Dünyada 145 bin kişinin ölümüne sebep olan Covid-19 virüsünde vaka sayısı 2 milyonu geçti. İnsan hayatını büyük ölçüde etkileyen koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla dünya üzerinde birçok ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi ya da kısmi tedbirler alındı. Hal böyle olunca küresel ekonomi de bu durumdan büyük ölçüde etkilendi. Koronavirüs nedeniyle bazı sektörler, büyük kayıplar yaşarken bazı sektörler de daha fazla kazanç elde etmeye başladı. Küresel ölçekte koronavirüs nedeniyle kazanan ve kaybeden sektörleri sizler için derledik.

Koronavirüs Sebebiyle Zarar Gören Sektörler

  • Ulaşım: Dünya ülkeleri, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla gerek hava ulaşımını gerekse kara ulaşımını en aza indirdiler veya tamamen durdurdular. Bu durumdan en çok etkilenen ise havayolu şirketleri oldu. Koronavirüsten ekonomik olarak en çok zarar gören sektör, ulaşım sektörüdür dersek yanılmış olmayız. 

  • Turizm: İnsanlar koronavirüse yakalanmaktan korktukları için evlere kapandı ve seyahat planlarını ertelediler. Bu nedenle küresel olarak turizm sektöründe büyük bir düşüş yaşanıyor ve bu düşüş bir süre daha yaşanmaya devam edecek gibi görünüyor. Seyahat acentaları, oteller, restoranlar koronavirüsün etkilerini en ağır şekilde yaşıyor.

  • Fuarcılık: Koronavirüsten zarar gören bir diğer sektör de tahmin ettiğiniz gibi fuarcılık sektörü. Genellikle bahar ve yaz aylarında yapılan fuar aktiviteleri virüs nedeniyle birer birer iptal edilmeye başlandı.

  • Eğlence: Koronavirüs sebebiyle insanlar, toplu alanlarda bulunmaktan kaçınmaya başladılar. Eğlence etkinliklerinin yanı sıra sinema, konser, tiyatro gibi kültürel aktiviteler de iptal edildi.

  • Yemek: Virüs sebebiyle insanlar artık dışarıda yemek yemeyi tercih etmiyor ve yemeklerini evde kendileri hazırlıyor. Cafe, restoran, catering firmaları zararlı çıkan işletmeler arasında yer alıyor.

  • Spor: İnsanlar arasındaki teması azaltmak amacıyla birçok spor müsabakası iptal edildi ya da seyircisiz oynanıyor.

  • Bankacılık: Virüs sebebiyle işten çıkartılan ya da iş yerleri kapanan kişiler, para kazanamıyor ve haliyle bankaya olan borçlarını ya da kredilerini ödeyemiyor. Bu durumdan en çok etkilenen sektör ise bankacılık sektörü oluyor.

  • Küresel Dağıtım Ağı Olan Şirketler: Küresel ölçekte ticaret yapan firmalar, koronavirüs sebebiyle zor günler yaşıyor. Tekstilden otomotive kadar tüm firmalar, uluslararası sevkiyatlarını gerçekleştiremiyor.

  • Petrol Şirketleri: Koronavirüs nedeniyle dünyada ham petrol fiyatları hızla değer kaybetmeye başladı. Uçakların ve gemilerin çalışmaması petrol şirketlerini büyük oranda etkiliyor.

Koronavirüs Sebebiyle Kazancını Arttıran Sektörler

  • Dezenfektan ve Hijyen Ürünleri Üreticileri: Koronavirüsten korunmak için hijyen en önemli unsurlardan biri. Bu sebeple sıvı sabun, kolonya ve çeşitli dezenfektan ürünleri üreten firmaların işlerinde büyük bir artış yaşanmıştır.

  • Eczaneler ve İlaç Şirketleri: İlaç şirketleri, koronavirüse karşı kullanılacak olan aşıyı bulma gayreti içindeler. İnsanlar koronavirüsüne karşı vücut dirençlerini arttırmak ve virüsten korunmak için sık sık eczanelere uğruyor ki bu durum da hem ilaç şirketlerinin hem de eczanelerin büyük bir kazanç elde etmesini sağlıyor. 

  • Gıda Üreticileri: Sokağa çıkma yasağının ve kısmi tedbirlerin alınması ile birlikte insanlar, evlerinde kendilerini karantinaya almaya başladı. Bu durum da gıda ürünleri üreten firmaların büyük bir kazanç elde etmesini sağladı. Gıda üretimi yapan firmalar, tüketicilerin taleplerine karşılık verebilmek için daha çok ürün üretmeye başladılar.

  • İnternet Platformları: Virüs sebebiyle evlerinde vakit geçirmeye başlayan insanlar, sinemaya ya da tiyatroya gitmek yerine internet sitelerinden film ya da dizi izlemeye başladı.

  • Gıda Satışı Yapan E-ticaret Siteleri: İnsanlar koronavirüsten korunmak için gıda alışverişi yaparken marketler yerine e-ticaret sitelerini tercih etmeye başladı. https://www.peynircibaba.com/ gibi güvenilir gıda markalarının ürettiği gıda ürünlerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde Türkiye’nin her noktasına ulaştıran online gıda mağazaları, bu süreçte sipariş oranlarının arttığını belirtmişlerdir.