aynı titizlikle, aynı sokakta devam ettirmektedirler.

Kenan Kakışım,

Kasaplar kralı namıylada tanınan, 70'li ve 90'li yılların bütün Trabzon'un etini tek başına tedarik eden, aynı zamanda sakatatçılık yapan, eski  Trabzonspor yöneticiside olan, Kenan amca, bütün Trabzon’un etini dağıttıktan sonra sakatatçı dükkanına gelir sandalyesini dükkanının önüne koyar sigarasını yakar, fırından gelecek reyona koyulup meraklısına satılacak olan kuzu kelleleri beklerdi. 

Hemen hizalarında, Çobanoğlu et pazarı, Kasap Kadir Ayçiçek, Kadir Ağbinin kendi elleriyle, yaptığı kasap sucukları ve kasap köftesi çok meşhurdu. Kasap köftesini, kaşar peynirli, kırmızı soğanlı, yumurtalı, sarımsak ve maydanoz karışımlı yapardı ki, parmak yeme garantiliydi. Kasap köftesinin literatürünün babası, saçının tam ortasında kocaman bir beyazıyla tanınan, Kadir  Ağbidir desem abartmış sayılmam.

Devamında, Kenan kakışımın kardeşi, Kemal kakışım, karşı sırada, Kasap Emin uzun ağbi, Emin ağbide önceleri sakatat’çıydı çok güzel işkembe, ciğer ve kelle paça satardı. Hala daha aynı yerde oğlu baba mesleğini devam ettirmektedir

Devamında, 

Kasap Galip Kars, Kasap Adil Kars kardeşler Adil amcanın oğulları Atilla Kars ve Taner Kars hepside meslek erbabıydılar. Bunların reyonlarında çengellere asılan sıra sıra kuzuları, kuyruk taraflarına koyulan maydanozlarla süslemeleri insanı cezp eder ve imrendirirdi.Çok yakın komşularımızdı.

Ve

Tam karşılarında Kasap Cengiz ve Yaşar ağbi kardeşlerle sokak tamamlanırdı.

Aynı arastada o sokağın başında bizde sebze ve meyve, kantariye taahhüt işi yaptığımız için hepsini tanımışlığımızarkadaşlık dostluk yapmışlığımız ve hepsiyle de alışveriş yapmışlığımız vardı.

Bütün kasapların kendine has özellikleri vardır on parmaklarında on marifet vardır ama hiç bir kasapa da zorla bir şey yaptıramazsınız. Kasaplık yapmak için elinize bıçak ve satır almanız yetmez, bu işin tezgahında yıllarca, tabiri caizse hamur gibi yoğrulmanız ve ellerinizde günde en az beş defa kesmeniz gerekirdi.

Trabzon’un diğer mahallelerin dede kasaplar vardı ama Dereboyu sokağın kasapları gün içinde çok yoğun müşterileri olan kasaplardı. 

Öyleki bütün Trabzon hafta içi sabahın en erken saatlerinde bu sokaktaydı. Sadece kasaplar değil elbet sebzeciler meyveciler kuru gıdacılar fırınlar lokantalarla dolu olan yaşayan ve yaşatan ve nefes alan, bir sokaktı Pazarkapı Mahallesi dereboyu sokak.  Dünyanın dört bir yanında havaalanları inşaa eden,T.A.V.ın Ceosu Hemşerimiz  sn.Sani Şener'le bir akşam Karadeniz kulübünde yemek yerken anılarından bir kesitinde , çocukken yazları Dereboyu sokaktaki Atallar bakkaliyesinde zeytin sattığını ve rahmetli babam Temel Kandaz'ın onu orda çocuk haliyle görüp başını okşayarak ona harçlık verdiğini, hiç unutamadığını gururla söylediğine bizzat şahit olmuşumdur.

Z kuşağı diye tabir edilen bugünkü jenerasyon, Pazarkapı mahallesi Dereboyu sokakta sabahın ilk ışıklarıyla birlikte  yapılan alışveriş kültürünü pek bilmez. Yeni nesil A.v.m.lerdeki Marketlerde, isimleriyle hitap edilmeyen kasap reyonlarından alışveriş yaptıkları için bu güzellikleri yaşamamıştır.

Kaybettiğimiz, komşuluk yaptığımız, birlikte çok anılarımızın olduğu bütün büyüklerimize,

Allah'tan rahmetler diliyorum, yaşayan ve bu sokakta halen daha ata ve baba mesleğini sürdürmeye çalışan dostlarımıza, kardeşlerimize de,  Sağlıklı sıhhatli uzun ömürler diliyorum.