Panik atak belirtiler kümesi olan bir uyarı iken panik bozukluk ise ruhsal bir hastalıktır.

  1. Yineleyen beklenmedik panik atakları olmaktadır. Bir panik atağı, dakikalar içinde duruğa ulaşır ve o sırada(önceki sayılarda panik atağın on üç belirtisinden dördünün bir arada olması) oluşan belirtilere birden yoğun bir korku ya da içsel bir sıkıntının eşlik ettiği bir durumdur.

  2. Ataklardan en az birinden sonra, aşağıdakilerden bir ya da her ikisi de bir ay ( ya da daha uzun) süreyle olur:

  1. Başka panik atakların olacağı ya da bunların olası sonuçlarıyla( örn. Denetimi yitirme, kalp krizi geçirme, çıldırma) ilgili olarak sürekli bir kaygı duyma ya da tasalanma

  2. Ataklarla ilgili olarak, uyum bozukluğuyla giden davranış değişiklikleri(spor yapmaktan ya da tanıdık, bildik olmayan durumlardan kaçınma gibi panik atağı geçirmekten kaçınmak için tasarlanmış davranışlar) gösterme.

Panik bozukluk diyebilmek için yukarıdaki A-B ölçütleri karşılanmalıdır. Panik bozukluğu yaşayan kişilerde çevresel ve bedensel duyumlara odaklanma, aşırı tetikte olma hali, tekrardan panik atak yaşama ihtimaliyle ilgili zihinsel uğraşılar görülmektedir. Ayrıca uyumsuz kaçınma davranışları (kalabalığa girmeme, berberde rahat tıraş olamama, Cuma namazlarını en geride kılma, Avm ye girmeme, uzağa gidememe vs.) ve güvence arayışları(yanında su- ilaç taşıma, güvendiği biriyle dışarı çıkma vs.) oluşabilmektedir.

Anlaşılacağı üzere panik bozukluk kişinin günlük yaşamını, sosyal-aile ve mesleki yaşantısında gerileme oluşturabilmektedir. Kaçınma ve güvence arayışıyla hastalığı yendiğini düşünen kişi aslında yaşam kalitesini kısıtlamaya giderek tatil- eğlence-düğün- cenaze mezar ziyaretleri-toplantı-seyahat vs. ertelemekte ve güvenlikli yaşam alanını giderek daraltmaktadır. Genellikle 18-25 yaş arasında oluşan hastalık ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Yaşam boyu görülme yaygınlığı %3, kadınlarda daha fazla görülmektedir.