61saat.com’u ziyaret eden ve İmtiyaz Sahibi Erhan Esaspehlivan’ın sorularını yanıtlayan Revi, hem İl Başkanlığında bulunduğu sürede yaşadıklarını hem de gündeme dair çok konuşulacak ifadeler kullandı.

“MADEM Kİ “BİZE NE GÖREV VERİLİRSE YAPARIZ” DİYORUZ”…
AK Parti İl Başkanlığını, mevcut başkan Sezgin Mumcu’ya devrediş sürecini anlatan Revi, “5 Ocak’ta Ankara’ya çağrıldım. Teşkilat Başkanımız, Genel Başkan Yardımcımız Erkan Kandemir, görev değişikliği olacağını söyledi. Orada görüşme 2 dakika sürdü. Madem ki biz, “Partimiz bize ne görev verirse yaparız” diyoruz. O anlayışla yeni görevimizi kabul ettik. Yeni görevi sürdürürken, diğer taraftan da il başkanlığı görevini devretmek için gerekli çalışmaları ve büyük kongre hazırlıklarını yaptık. Sonrasında da arkadaşlarımıza devrettik.

Benim görevim şu şekilde: Karadeniz Bölgesi koordinatörüyüm.  O dönem içinde, hem ilçe, hem il kongresi sürecinde Artvin’e baktım. Şu anda yeni Teşkilat Başkan Yardımcılarımız ekipleri açıklandı. Benim Teşkilat Başkanlığında ki görevim devam ediyor. 3 Milletvekilimizin de Teşkilat Başkanlığında görevi var. Eski Milletvekilimiz Ayşe Sula Köseoğlu’nun da Yerel Yönetimler Başkanlığında görevi var.

“KIRGINLIK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Artvin sorumluluğunun bazı kesimler tarafından küçümsendiği iddialarına yanıt veren Revi:2 hafta önce Teşkilat Başkanımız video konferansla bizleri topladı. Ve yeni görevlendirmeleri açıkladı. Yeni dönem çalışmaları hakkında gerekli talimatları verdi.
Kısıtlamalar azalıp, çalışma ortamı daha iyi olacağı için 1 Haziran’dan sonra sahada olmamız talimatı verildi. Yeni yapılanma şu şekilde: Bir kişi bir ilde veya çok ilde görevlendirilebilir. Bir ilde birden fazla isim de görevlendirilebilir. Bugün Artvin’de, yarın Düzce’de görevlendirilebilir.

Bir kırgınlık söz konusu değil. Sonuçta bu görev verildi ve en iyi şekilde yapmaya çalışacağız. Benim gibi teşkilatta uzun süre görev yapmış, il başkanlığında bulunmuş arkadaşlarımıza da bu görevler verildi. Dolayasıyla bu görevi de en iyi şekilde yapmak için gayret göstereceğiz” dedi.

“ORTAHİSAR BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYI OLDUM”

Revi, siyasette hedefinin ne olduğu sorusuna geçmişten örnekler vererek açıklayarak, “Son seçim zamanında, o yoğunluktan dolayı sağlık problemi oldu. Seçim sonrası da tedaviyi aldım, ameliyat oldum. Şu an şükürler olsun gayet iyiyim. 
Ben uzun süredir Trabzon’da yaşayan birisiyim. Şehri biraz tanıma imkanım oldu. Dolayasıyla şehri iyi takip ettiğimi ve analiz ettiğimi düşünüyorum.
Biliyorsunuz ben 2014’de Ortahisar İlçemiz kurulduğunda Ortahisar Belediye Başkan aday adayı oldum. Olmadı kısa süre sonra İl Başkanlığı görev verildi. 6 yıldan fazla İl Başkanlığı görevini yürüttüm. Trabzon’da ki en uzun süreli görevdir. Türkiye’de de belki sıralamada önemli bir zaman dilimidir.

“ZAMANI GELMİŞSE, HAK ETTİĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM”

Milletvekili adaylığı bekliyormuşsunuz şeklindeki soruya Haydar Revi’nin cevabı şu şekilde oldu.

‘Şimdi de böyle bir görevim var. Ama ben zaten belediye başkanlığı aday adayı oldum. Orada bir arzum olmasa aday adaylığım söz konusu olmazdı. Şimdi de gelinen noktada bu bana çok söyleniyor: “Artık geldi, zamanı, geçti” diye ama ben tekrar söyleyeyim. Zamanı gelmiş olsaydı, burada yazılı olsaydı zaten o görev verilmiş olurdu. Ama tabi elbette öyle bir görev beklentisi olmasının doğal olduğunu düşünüyorum.
Bu konuda görev anlayışı olan birisiyim. Mütevazi davranmak durumundayım. Böyle bir yapım var. Ama böyle bir görev zamanı gelmişse, hak ettiğimi düşünüyorum”.

İSTİFA ETMEDİĞİ İÇİN PİŞMAN MI?

Son Milletvekilliği seçimlerinde genel merkez istifa etmesinler demesine rağmen istifa eden İl Başkanlarının aday yapılması ve kendisinin istifa etmemesinden dolayı pişman olup olmadığı şeklinde soruya ise Revi, “ Bu ilk defa olan bir şey değil. Zaman zaman olur.  Geldiğim günden beri söylüyorum: “Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız, kurucu liderimizin parti hiyerarşisi, disiplini, organizasyonu içinde her şeyi var.  Dolayasıyla hiç bir boşluk bırakılmaz. Ne zaman ne şekilde davranılacağı belirlenmiştir. Biz İl Genel Meclisi Başkanıyken, “Evet 2011 yılında  siz yeni seçildiniz. İl Genel Meclisi Başkanları istifa etmeyecek, görevine devam edilecek” denilmişti.
“İstifa edin sizi aday göstereceğiz” denilenler dışında aday adayı olunmamıştı.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OLAMADIĞI İÇİN Mİ…”

Daha sonraki dönemlerde mesela benim için, gazetelere manşet yapıldı: “Haydar Revi, Büyükşehir Belediye Başkanı ile sorunlu. Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyordu, olmayınca böyle davranıyor” Alakası yok.
Çünkü, seçimler 31 Mart 2019’da yapıldı. 2018’in Ekim’inde benim İl Başkanlığına devam edeceğim talimatı zaten gelmişti. Böyle bir durum olmadı.
Orada aday olanların, bu belediye başkanıdır, milletvekilliğidir o işaret verilmiştir. İl Başkanlarımızdan, Büyükşehir Belediye Başkanı olan, belediye başkanı olan, milletvekili olan arkadaşlarımız var. Bunlar gelişi güzel olan şeyler değildir. Her dönemde nasıl olacağı konuşulur”  dedi.

“SON DÖNEMDE MİLLETVEKİLLERİMİZ İLE BAZI AKSAKLIKLARIMIZ OLDU”

Kendisinin il başkanı olduğu dönemde sadece 2 tane Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Toplantısına başkanlık etmediğini ifade eden Revi, “Diğerlerine katıldım hepsine başkanlık ettim. Orada Grup Başkan vekilimiz var. O toplantılar çok uzun süreli toplatılar oldu. Bir çok meseleyi tartıştık. Milletvekillerimizle de tartıştık.
Son dönemde Milletvekillerimiz ile ilgili bazı aksaklıklarımız oldu. Bunu Genel Merkezimizle de paylaştık. Sonuçta bizim milletvekillerimizin, başka illerde de görevleri var. Teşkilat Başkanlığında görevleri var. Dolayasıyla yaptığımız kongrelerde, çoğu zaman milletvekillerimiz kongrelere katılamadı. Katılamayınca siz de soruyorsunuz, vatandaşta soruyor. Bir ilçeye, bir milletvekilimizin 5 defa gitmiş olması, ya da il teşkilatının gitmiş olması diğerlerinin boşluğunu doldurmuyor. Bir vekil 3 defa gelse bile vatandaş ona kanaat getirmiyor. O ilçeye, bölgeye her milletvekili de gidecek, her belediye başkanı da gidecek, il teşkilatı da gidecek. İstenen bu..

Trabzon böyle bir şehir. Başka yerde var mı yok mu bilemem ama Trabzon böyle bir şehir” dedi.

İSTİFA HAREKETİNDEN HABERİ VARMIYDI

Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan sıkıntılar döneminde yönetiminde bir istifa hareketi olduğu sorusuna Revi şu şekilde cevap verdi:
Büyükşehir Belediyemiz ile ilgili il yönetimi arasında basına yansıyan bir şey oldu. Biz o zaman İl Yönetimi olarak, teşkilat olarak bazı endişelerimizi dile getirdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız da o endişelerin durumunu paylaştı, neler yapıldığını paylaştı. Bu aslında doğal bir şeydir. O dönem yaşanan istifa hareketi, bu bizim yaptığımız bir şey değil. Şantaj anlamında bir istifa hareketi söz konusu değil. İçerisinde bulunduğumuz dönemde işlerinin yoğunluğu, şehri terk etme sebebiyle istifa eden arkadaşlarımız olmuştur. Ama bizim de “ya bu işi yap, ya da bırak” dediğimiz arkadaşlarımız olmuştur. Aksi bir konu söz konusu değildir.

ŞİRİN GÖRÜNME DİYE BİR ŞEYİM OLAMAZ

O dönemde, “bu böyle olursa, olursa kalırım, olmazsa istifa ederim” diye keskin bir şekilde konuşulmadı. Endişelerimizi dile getirdik. Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcımızla, Teşkilat Başkanımızla, hatta Genel Başkanımızla bunlar konuşuldu. Gerekli çalışmalar yapıldı. Gerekli bilgilendirmeler yapıldı. uyarılarda denilebilir. Bunlar yapıldı. Artık ben ayrılmış, partideki görevim sona ermiş birisi değilim. Sonuçta şu anda Teşkilat Başkanlığında grevi olan birisiyim. Bunun ne anlama geldiğin bilen birisiyim. Ama böyle bir görevim var diye aramızda bazı sorunlar yaşanmış kişilere şirin görünme diye bir durumum olamaz. Sonuçta ben kuralları olan, kurallara bağlı olan, nasıl durulmasını bilen bir adamım. “Böyle bir görevim var. Bu görevim bitene kadar idare edeyim, sonra şöyle yapıyım böyle yapıyım” diye derdi olan birisi değilim. Yaşananların getirdiği davranış biçimini sergiliyorum, sergilemeye de devam edeceğim” dedi.

“STÜDYO VEYA ALGI FOTOĞRAFI DEĞİL”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik eleştiriler ve saldırılarla ilgili de konuşan Revi, sözlerine şu şekilde devam etti:
“O dönem Süleyman Soylu Bakanımızla müthiş çalışmalar yaptık. Ve tabi tekrar söylüyorum. Sonuçta biz eve giderken ezan okunuyordu. Bazen aksattığımız programlar oluyordu, o aksatmıyordu.  Son dönemde bir fotoğraf paylaşılıyor. Böyle Süleyman Soylu bakanımızın kafasının öne düştüğü.. Buna ben çok şahit olan birisiyim. O araçta çok şahit oldum. O fotoğraf, stüdyo veya algı fotoğrafı değil. Benim çok şahit olduğum fotoğraf…
Diğer taraftan bu iş gündeme geldiğinde biz gerekli açıklamamızı yaptık.
6 yılı geçen il başkanlığı dönemimizde, biz hiç tekzip yapmadık.  Çünkü Genel Merkezi takip ettik ona göre açıklamamızı yaptık. Ama şunu da hiç yapmadık: “Bakalım birileri ne der de ona göre sahip çıkalım”
Bunu Berat Albayrak döneminde, hepsinde yaptık. Milletvekillerimiz, kim olursa yaptık. Burada da reaksiyonumuzu gösterdik. Ben işi bu kadar gündem olacağını düşünmedim.

O yönde açıklama yaptık.
Açıklamayı yapan kim, konuşulmaması gereken birisi bu…
Bu kadar da konuşulacağını, gündem olacağını düşünmemiştim. Hiç dikkate alınmaması gereken bir şey. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu konuda tavrını koymalıydı: “Sen kimsin ya.. Nereden konuşuyorsun. Öyle bir şeyin varsa gel yargılan, varsa cezan çek. Yoksa ondan sonra normal vatandaş ol, konuşmayı hak eden birisi ol, ondan sonra konuş”
Ben meselenin bu kadar ileri gideceğini hesaplamamıştım, gitmesinin de doğru olmadığını söyledim. Açıklamamızı da yaptık. Süleyman Soylu Bakanımızın Trabzon’a çok emeği olmuştur, hala devam ediyor.
Şehrimize bize ne kadar katkıları olduğuna şahit olan birisiyim”

YENİ YÖNETİME BORÇ BIRAKILDI MI?

Devrettikleri il yönetimine borç bıraktıkları şeklinde ki dedikodulara da son noktayı koyan Revi, “Şu anda ki  50 kişilik yönetimde, il başkanı da dahil 20’si ile beraber çalıştık. Şu anda ki yönetimin yüzde 40’ı devam ediyor. Yürütmeye baktığınızda 4’te 3’ü devam ediyor.
Partimizin, parti binamızın sonuçta bir masrafı var. Bu gerçekten ciddi bir masraf. Genel Merkezimizden destek geliyor, ama diğerini yöneticilerimizle karşılıyoruz. Benim görev yaptığım dönem içinde partimize çok ciddi destek veren, partimizde görev yapan arkadaşlarımız var.
Kongre süreci, seçim sürecinden daha zor bir süreçtir.  Kaldı ki bu kongre süreci salgın hastalıktan dolayı çok uzadı. İddialı bir şekilde söylüyorum. Türkiye’de, en iyi kongreleri yapan iller arasındayız. Trabzon kongremizi de  profesyonelce yaptık. Şükürler olsun, bir kazamız olmadı, bulaşıcı hastalık durumu da olmadı.
Bir taraftan bunları yönetirken, ilimizde yapılacak 58 kongreden son bir kaç kongreyi bizden sonra gelen arkadaşlarımız yaptı.
Biz öyle borç vs bırakmadık. Yaptığımız kongrelerin ödemelerini yaptık. Diğer ödemeleri de düzenli yaptık. Destek olan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Mali İdari İşler Başkanımız Mustafa Usta’ya bu manada özellikle teşekkür ediyorum.
Bu dedikodular, bir kaç hafta önce benim de kulağıma geldi. Ondan sonra gerekli açıklamalar yapıldı. Böyle bir şey yok. Varsa iddiası olan yüzümüze söylesin. Çok yoğun dönemde görev yaptık, çok destek aldık. Ama bir iş karşılığı kimseden kuruş para almadık!” diye konuştu.

“HIZLI BİR ŞEKİLDE TOPARLANMASI GEREKİYOR”

Revi, şehirde yapılan projelerle ilgili de konuşarak, “ 50 yıla yakındır bu şehirde yaşıyorum.  Şimdi tabi şantiyeler var. Şantiyenin getirdiği zorluklar var.  Şu anda gerçekten şehrin alt yapısı yenileniyor. Toplu taşıma araçları daha az kullanılıyor ama şu anda şehre gelen 30 bin kiralık araç trafikte değil. Üniversitede çok az kişi yüz yüze eğitim yapıyor. Yabancı ve yerli turist yok. Ama trafik yine de sıkıntılı durumda.
Dolayasıyla hızlı bir şekilde hem Kanuni Bulvarının tamamlanması gerekiyor, hem de diğer işlerin hızlı şekilde tamamlanması gerekiyor. Altyapı ile ilgili firma ve belediyemiz de yoğun şekilde çalışıyor. Çalışmalar bütün şehre yayıldı, dolayısıyla hızlı şekilde toparlanması gerekiyor.

3. TÜNEL ZARURİDİR YAPILMALIDIR

Diğer taraftan konuştuğumuzu projeler var. Kanuni Bulvarı ve 3. Tünel Projesi..
Ben görüşümü net olarak söyleyeyim: Bizim şu anda Samsun - Sarp yolu sahilden geçiyor. Trabzon şehir merkezinde çevre yolu yapıldıktan sonra, kanuni bulvarı tamamlandıktan sonra ayrı konuşmak lazım ama şu anda trafik geliyor tünellerin orada kilitleniyor. Sonuçta bu tünel geçişi ile şehri direkt geçenler trafiğe katılmayacak. Dolayasıyla trafiği rahatlatacak.  Ben onun biraz daha ilerisini söylemiştim. Bu bir fırsat olabilir. Şehrin altına da girilebilir diye fırsat olarak söyledim.

BAKANA GİDİP “BENİM HAYALİMDİ” DİYEREK TEŞEKKÜR ETTİ

Şu anda Değirmendere Kavşağı çok önemli. Bakanımız açıkladığında gittim, “Bu benim hayalimdi. Çok teşekkür ediyorum” diye söyledim. Gelen bakanımızda çok ilgileniyor. Ama bu şehrin transit geçişinin sağlanması lazım. Burada tünel önemli. Diğer taraftan bizi en çok yoran batıda ki Akçaabat geçişi. Bununla ilgili Darıca ve Yıldızlı arasında ki çalışma devam ediyor. Bir defa bunun kesinlikle aşılması gerekiyor.

“ÇOK FAZLA PROJE ÜRETTİK ZAMAN UZADI”

Pandemi sonrası, Trabzon’da bir canlılık olacağını düşünüyoruz. Üniversite olayı çok konuşulmuyor. Trabzon’da 30 bin 40 bin civarında dışadan gelen öğrenci var. Şehirde problemler belli. Çözüm noktasında biraz daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor.
Tamamlananlar ve başlananlarda var. Yıllardır konuşulan Akyazı Stadı, Şehir Hastanesi gibi çok önemli projeler. Yatırım Adası, Havalimanı, Demiryolu gibi büyük projeler de var.
Bizim şöyle bir durumumuz oldu: Çok fazla proje ürettik. Proje üretince zaman uzuyor. AK Parti döneminde iddialı olduğumuz konu, “İşlerin hızlı bitirilmesi” Tarihleri Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vermesi tamamlanması. Ancak, Trazon’da çok fazla proje üretince süre uzadı. Bir öncelik belirlersiniz, ama şartlar sizin önceliklerinizi değiştirebilir. Bu işlerin de öncelik sırasına bakmak lazım.

MARAŞ CADDESİ TRAFİĞE KAPANMALI MI?

Bu şehrin altına girilmesi lazım. Şehir çok sıkışık. İnanılmaz derecede sıkışık. Şehrin altına girildiğinde Maraş Caddesi de kapalı olur, başka caddelerde kapalı olur. İnsanlar üstte olur, bir yere gideceği zaman iner altına araçlar, toplu taşıma araçları, kendi araçları orada olur. O şekilde rahatlıkla bu sorun çözülebilir. Bu zun vadeli bir çözümdür ama çok da zor değildir. Artık şehir merkezinde insanların yaya  olarak gideceği çözümler üretilmeli. Bu şehrin içerisi yayaya açılması geriyor. Maraş Caddesinin sıkışık olduğunu biliyoruz. Artık yürüme alışkanlığımız olmalı. Şehrin içinde araç olmaması lazım. Dünyada bunun çok örneği var”