ÇORUM (AA) - Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, ramazan pidesinin bazı bölgelerde 50-60 kuruştan satıldığını belirterek, "Maliyetinin altında satılan pideler hem sağlık açısından tehlike arz ediyor hem de haksız rekabet oluşturuyor" dedi.

Kavuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl ramazan ayında ülke genelinde "pide fiyatlarında değişiklik" konusunun gündemi meşgul ettiğini söyledi.

Pidenin fiyatı kadar sağlıklı üretiminin de önemine işaret eden Kavuncu, birçok bölgedeki pide fiyatının 2009'dan beri değişmediğini kaydetti.

Kavuncu, 1,5 liraya satılan 250 gramlık pidenin, 1 lira 25 kuruşa mal edildiğini vurgulayarak, "Un, maya, susam ve yumurta maliyetleri fazla. İşçi ve iş yeri giderlerini de düşünürsek, 250 gramlık bir pidenin 1,5 liradan satılması ancak kurtarıyor. Bu pide 1 liradan satılırsa, fırının giderleri karşılanmaz, fırıncı iflas eder" görüşünü paylaştı.

Metropol kent İstanbul'da maliyetin daha fazla olabildiğini anlatan Kavuncu, "İstanbul'daki pide fiyatlarının fazlalığı tartışılıyor. İstanbul'daki iş yeri kirası da düşünülünce, Anadolu şehirleriyle arasındaki fiyat farkı normal" diye konuştu.

Ramazan pidesinin bazı bölgelerde 50-60 kuruştan satıldığına dikkati çeken Kavuncu, vatandaşların bu pideleri alırken bir kez daha düşünmesi gerektiğini söyledi. Kavuncu, şöyle devam etti:

"Maliyetinin altında satılan pideler hem sağlık açısından tehlike arz ediyor hem de haksız rekabet oluşturuyor. 50-60 kuruştan satılan pideler, olması gereken gramajdan, undan, tuz oranından çalınması anlamına geliyor. Hijyenik olmayan ortamlarda da üretilen bu pideler, tüketici için tehdit oluşturuyor."

Kavuncu, yaklaşık 34 bin üyesi bulunan federasyonun, fırıncıların hak ve hukukunu korumayı amaçladığını, vatandaşlardan da bu konuda duyarlılık beklediklerini kaydetti.