Kaygı insanlarda bulunan bir duygu olmanın yanında, harekete geçmemizi, tetikte olmamızı, dikkatli davranmamızı, önlemler alarak hayatta kalmamızı ve hatta akademik performans-sosyal ve mesleki yaşantımızda başarılı olmamıza katkıda bulunmaktadır.

Sinir sistemi sempatik sistem ile uyarılır,  parasempatik sistem ile gevşer ve rahatlar. Kaygının varlığında bu iki sistem karşılıklı etkileşir. Parasempatik gevşetici sistem devreye giremez ve kişi sürekli uyarılmış halde, “diken üstünde” şeklinde takılı kalabilir.

Kişi kaygılı durum ve gevşeyememe haliyle tetikte, etrafı ve bedeni dinler halde bir psikolojik duruma bürünür. Bu durum kişinin günlük yaşamını, sosyal ailevi ve mesleki yaşantısını olumsuz etkilemeye başladığında hastalık haline gelmeye başlamıştır denilebilir.

Kalbin hızlı çalışması, kaslarda gerginlik, bulantı-ishal gibi durumlar sempatik sistemin göstergesi iken, parasempatik sistemin devreye girmesiyle kalp-bağırsak akciğer sisteminde gevşeme, rahatlık ve uyku hali ortaya çıkar. Hastalıklı hallerde bu denge bozulmuştur.

Gelecek sayı panik atak nedir?