TRABZON (AA) - Trabzon'da bir baba, Cumhuriyet Başsavcılığının "uzlaşma" teklifi üzerine, oğlunu yaralayan 2 şüpheliyi bir Kur'an kursuna bin lira bağışta bulunmaları karşılığında affedince savcılıkça 2 şüpheli hakkında dava açılmadı.
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, mağdur İ.Y'nin 3 Ekim 2015 tarihinde, kent merkezinde O.A. ile U.A. tarafından "kasten yaralanması" sebebiyle şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldığı anımsatılarak, soruşturma sürecinde Başsavcılık tarafından olayın taraflarına "uzlaşma" teklifinde bulunulduğu belirtildi.
Tarafların bunu kabul etmesi üzerine uzlaştırma müzakerelerinin başlatılması için Başsavcılıkça bir uzlaştırmacı görevlendirildiği anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Başsavcılığımızca görevlendirilen uzlaştırmacı, olayın mağduru İ.Y'nin 18 yaşından küçük olması sebebiyle kanuni temsilcisi olan babası ile olayın şüphelilerini bir araya getirmiş, uzlaştırmacı tarafından mağdur şahsın babasına hangi koşullar altında şüphelilerle uzlaşabileceği sorulduğunda, şüphelilerin Trabzon'daki bir Kur'an kursuna yardımda bulunmaları halinde uzlaşabileceğini ifade etmiştir. Şüpheliler O.A. ve U.A'nın Kur'an kursuna yardım etmeyi kabul etmeleri üzerine şüpheliler ayrı ayrı 500'er lira bir Kur'an kursuna yardımda bulunmuş, bağış makbuzunu dosyaya sunmuşlardır. Uzlaştırmacı tarafından düzenlenen rapor, olaya ait soruşturma dosyasına bakan cumhuriyet savcısınca incelenmiş, taraflar arasında uzlaşma sağlandığından ötürü kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilerek dosya sonuçlandırılmıştır."
Açıklamada, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) mağdurların haklarının korunması ve suç faillerinin topluma kazandırılması amacıyla uygulanan uzlaşma müessesesinin mağdur ve şüphelinin özgür iradeleriyle kabul etmeleri halinde, tarafsız bir üçüncü kişinin yardımıyla (uzlaştırmacı), suçtan ortaya çıkan sorunların çözümüne aktif olarak katıldıkları bir süreç olduğu ifade edilerek, uzlaşmada tarafların mağdurun zararının giderilmesi hususunda bir anlaşmaya varmaya çalıştığı kaydedildi.
Bu tür durumlarda taraflar arasında uzlaşma sağlanması halinde şüphelilere herhangi bir dava açılmadığı anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:"Mağdurun zararının giderilmesi, mağdura bir miktar tazminat ödenmesi şeklinde olabileceği gibi mağdur veya toplum için belirli bir kamu hizmetinde bulunulması, özel bir kuruluş ile yardıma muhtaç kişi ya da kişilere bağış yapmak şeklinde veya hukuka uygun başka herhangi bir edim şeklinde de olabilir. Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz ve açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır. Uzlaşma kurumunun toplum tarafından daha iyi anlaşılabilmesi ve özellikle kentimize ilişkin Trabzon uzlaşıyor kavram ve algısının güçlü olarak ifade edilebilmesine güzel bir örnek teşkil ettiği değerlendirildiğinden bu uygulama örneğinin toplumlun bilgisine sunulması imkanı yaratmak üzere paylaşılması gereği duyulmuştur.