Dünyanın en güzel coğrafyasında bulunan Anadolumuzun kuzey ucunda her tarafı tarih kokan, yüzyıllar boyunca bir çok kültürü bünyesinde barındıran, efsanelere konu olmuş hiç bilinmeyen hikayeleriyle gizemli  TRABZON...

Nereye kazma vurursan vur,
30 metrede Roma Bizans
20 metrede osmanlı

10 metrede cumhuriyet tarihi çıkıyor. 
Her biri dönemine damga vurmuş uygarlıklıkların Trabzonla özdeşleşmesi tesadüf değildir.

Dünya üzerinde çok geniş topraklar üzerinde hakimiyet sağlamış, hüküm sürmüş, 
Osmanlı imparatorluğunun en fazla tahtta kalmış, en  önemli padişahlarından, yazdığı kanunnameleriyle adı Kanuniyle başlayan 
Kanuni Sultan Süleyman  öz be öz Trabzon pazarkapı mahallesi doğumludur.

Dünyanın en önemli kanun koyucularının başında gelen Kanuni sultan süleymanın yağlı boya tablosu günümüzde Amerikan senatosunun giriş kapısında gururla sergilenmektedir.

Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman 23 Nisan 1526'da 60 bin kişilk orduyla Macaristan üzerine sefere çıkmış ve savaş sonucunda macaristan topraklarının büyük bir bölümünde hakimiyet sağlamıştır. 

Osmanlıda gelenektir, savaş sonucunda aldığı esirleri asimile etmek için, esirlerin bir kısmını kendi memleketine, doğduğu topraklara Trabzona, Trabzonun ilçesi olan Akçaabatın beldesi, 
eski ismi 
Üstürkiye yeni ismi darıcaya yerleştirmiştir.

Trabzonla özdeşleşen hasır bileziğin en güzelleri darıcada bu sevimli sahil beldesinde kadınlar tarafından el emeği göz nuruyla binblr zahmetle örülmektedir.
Kuyumcuların en çok tercih ettiği hasır bileziklerin makbül olanı darıcada örülmüş olanıdır.

Gidin bakın bu beldenin bayanlarının bir çoğu sarışın ve mavi gözlüdür. Çok yeteneklidirler ördükleri hasır bilezikler yıllardır eşlerimizin kollarını süslemektedirler.

Kanuni sultan süleyman tahta oturup vefat edene kadar doğduğu ve büyüdüğü 16 yaşına kadar ikamet ettiği Trabzonu hiç unutmamış seferlerinde kullandığı kılıcının kabzasındaki hamsi figürünü eksik etmemiş,
Vefat ettiği macaristanda defnedilirken üzerinden elde örülmüş kışın sıcak yazın serin tutan TRABZON fanilası çıkmıştır.

Doğduğu mahalle pazarkapıdır ortahisardaki evi sembolüktür. Trabzonun merkezi sayılan pazarkapı mahallesi Roma bizans dönemi hadrian limanıyla, fırınlarıyla, hamamları, camileri, kiliseleri ve şapelleriyle tam bir Trabzon mozağidir.

Ülkemizin hiç bir yerinde 300 metre alan içerisinde dünyanın en güzel peynirlisini, kıymalısını köftesini, pilavını, balığını,  kelle paça çorbasını, ekmeğini
pazarkapı'dan başka alacak ve yiyecek yer bulamazsınız.

Her tarafı tarih kokan asırlardır bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış TRABZONUN,
En önemli mahallesi, Kanuni Sultan Süleymanın doğduğu, bir çok tarihi eseri bünyesinde barındıran yaşamsal kültürleriyle, hiç bitmeyen dinamiğiyle pazarkapı mahallesidir.

Kanuni Sultan Süleyman'ın yanıbaşından hiç eksik etmediği en güvendiği adamlardan biri olan,
Osmanlı
imparatorluğunda 
13 yıl sadrazamlık yapmış, Yunanistanın kuzey batısında Epirus bölgesi içerisinde iyonya sahilinde yer alan parga kasabasında doğmuş, Pargalı Damat İbrahim paşa'nın, ataları da aslen Trabzon'ludur. 

Pargalı ibrahim paşa'nın Trabzon Vilayeti ve sancağıyle ilgili hassasiyeti görev yaptığı sürece devam etmişdir. Kanuni Sultan Süleyman'a duymuş olduğu derin saygı ve sevgiyi her defasında dile getirmesi atalarınında Trabzonlu olmasından kaynaklandığı söylenilir.

Osmanlı İmparatorluğu'na en başarılı dönemlerini yaşatan bu ikilinin ortak sevdalarının başında Trabzon'la yollarının kesişmesi gelir.

Pargalı ibrahim paşanın ve Kanuni Sultan süleymanın en güvendiği adamları Trabzonludur.

Kanuni Sultan Süleyman  vefat edene kadar sofrasından trabzon hurmasını, tereyağını ve hamsisini eksik etmemiştir. Hamsiyi çok sevdiğinden hamsi figürünü kılıcına işletmiştir.Hamsi figürlü kılıcı Topkapı sarayı müzesinde segilenmektedir.

Saray mutfağına kadar giren TRABZON Pazarkapılı doğumlu kalkanoğlu pilavcısının atalarının torunlarıda günümüze kadar geleneği halen pazarkapı mahallesindeki işyerlerinde aynı zamanda İstanbulda kadıköyde ve istiklal caddesinde devam ettirmektedirler.

Her yönüyle bir çok medeniyete ve kültüre şahitlik etmiş, geçmişindeki devlet statüsüyle dünyada nadir olan şehir devletlerinden biri olan, Trabzonun bilinen tarihinden ziyade bilinmeyen tarihide incelenmelidir.

Özellikle darıcadaki asimile edilen Macarların hikayesini oranın en eski yaşlılarından dinledim.
Pazarkapının hikayesinide beş kuşaktır pazarkapıda doğmuş yaşamış bir ailenin ferdi olarak yaşayan büyüklerimden dinledim.

Tarih kitapları resmi tarihi yazsada,
Yerli halkın yaşadıkları bölgedeki insanlar tarafından  kulaktan kulağa anlatılan hikayelere çok önem vermesede bizim görevimiz, birebir duyduklarımızı meraklılarına hikaye tadında anlatmaktır.

Kanuni Sultan Süleyman'ın atası 
Fatih Sultan Mehmet Han'da,
Roma imparatoru 
jul Sezarda Trabzon vilayetine çok önem veren zamanının en önemli liderlerindendirler.
Roma imparatoru 
jul sezarın sevgilisi, Marcus antoniosun eşi dillere destan güzelliğiyle Kleopatra'nın
Sevgilisinin hışmından kurtulmak için Trabzon sahillerine çıktığı ve oradan Tarsusa gittiği söylenilir.

Fatih sultan Mehmet Han ve Hasan Kandaz

Yakın zamanda çektirdiğimiz ilginç bulduğum, İki fotoğrafdakinin birincisinde oğlum Ozan kandaz'ın romadaki müzede bulunan jul sezar heykelinin yanında çektirdiği fotoğraftaki benzerliğe ve kendimin Fatih sultan mehmet han'la olan resimlerdeki benzerliğimize dikkatinizi çekmek isterim..

Ozan kandaz ve jül Sezar

Tesadüfen de olsa tarih tekerrürden ibarettir.

Kalın sağlıcakla...