KASTAMONU (AA) - Kastamonu ile İnebolu ilçesi arasındaki geleneksel ''Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü'' başladı.

İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü dolayısıyla gerçekleştirilen yürüyüş öncesi Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Vali Yardımcısı Aytekin Yılmaz yaptığı konuşmada, "evliyalar ve şehitler diyarı"nda Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü için misafirleri ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kurtuluş Savaşı destanının yazıldığı İstiklal Yolu'nun, Ankara'ya kadar 340 kilometrelik bir güzergah olduğunu ifade eden Yılmaz, "Milli Mücadele'nin önemli bir faslının yürütüldüğü, kadınıyla, çocuğuyla cepheye sevkiyat yapıldığı ilimizde bu etkinliğin düzenlenmesi bizleri onurlandırmaktadır. Başta Atatürk olmak üzere Şerife Bacı, Halime Çavuş, Hamamcı Kadı Salih Reis, Necibe Nine ile gazi ve şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum" diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fahrettin Şenoğlu da İnebolu-Kastamonu-Ankara hattının Milli Mücadele'nin en hayati yolu olduğunu vurguladı.

Milli Mücadele döneminde İnebolu kayıkçılarının da gece gündüz demeden, deniz yoluyla gelen mühimmatın ve lojistik malzemenin cepheye nakli için üstün gayret gösterdiğini hatırlatan Şenoğlu, "Bu ruhu yaşatmak için bugün burada toplanmış bulunuyoruz. İstiklal Yolu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen Türkiye'nin en iyi 12 kültür rotası arasında yer almaktadır. İstiklal Yolu'nda katılımcılar 95 kilometrelik mesafeyi kat edecektir" ifadesini kullandı. 

Şenoğlu, 13 Haziran'a kadar sürecek yürüyüşün sağlıklı ve güvenli şekilde tamamlanması için gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti. 

Konuşmaların ardından oluşturulan kortej eşliğinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 300 kişi İnebolu'ya doğru hareket etti. 

Grubun önce Seydiler sonra da Küre ilçelerinde konaklayacağı, 13 Haziran Cumartesi günü de İnebolu Şeref ve Kahramanlık Günü törenine katılacağı bildirildi.