ORDU (AA) - Ünye Orman İşletme Müdürü Aşkın Ozan Aydın, karaca yavrularının tehlikede değilse doğal ortamlarından koparılmaması gerektiğini söyledi.

Aydın, yaptığı açıklamada, karacaların yavrulama dönemi olduğu için doğada karaca yavrularının görülebileceğini belirtti.

Karacaların, 300 - 400 metre aralıklarla doğum yaptığını ve sonra geriye dönerek yavrularını topladığını anlatan  Aydın, "Bu geri dönme ve toplama süreci bazen birkaç gün sürebilir. Vatandaşlarımız yavru karacaları gördüklerinde korumak amacıyla alıp Orman İşletme Müdürlüklerine getiriyor. Yavru karacalar doğal ortamlarından koparılıyor. Yavru karacayı koruyalım derken onların zararına bir durum ortaya çıkıyor” dedi.

Vatandaşların doğada tek başına yavru karaca gördüklerinde birkaç gün yavruyu uzaktan gözlemesi gerektiğini, bu zaman zarfında ana karaca yavruyu almak için geri gelmediği takdirde Orman İşletme Müdürlüğüne ihbarın yapılması gerektiğini ifade eden Aydın, şunları dile getirdi:

"Vatandaşlarımızın, bulduğu karaca yavrularına, eğer köpek veya vahşi hayvan tehlikesi yoksa kesinlikle el sürmemesini önemsiyoruz. Çünkü el sürüldüğü süre içerisinde anne karaca yavrusunu almak için döndüğünde insan kokusunun sindiği yavrusunu almıyor, kabul etmiyor. Bu nedenle de sahipsiz ve annesiz karaca yavrularımız oluyor. Birkaç gün içinde anne karaca yavrusunu alacağı için vatandaşlarımızın 2-3 gün yavru karacaları uzaktan gözlemesini, annesi gelmeyen ve sahada kalan yavru karacaları bize getirmelerini veya bizi aramalarını istiyoruz.”

Aşkın Ozan Aydın, bulunup getirilen ve ihbar yoluyla alınan 5 yavru karacayı Ünye Orman İşletme Müdürlüğü orman evi tesislerinde koruma altına aldıklarını, besleme ve bakımlarını yaptıklarını, yavruları daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü’ne teslim edeceklerini kaydetti.

Aydın, “Doğa Koruma Şube Müdürlüğünde belli bir süre büyütülecek olan karacalarımız, kendilerini koruyacak kadar büyüdüğünde tekrar doğaya salınacak” dedi.