Boztepe’nin yamacında şehre hakim bir mevkide kurulan bu manastırı iki teras üzerine inşa edilmiş ve etrafı yüksek koruma duvarı ile çevrilmiş bir yapı olarak tanımlamamız bizleri Boztepe’nin altında yatan hazineden uzaklaştırır.

Kızlar manastırını ve Boztepe’yi anlayabilmemiz için resmin bütününe bakmamızda fayda vardır.

Resmin bütününe bakmaya cesaret edemeyebiliriz!

Sonuçta resmin bütününde; çocuklarımıza ve torunlarımıza anlatamayacağımız viyadüklerle karşılaşacağız.

Ama merak etmeyin.

Boztepe’nin tarihi, o beton yığınlarına rağmen insanları cezbedecek güçtedir. 

Boztepe markası o kadar güçlü ki; Boztepe eşittir Trabzon desek inanın ki abartmış sayılmayız.

Çünkü kaynaklarda Boztepe’nin,  Trabzon kenti içinde eski çağdan günümüze yaşanan tarihi ve kültürel gelişimin izlerini arkeolojik ve yazılı belgeler ışığında bize en iyi sunan alanların başında geldiği söylenmektedir.

Boztepe Şehre en hâkim yerdir. 

-Stratejik önemi tartışılmaz.

-İpek yolu markamızın tam üzerindedir.

-Antik yol güzergâhındadır.

-M.Ö.  1500’lü yıllarda ortaya çıkan ve Anadoluya M.S 500’lü yıllarda geldiği düşünülen Mithra inancının, Trabzonda ayinlernin  yapıldığı Kızlar manastırının ve diğer TAPINAKLARIN bulunduğu yerdir. Bu tapınakların doğu, kuzey ve batı yönlerinde olduğu yine kaynaklarda sabittir.

-Boztepe 12.yy dan sonra Hristiyanlığın en önemli kült alanıdır. Aziz Eugenius kültüne ev sahipliği yapmıştır.(Yenicuma camii)

-Fetihten sonra Ahi Evran dede ile Müslümanlığın Trabzon’da ki simge yeridir.

Eminim ki alt alta sıraladığım birkaç maddeden sonra viyadükler tekrar gözünüzün önüne gelmiştir!

Neyse biz viyadüklere fazla takılmayalım. 

Ama bir şeyi de unutmayalım. 

Emin olun ki!

Nasıl ki biz 3500 yıl sonra mithrayı konuşuyoruz, 3500 yıl sonra da o viyadükleri yapanlar ve bu duruma engel olamayanlar konuşulacak!

Kıymetli okurlarım. Kızlar manastırında yapılan restorasyon Boztepe markamızın ön plana çıkması için bir fırsat niteliğindedir.

Çok kıymetlidir.

Bu kıymetin ön plana çıkmasında emeği geçen;

Başlangıçta ki süreçte Bakanımız Sayın Faruk Özak’a, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’a, dönemin Belediye Başkanı Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’a, 
devam eden süreçte desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy’a
Restorasyon sürecini tamamlayan ve mükemmel bir açılışla Kızlar Manastırını şehirle buluşturan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu’na, 
Restorasyonda emeği geçen Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarına,
dönemin Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız'a
Kusursuz bir açılış organizasyon yapan Trabzon Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına ne kadar teşekkür etsek azdır.
Bir manastır bu kadar teşekkür alır mı demeyin. 

Eğer Boztepe markasını ön plana çıkarabilir ve hak ettiği değere ulaştırabilirsek inanın ki o marka Trabzon turizmine uzun yıllar hizmet edecektir.

Bizler şimdi;

- Şehir ve deniz manzarasıyla öne çıkan manastırın, yaşayan müze, performans etkinlikleri ve sanat galerileriyle kentin kültür ve sanat hayatına canlılık katması yönünde çalışmalara başlamalıyız.

- Bu çalışmalar devam ederken Boztepe’nin M.Ö’ye ulaşan tarihini araştırıp, Kızlar Manastırının etrafında ki tescilli yapıları ön plana çıkaracak çalışmalara başlamalıyız,

- Boztepe’den Moloz’a uzanan kültür yürüyüş aksı için gerekli tanıtım çalışmalarına başlamalıyız. 

Bu aks Boztepe’den başlayıp, Kızlar Manastırı, Nemlizade konağı(kostaki konağındaki eserlerin taşınması ile 40 salonlu bir müze haline dönüştürülmeli), Kostaki konağı, Trabzon müzesi, Açıkhava Müzesi, kadınlar pazarı arkasında gün yüze çıkan Roma rıhtımı, Bedesten, Alacahan yönünde bir günlük bir kültür aksı haline dönüşebilir.

- Viyadüklerin altında ortaya çıkan boş alanları otoparka dönüştürerek Kızlar Manastırı ve müzeye dönüşmesi durumunda Nemlizade konağının otopark sorunu çözüme kavuşturmalıyız.

-Kızlar manastırında Şems abad-ışığın bol olduğu yer vurgusunu ön planda tutarak Trabzon’da gün batımının en güzel izlendiği yer imajını gerçek hikayesi ile ön plana çıkarmalıyız.

Bunları yaptıktan sonra günün birinde Boztepe ve kızlar manastırı Sümela Manastırının pabucunu dama attırırsa şaşırmayın.

Kalın sağlıcakla…