61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine bugün dikkat çeken bir madde geldi. Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen maddeye göre Ortahisar İlçesi Fatih Devlet Hastanesinin hemen yanında bulunan Yavuz Sultan Selim Camiinin alt tarafında yer alan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan parsel ile üzerindeki iş yerlerinin satışı görüşüldü. 
Maddeyle ilgili söz alan Ortahisar Belediye Meclisi CHP’li Üyesi Burhan Cahit Erdem, caminin dönemin Trabzon Belediye Başkanı Asım Aykan zamanında yapıldığını hatırlattı. 
Erdem, “Ben buranın geçmişini çok iyi hatırlıyorum. Asım beyin döneminde burası tamamen Trabzon Belediyesi tarafından yaptırılmış. 
Fakat Trabzon Belediyesine hiç bir kira ödenmeden, cami derneği bugüne kadar yüksek rakamlarla kiraları almıştır” dedi. 
Konuyla ilgili 3 soru soran Erdem, “Bununla ilgili geçmişte zannedersem yargıya da başvurduk. “Bu kiraların cami derneğine değil, Trabzon Belediyesine yatırılması konusunda” Bu konuda en son aşama nedir? Cami Derneği bugüne kadar bize aldığı kiralarla ilgili ödeme yapmış mıdır? 
Mülkiyeti bize ait olan bir yere yapı kayıt belgesi alınabilir mi? Tamamen maliyetini bizim yaptığımız bir yere yapı kayıt belgesi alınabilir mi? 
Burada 2 tane eczane var. Bu eczanelerde çok yüksek rakamla kira alınıyor. Bizim buranın devri yaparken veya satışı yaparken hangi bedel üzerinden, satış yapıldığını bu meclisin bilmesi gerekiyor. Çünkü burası rantı çok yüksek olan bir yer. Bu 3 konu ile ilgili sizlerden bilgi rica ediyorum” ifadelerini kullandı. 

İŞ YERLERİNİ DERNEK YAPTIRDI  
Bunun üzerine Plan ve Bütçe Komisyonundan AK Parti Yomra Belediye Meclis Üyesi Mustafa Bayındır ise, yapıların belediye tarafından değil dernek tarafından yaptırıldığını bu nedenle de yapı kayıt belgesinin alınabildiğini söyledi. 
Bayındır, “Aynı soruları bende arkadaşlarla komisyonda paylaştım. Ben sorduğumda yapımı belediye tarafından değil dernek tarafından yapıldığı iddia edildi. 

KİRA ALINMIYOR... 
Kira olarak aynı şeyi sorduğumuzda “kira alıyor muyuz?” Kira almadığımızı söyledi arkadaşlar. 
Satış konusunda rayiç bedel üzerinden. Rayiç bedel belirlenirken, komisyonlar kurulacaklar. Bu komisyonların çalışmasına istinaden satış bedelleri belli olacak. 
Yapı kayıt belgesini ise üzerindeki yapımcı alabiliyor. Belediyelere ait arsalar üzerinden” dedi. 

DERNEĞE GETİR DEDİK, GETİREMEDİ
Sorduğu sorulara cevap alamadığını belirten Erdem, “Ben 3’üne de cevap alamadım. Geçmişte bu yargıda olan konu olması lazım. Asım beyin döneminde bizzat benim de Fen İşlerinde bulunduğum dönemde betonunu her şeyini biz yaptık. İlgili dernek bize kendisinin yaptığını ifade etmişti o zamanda. Biz dedik ki belgelerini getir. Buraya beton mu harcadın, beton faturasını getir bakalım sen mi yaptın? Getiremedi... 
Sizde diyorsunuz ki bugüne kadar hiç para vermedi? Bugüne kadar ödenmeyen paraları belediye tahsil etmeyecek mi? Bu da suç... Bir yeri ihaleye çıkartırken bu paraların belediyeye ödenmesi gerekiyor” dedi. 

MADDE, MECLİSTEN GEÇEMEDİ.. ARAŞTIRILACAK
Maddeyle ilgili yeni soruların ortaya çıkması sonrasında AK Parti Grup Başkanı ve Arsin Belediye Meclis Üyesi Muhammet Salih Gürsoy, “Burada tabi sıkıntılı bir durum var. Benim teklifim, gündemde kalsın Burhan beyin dediği konular, mahkeme durumu var mı, kira durumu var mı, yapı kayıt belgesinin geçerliliği var mı? Onlara bakıp ondan sonra tekrar gündeme gelsin. Gündemde kalmasını öneriyorum” dedi. 

Gürsoy’un önerisiyle iş yerlerinin durumu ile ilgili yapılacak araştırma sonrasında maddenin yeniden Belediye Meclisi gündemine gelmesine oy birliği ile karar verildi...