Trabzon Dünya Ticaret Merkezi ilk olarak 29 Mayıs 2003 yılında Trabzon ile buluşmuştur. 
2003 yılından 2016 yılına kadar fuar ve kongre merkezi olarak hizmet veren DÜNYA TİCARET MERKEZİ şehrimizde bir çok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.
Fuar, konser vb. birçok etkinliğe ev sahipliği yapan DTM’nin, 2013 yılında imzalanan protokol ile yıkımına karar verilmiştir. Bu protokol ile binanın yerine iki adet otel, kongre merkezi ve sağlık merkezi yapılması kararlaştırılmış ve binanın yıkılmasına karar verilmiştir.

DTM ilgili hafızamızı tazelersek;
2014 yılında mecliste yıkım kararı çıkarılmış,
2015 yılında yıkılmaya başlanmış.
yatırımcısı değişmiş,
Yeni yatırımcısı bulunmuş,
Yeni yatırımcısı Araklı turup projesine talip olmuş,
2016 yılında inşaatına başlanmış,
yatırımcının Turup projesi yok olmuş,
Dünya ticaret merkezinin yerine yapılan inşaat yavaşlamış,
Sonuç olarak Trabzon’da bir turizm yatırımı daha yılan hikayesine dönmüştür.
Yılan hikayesine dönen bu gecikmeyi savunmak için pandemi bahane edilebilir.

Bunu engellemek için birkaç hatırlatma yapayım:
1-    İlk firma ile yapılan protokolde dönemin Trabzon Valisinin bu projenin iki yıl içinde tamamlanacağına dair açık kaynaklarda bulunan beyanatları var.
2-    Ülkemizde pandemi 2020 mart ayında kendini hissettirdi. 2016-2017-2018-2019 ve 2020’nin ilk üç ayı dahil olmak üzere dört yılda sonuç alınmayan bir yapının son iki yılda pandemiden dolayı yavaşlamasını düşünmek yapıya ve şehre haksızlık olur.
3-    Pandemide Trabzon havaalanı pisti, şehir şebeke su hattının değiştirilmesi gibi bir çok yatırım devam etti.
4-    Pandemide tüm sektörler kapanırken inşaat sektörünün durmaması için tüm izinler verildi.
Bu hatırlatmalardan sonra konumuza dönelim tekrar.
Kıymetli okurlarım şehrimizin turizmle ilgili hiçbir konuda, hiçbir yatırımda kaybedecek bir günü bir dakikası yoktur.
Özellikle 2014 yılından sonra kontrol edilemeyen arz şu an şehrimizi içinde çıkılmaz bir durum ile karşı karşıya bırakmıştır.
Kontrolsüz bir biçimde artan oteller, restoranlar seyahat acentaları; rekabeti, dolulukları ve dolayısı ile karlılıkları olumsuz etkilemiştir.

YILLARDIR YANLIŞ AÇIKLANAN TURİST SAYILARI BU ARZ FAZLALIĞININ EN BÜYÜK ETKENİDİR.
Yanlış sayıları açıklayanlar ve bu açıklamaları onaylayanlar şehre karşı sorumludurlar.
En az,  fuar ve kongre merkezi olarak inşa edilen ve tamamlandığında şehrimizin turizmine büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu inşaatın tamamlanmamasına ses çıkarmayanlar kadar sorumludurlar.
2014 yılından beri oluşan fazla arzın sebep olduğu sorunları azaltmamız için talep oluşturmamız gerektiği, üç aylık dönemde oluşan turist hareketliliğinin bu arza yetersiz olduğu herkes tarafından bilinirken, talep oluşturması muhtemel bir yapının hizmete açılmamasına sessiz kalınması şehrimiz adına kabul edilebilir bir durum değildir.
Trabzon Valimiz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız, Yomra Belediye Başkanımız, Trabzon Milletvekillerimiz ve yatırımcının beyanatlarında teşekkür ettiği (anlaşma sürecindeki desteklerinden dolayı) DOKA VE TRABZON TİCARET ODASI’nın bu sürecin hızlanması için ekstra bir gayret sarf etmeleri elzemdir.
Kalın sağlıcakla.