Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bir gazetede yer alan TİB’in tapeleri onayladığı yönündeki iddialara ilişkin, “TİB’in tapeleri çıkarmak, tapeleri onaylamak gibi bir yetkisi yok. Bu yetki sadece adli kolluğa aittir" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın düzenlediği Gündem Özel programına konuk oldu. Bakan Elvan, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

“TÜRKİYE OLARAK SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”
Bakan Elvan, “Dinlemeler üzerine Siber güvenlik sisteminin, Türk Telekomünikasyon sistemine entegre edilmesinden bahsediliyor. Bu dinlemeleri önlemek mümkün mü?” sorusuna, “Teknoloji geliştikçe yeni bir ürün yeni bir teknoloji çıktıkça bunlarda tabi ki dinleme açısından üstesinden gelebilmek çok kolay değil. Bunların çok değişik mekanizmaları var. Tamamıyla engelleyebilir misin? Hayır. Bunun yüzde yüz engellenmesi gibi teknolojik ilerlemenin kaydedildiği ortamda, yüzde yüz engellenmesi söz konusu değil. Telekominakosyon alanında siber güvenlik çok önemli bir konuma geldi. Bir taraftan teknoloji gelişirken diğer taraftan da bu ülkeler firmalar güvenliği artırma yönünde çaba sarf ediyorlar. Türkiye olarak siber güvenlik konusunda çok önemli adımlar attık. Biz fena değiliz, istenilen düzeyde miyiz? Hayır. Daha da ileri adımlar atmalıyız. Bazı ülkelerde siber güvenlik konusunda bizden, destek istendi. Bazı ülkeler bu konuda birlikte çalışmayı arzu ettiklerini ifade ettiler” şeklinde cevap verdi.

“DİNLEMELERİ TASVİP ETMİYORUZ”
Dinlemeleri tasvip etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Elvan, “Müttefikimiz olan ülkelerin böyle bir girişimde bulunmasını tasvip etmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu NATO zirvesinde gündeme getirecek. Bu konular konuşulacak. Mobil baz istasyonu sayesinde de dinleyebilirsiniz. Bu içeriden de olabilir dışarıdan da olabilir. İnternetle ilgili şunu ifade etmek istiyorum. İnternet ortamındaki yazışmalarınız vs. bu konuda da sıkıntılarımız yaşanıyor. Tüm dünyada bu tür sıkıntılar yaşanıyor. İnternet değişim noktası dediğimiz noktaların, yurtiçi trafikte Türkiye’de olması yönünde bir çalışma başlattı arkadaşlarımız” ifadelerini kullandı.

“BİR AN EVVEL SONUÇLANMASINI ARZU EDİYORUZ”
Dinlemelerin 17-25 Aralık hadiselerinden sonra montajlanmış bir şekilde sosyal medyada paylaşılmaya başladığına dikkat çeken Elvan, “Biz o dönemde Başbakanlık Teftiş Başkanlığına bu konuda çalışma yapılmasını istedik. Tespiti özelikle geçmişe yönelik dinleme kayıtlarının tahrip edildiği ortadan kaldırıldığı görüldü. Bununla ilgili gerekli suç duyuruları savcılığa yapıldı. Kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma da devam ediyor. Yine mahkeme kararı olmaksızın yapılan dinlemeler söz konusu, yine savcılık tarafından çalışmalar yürütülüyor. Bizde bir an evvel sonuçlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

“TİB’İN TAPELERİ ONAYLAMA GİBİ BİR YETKİSİ YOK”
TİB’in tapeleri onayladığı yönündeki haberler üzerine de konuşan Elvan, “TİB’in tapeleri çıkarmak, tapeleri onaylamak gibi bir yetkisi yok. Bu yetki sadece adli kolluğa aittir. Bu dinlemelerin, tapelerin çıkarılması TİB’in böyle bir sorumluluğu yok. TİB’in onayı da yok. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

“TİB’İN MİT’E DEVRİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
TİB’in MİT’e devredileceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Bakan Elvan, “Sayın Cumhurbaşkanımız TİB’in MİT’e devri konusunda açıklamada bulundu. Bizi talimatlandırdı. Biz bir çalışma yaptık. Bakanlar Kurulumuzda tekrar değerlendirildi. Konuşuldu ve ona göre bir adım atacağız. TİB’de maalesef geçmiş dönemde sıkıntılı işler yaşandı. Tabi bunların üstüne gidildi. İşte mahkemeler gereken kararı verecektir. Bizim buradaki temel ilkemiz şu, yapılan her bir eylemin, işin mutlaka hukuk çerçevesi içerisinde yasalara uyması son derece önemli” diye konuştu.

“4-G ÇALIŞMALARI 2015 YILINDA TAMAMLANACAK”
Bakan Elvan, Türkiye’nin 4-G’ye ne zaman geçileceği yönündeki soruya ise şunları söyledi:
“Aslında biz bu yıl 4-G geçişi ile ilgili çalışmalarımızı tümüyle tamamlayalım istiyorduk. Fakat biliyorsunuz RTÜK’ün karasal ve sayısal ihalesi söz konusu oldu. İhale iptal edildi. Oradan boşalacak frekansı biz almak istiyoruz. 4-G’ye geçmek istiyoruz. Eğer onda bir gecikme olursa 4-G ile ilgili kentlerimize, illerimize, kırsal alan hariç 4-G çalışmamızı biz 2015 yılında tamamlayacağız inşallah. Hedefimiz o.”

“4-5 KAT DAHA HIZLI”
4-G’nin 3-G göre özelliklerini anlatan Bakan Elvan, 4-G sisteminin EDGE’den 4-5 kat daha hızlı olduğunu düşündüğünü ifade etti. 4-G ile daha iyi hizmet sağlanacağının altını çizen Bakan Elvan, 4-G sistemi ile internetin daha da hızlı olacağını dile getirdi.
RTÜK’ün çalışmalarında herhangi bir gecikme olmaması durumunda ise Bakan Elvan, çalışmaların tamamlanarak hayata geçeceğini sözlerini ekledi.

“ÇALIŞMALAR TAMAMLANINCA 3 SAAT 15 DAKİKAYA DÜŞECEK”
Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) Eskişehir’den sonra yavaş gittiği iddiaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Elvan, “Öncelikle bu tespitler doğru değil. Gebze’den Pendik’e kadar olan yerleşim açısından önemli bir alan. Sanayi açısından yoğun bir alan. O güzergahta sizin 250 kilometre hızla gitmeniz mümkün değil. Çevresinde yerleşim yerleri olan yerlerden geçerken hızımızı düşünüyoruz. Ama diğer yerlerde 250-260-270 kilometre hızla gidiliyor. İstasyonlarda bekleme söz konusu oluyor. Bunları da dahil ettiğimiz de aşağı yukarı 3 saat 45 dakikada istasyonlara ulaşmak mümkün. Ankara çıkış Pendik giriş toplam 3 saat 45 dakikadır. Farklı yerlerde çalışmalarımız devam ediyor. Bunlar neticelenirse 3 saat 5-10 dakikaya kadar düşecek” dedi.

“2015 YILINDA ÇALIŞMALAR TAMAMLAYACAĞIZ”
Pendik ve Halkalı, Üsküdar arasındaki çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Bakan Elvan, 2015 yılı sonuyla çalışmaları tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Zaman zaman yüklenici firmalarla sorun yaşadıklarını vurgulayan Bakan Elvan, herhangi bir sorun ile karşılaşılmaması durumunda 2015 yılı itibariyle çalışmaların tamamlanacağını kaydetti.
YHT’ye yapılan sabotaj ile ilgili açıklamalarda da bulunan Bakan Elvan, sabotajı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin yakalanması için soruşturmanın devam ettiğine dikkat çekti.
Bakan Elvan, 2023 yılı hedeflerinin devam ettiğine vurgu yaparak, Edirne’den Kars’a Yüksek Hızlı Trenin ulaşmasını sağlayacaklarının altını çizdi.
(İHA)