Evlenecek genç kızların anne ve babaları tarafından aylar öncesinden sipariş verilen, düğünden on gün öncesinden alınacak diye tembih edilen, düğün için yapılan hazırlıkların baş rolündeki çeyiz sandıkları.

Trabzon'da Pazarkapı Mahallesi'nde çeyiz sandığı imalatının en önemli ustalarından birisi, ömrünü klasik türk sanat müziğine adamış, Salim Önder ağabey rahmetli babası Bahriyeli Mehmet diğeri de rahmetli Hasan ağabeydir.

Bahriyeli Mehmet ve hasan ağebey, ikiside aynı mahallede esnaflık yapardılar, birisi Rüştü'nün fırının karşısında diğeri de sekiz direkli hamama giden yolun üzerindeydi.

Çeyiz sandığı evlenecek genç kızların çok önemli bir aksesuarıydı. 

Aylar öncesinden sipariş verilen sandıkların tahtaları ayarlanır kesilir pulanyaya vurulur ve mahalle aralarındaki güneş vuran duvar diplerine bir hafta on gün kurumaları için bırakılırdı.

Kuruyan tahtalar istenilen boyutta kesilir sandıklar çakılır, boyanır, cilalanır  ve kullanılmaya hazır hale getirilirdi.

Sandığın içini açtığınızda sağ tarafında sandığın içerisindeki çeyizler mis gibi koksun diye içine hacı şakir beyaz sabun koyulan küçük göz çekmece yapılırdı. 

Annelerimizin sandığını açtığımızda hacı şakir beyaz sabun ve sabunluk vaz geçilmez aksesuarları olarak ilk gözümüze batanlardı.

Genç kızlar evlenecekleri güne kadar yaptıkları el işilerini ve ilerde lazım olacak olan bütün değerli eşyalarını bu sandıklara koyarlardı. 

Evlendikten sonrada on yıllar geçsede sandıklar öyle her canı istenildiğinde açılmazdı.

Sandığa oturma adeti de vardı.

Evlenecek kızın sandığına oturan genç kızın ailesinden, genellikle bir küçük kardeş sandığa oturur, damat tarafından sandıktan kalkması için kendisine para veyahut hediye verilirdi.

Yıllarca pazarkapı Mahallesi'nde çeyiz sandığı imalatı yapan Mehmet ve Hasan ağabey yaptıkları sandıkların iç tarafındaki sabunluk gözünde, sandığı kimin yaptığının belli olması için isimlerinin ve soyadlarının baş harflerinide işlerlerdi.

Genç kızların evlenirken vaz geçilmezleri arasında birinci sırada yer alan çeyiz sandıkları imalatını yapan Bahriyeli Mehmet ağabey ve Hasan ağabey ile birlikte bu meslekte tarihe karıştı.

Geçmişe gitmek için evdeki annelerinizin sandıklarınızı açın içinde unuttuğunuz bir çok anı bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Kalın sağlıcakla...