Hafif depresyondan ağır depresyona doğru tedavi seçenekleri değişiklik göstermektedir.

Tüm depresyon hastalarına öncelikle psikoeğitim verilmelidir. Basitçe depresyonun neden oluştuğu, neden devam ettiği, bu durumun sık karşılaşılabilen birçok tedavi seçeneğinin bulunduğu bir rahatsızlık olduğu ve iyileşmenin mümkün olduğunun umut verici şekilde açıklanmasını kapsar.Uyku sorunu olan hastalara uyku hijyeni kurallarının görüşülmesi ve yazılı bir materyal verilmesi uygundur.

Düşük yoğunluklu psikososyal müdahaleler:

Bilişsel Davranışsal Tedavi(BDT) temelli grup terapileri, BDT ilkelerine dayanan terapist yönlendirmeleri, kendine yardım programları, bilgisayar destekli BDT ve yapılandırılmış fiziksel aktivite programı(bireysel-grup) olarak sıralanabilir.

!!! Hafif derecede depresyonda ilk tedavi seçeneği BDT temelli grup terapileridir. İlaçlar değildir. İlaçlar depresyonun hafif olmasından dolayı değil,hafif düzeyde depresyona ilaçların etki etmemesinden ötürü  kullanılmamaktadır.Diğer taraftan yapılandırılmış fiziksel aktivite programları deneyimli bir uygulayıcıyla grup olarak haftada üç gün 45-60 dk. arasında, 10-14 hafta (ortalama 12 hafta) sürmesi önerilmektedir.(NİCE 2009)Buna uygun spor aktivitelerine plates, aerobik, egzersiz programları, dans, folklor kursları örnek olarak verilebilir. Bu spor aktiviteleri hastanın durumu göz önüne alınarak sağlayacağı yararları kendisiyle ve yakınlarıyla ayrıntılı konuşulmalıdır. Koşullar uygun değilse kişiye bireysel egzersiz önerilir.

Depresyonun orta-ağır şiddette oluşuna göre (düşük yoğunluklu psikososyal müdahalelere rağmen devam eden depresyonlarda hastanın mekânlarının kısıtlılığı, dil ve iletişim becerilerinde uygunsuzluk durumlarında) ilaç tedavisi ya da yüksek yoğunluklu psikolojik girişimler (Bilişsel Davranışçı Terapi, Kişiler Arası İlişki Terapisi) uygulanır.Diğer bir tedavi seçeneği kısa süreli psikodinamik psikoterapilerdir. Özellikle ilişkilerinde duygusal ve gelişimsel zorluklar yaşayan kişilere önerilebilir.Psikoterapi seçenekleri arasında farkındalık( Windfullness) temelli bilişsel terapinin etkin olabileceğine dair kanıtlar mevcuttur.

Orta depresyon vakalarında ilaç tedavisine cevap alınamadığında  ilaç dozu arttırılır, başka bir ilaca geçilir, ikinci kuşak antipsikotikler ve ya lityum eklenir veyahut Somatik tedavi seçeneklerine ( ışık, TMS, EKT vs.) geçilebilir.

Ağır depresyon vakalarında hastane yatışı önemlidir.

Hastane yatışı düşünülen durumlar

  • İntihar düşünceleri ve ya planları
  • Psikotik belirtilerin varlığı
  • Şiddetli ajitasyon
  • Kendine bakamama
  • Anne ve bebeğin güvenliğini tehdit eden Postpartu Psikoz

Kaynaklar:

  • Depresyon Sağaltım Kitabı( TPD yayınları)
  • Depresyon. Oğuz Tan
  • Tedaviye inatçı depresyon kavramı ve tedavisi. Prof. Dr. Ali Saffet Gönül

Uzm.Dr. Gökhan Kandemir

Psikiyatr & Psikoterapist

Çift ve Aile Terapisti& Cinsel Terapist

www.drgokhankandemir.com

instagram:drgokhankandemir61

İrtibat tel: 0462 4110404