61SAAT HABER SERVİSİ

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde yine tartışmalara neden oldu. 
Büyükşehir Belediye Meclisinin 21 Kasım 2019 Tarihinde alınan kararda düzeltme yapılması için yeniden meclis gündemine gelen Çömlekçi Kentsel Dönüşüm projesiyleler ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonunu raporu okunurken içerisinde yer alan “Yapılabilirliği olmayan proje” ifadelerinin geçmesi üzerine CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin söz aldı. 

DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR
Şahin, “Bu alanda kentsel dönüşüm yürütülmesi mümkün değil ise, niye u alan kentsel dönüşüme alındı. Burada ki vatandaşlar neden 10 yıldan beri mağdur edildi. Hiç mümkün olmayan projeyi alıp vatandaşı 10 yıl mağdur edenlerin hakkında soruşturma açılması lazım. Bu teknik hata değil. 139 hektarda kentsel dönüşüm yapılacak. Billboardlarda hepsi vardı. Yapacağını kadar alın dedik “Hayır arkamızda güç var” denildi. Japonya’ya gidildi finansörler getirildi olmadı. Devlette devamlılık arz eder. Yapılabilirliği olmayan projeyi neden idare yapmış. Buna da devlet para hazırlamış. İfade çok enteresan. Yapılabilirliği yok.. Eğer yapılabilirliği olmayan projeyi birileri yapmışsa bunun hesabı verilmeli. Demek ki yapılabilirliği yok, o zaman benim haklılığım ortaya  çıktı. Hesabını versinler o zaman” dedi. 

ÇİN SEDDİ GİBİ YÜKSELİYOR
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, “Benim talebim var. Rüzgarımı istiyorum, denizimi istiyorum görüntümü istiyorum. Limanın yolun kenarına örülen Çin Setleri her gün yükseliyor. Bizim rüzgarımızın önüne önce 4 metre, sonra 8 metre sonra üzerine bir o kadar daha yükselen beton var. Bu perdede hiç boşluk yok. İmardan olan arkadaşlarımız burada. İmar kitlelerinden 40 metreyi aşan kitlelere izin verilmiyor. Ama Çömlekçi’de ki limanın mesafesi, tünelin girişinde başlayıp Değirmendere’ye gidiyor. Limanın imarı, Büyükşehire ait olmayabilir ama mensubu oldukları bakanlıklardan bu tip yapılara izin vermemelerini, bunların düzeltilmesini için emek harcamalarını talep ediyorum” dedi. 
Meclisi yöneten Başkan Vekili Atilla Ataman ise, “Büyüklüğü itibariyle yürütülmesinden sıkıntılar nedeniyle.. Geldiğimiz sonucu günlerin sonucu. Mesele bakış açısı. Evet bu kadar büyük alanda kapsamı, bu kadar büyük tutup vazgeçilmesi doğru değil. Doğru olmamış.
Ancak benim uzmanlık alanım olmamasına rağmen kentsel dönüşümü sadece devlet eliyle yapılacak işmiş gibi değerlendirmek doğru değil. Kentsel dönüşümün hangi şartlarda nasıl yapılacağı belli. 
Her gündeme geldiğinde maalesef aynı şeyleri konuşuyoruz. 138 hektarlık alandan, 9.7 hektara dönüştürüldü. Önemli olan bu alanda bitirilmesi..” dedi.