Yatırım yapabilmek için elinizde bir miktar birikim olması gerekir. Birikiminiz yok ise maaşınızdan düzenli olarak para arttırmalısınız. Aksi takdirde yatırım yapmanız biraz zor olacak. Bundan dolayı para biriktirmenin püf noktalarına hâkim olmalısınız. Bu yazımızda yatırım yapmak için kolayca para biriktireceğiniz yollardan bahsedeceğiz.

  1. Harcamalarınızı Kayıt Altına Alın

Günlük yaşam içinde paranızı harcadığınız belli başlı alanlar vardır. Kira, mutfak masrafları, kredi ödemeleri ve faturalar gibi. Bu tür harcamaların ne kadar olduğunu aklınızda tutmakta zorlanmazsınız. Ancak bunun dışında küçük harcamalar, genellikle göz ardı edilir. Ay sonu geldiğinde ise bu harcamaların aslında sanıldığı kadar küçük olmadığı anlaşılır. İşte para biriktirmek için bu küçük harcamalar da dahil olmak üzere, bütün harcamalarınızı kayıt altına almalısınız.

Cep telefonunuza indireceğiniz bir mobil uygulama ya da bilgisayarınızdaki küçük bir yazılımla bu kayıtları tutabilirsiniz. Birkaç sonunda harcamalarınızın genel bir haritasını çıkarmış olacaksınız. Para biriktirmek için ise buradaki harcamalardan bazılarını azaltmanız ya da tamamen kesmeniz gerekir.

  1. Harcamalarınızı Azaltmaya Odaklanın

Para biriktirmek için kazandığınızdan daha az harcamalısınız. Bunun için ise harcamalarınızı detaylı olarak incelemeli ve gerekli planlamaları yapmalısınız. Gün içinde para verdiğiniz noktalardan bazılarının aslında sizin için çok gerekli olmadığını fark edeceksiniz. Bu noktaları tespit ettiğinizde, bunlara yaptığınız harcamaları ya tamamen kesin ya da tamamen azaltın.

Mesela, öğle yemeklerini lüks bir restoranda yediğinizi varsayalım. Bunun yerine normal ölçekteki bir restorana giderek açlığınızı gidermeniz, tasarruf yapmanızı sağlar. Ek olarak toplu taşımayı kullanma, gereksiz eşya almama, ücretli internet sitelerini kullanmama gibi önlemler de size tasarruf sağlar. Tasarruf noktasında kendinizle ilgili en iyi planlamayı kendiniz yapabilirsiniz.

  1. Otomatik Tasarrufa Yönelin

Para arttırmakta zorlanıyorsanız, farklı seçenekleri denemelisiniz. Bildiğiniz gibi hemen her bankanın tasarruf hesabı hizmeti var. Bu hesapların çalışma mantığı, maaşınız yattığında belirlediğiniz miktarın direkt buraya alınmasıdır. Böylece daha ay başındayken tasarrufunuzu yapmış olacak ve geriye kalan günlerde daha az harcama yapacaksınız. Ancak burada tasarruf miktarını doğru olarak belirlemek, son derece önemlidir.

Ne kadar tasarruf yapacağınıza karar verirken, öncelikle zorunlu harcamalarınızı çıkarın. Kira, gıda, ulaşım, faturalar, kredi ve benzer harcamaları hesaplayın. Geriye kalan tutardan bir kısmın ekstra harcamalar için tutun. Arta kalan miktarı ise direkt olarak tasarruf hesabına alın. Yaptığınız bu işlem sayesinde bir süre sonra yatırım için gerekli olan birikimin oluştuğunu göreceksiniz.

  1. Önceliklerinizi Belirleyin

Tasarruf için daha az para harcamanız gerekir. Daha az para harcamak için ise bazı zevklerinizden vazgeçmelisiniz. Gelirinizden maksimum seviyede artırım yapmak için harcamalarınızı olabildiğince kısmanız gerekir. Bunun için ise aylık bazda yaptığınız harcamaların tamamını yakından incelemelisiniz. Yani yukarıda da yer alan harcama listesini oluşturmalısınız.

Para verdiğiniz alanları tespit ederken, her harcamayı dikkate alın. Bu aşamadan sonra ise harcama alanlarınızı detaylı olarak incelemeye başlayın. Zaruri ihtiyaçlar haricindekileri kısmak, hatta bazılarını tamamen bırakmak, atacağınız en mantıklı adımlardan olacaktır.

  1. Hedeflerinizi Belirleyin

Hangi işi yaparsanız yapın, ilk olarak hedefinizi tespit etmeniz gerekir. Yatırım yapmak için para biriktirme işinde de bu kural geçerlidir. Hedefiniz, ne kadar sürede, ne kadar para biriktirmek? İşte bu sorunun cevabı, sonraki sürecin nasıl şekilleneceğini direkt olarak etkileyecektir.

Hedeflerinizi belirlerken, hangi yatırım aracına yöneleceğinize de karar vermelisiniz. Çünkü tercih edeceğiz aracın türüne bağlı olarak yatırım miktarı değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla hedefleriniz, yatırım türüne göre şekillenecektir.

  1. İlerlemelerinizi İzleyin

Tasarruf yaparken, motivasyon büyük bir öneme sahiptir. Eğer yeteri kadar motive değilseniz, bu işi başaramazsınız. Dolayısıyla da süreç içinde kendinizi sürekli motive etmelisiniz. Bunun en kolay ve en etkili yolu ise ilerlemelerinizi izlemek olacaktır.

Haftalık ya da aylık olarak ne kadar para biriktirdiğinizi hesaplayın. Ne kadar ilerlediğinizi ve ne kadar hedefe yaklaştığınızı görün. Böylece hedefe giderken motivasyonunuz artacak ve para biriktirmeye daha istekli hale geleceksiniz. Hatta bu durumun sizi bazı harcamalarınızı daha da kısmaya itmesi mümkün olabilir. Böylece biriktirdiğiniz miktar daha da artacaktır.

BONUS: E-Yatırım Araçlarını Deneyin

Online yatırım araçlarından olan e-yatırım ile fazla para biriktirmenize gerek kalmadan bütçeniz dâhilinde yatırım yapabilirsiniz. Risk yönetimi odaklı en yüksek getiri yatırım fonu mantığıyla hareket eden e-yatırım araçları, gayrimenkulden yapay zekâ alanına kadar birçok farklı alanda faaliyet gösterip farklı yatırım seçenekleri sunmaktadır.