AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, 2015 genel seçimlerine ilişkin, "15 Eylül 2014 Pazartesi günü seçim sürecini başlatıyoruz, takvimimiz belirlendi" dedi.
Atalay, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında dün akşam yapılan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin çok hızlı bir değişim geçirdiğini anlatan Atalay, "Bu kısa süre içinde hem Cumhurbaşkanı devir- teslimi oldu, Türkiye’ye yakışır Cumhurbaşkanlığı makamına yakışır, ben ve sizler 2007 yılında yine 28 Ağustos’ta 11. Cumhurbaşkanımızın nasıl seçildiğini ve Köşke nasıl gittiğini biliyorsunuz. 10. Cumhurbaşkanımız sessizce gitmişti. Bundan sonra çok programlı, görkemli, Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir tören yapıldı. Genel Başkanımız değişti, olağanüstü kongre yaptık, hükümet yenilendi, MYK’da değişiklikler oldu. Adeta takvim tıkır tıkır yürüdü, yürümeye devam ediyor" diye konuştu.
Yarın saat 14.00’te hükümet programı üzerinde görüşmelerin olacağını ve dünkü MYK toplantısında bunun da gündemde olduğunu belirten Atalay, Cumartesi günü 14.00’te güven oylamasının yapılacağını hatırlattı. Dün akşam MYK toplantısında AK Parti grup başkanvekillerinin yapılacak 3 günlük Meclis çalışmasıyla ilgili bilgi sunduklarını belirten Atalay, "Daha önce 7 Eylül’de Meclis’in Torba Yasa’yı görüşmek üzere toplantıya çağrılması kararlaştırılmıştı. Ana muhalefet partisinin kongresi de göz önüne alınarak bu konu 8 Eylül’e çekilmiş oldu. Yani Pazartesi günü için AK Parti Grubu Meclis’i toplantıya çağırıyor. 1-2 anlaşma da var" dedi.

"TORBA YASA MECLİS’TEN EN GEÇ 8-9 EKİM’E KADAR ÇIKACAK"
Torba Yasa konusunda Meclis’te daha önce görüşmelerin yapıldığını hatırlatan Atalay, "Meclis kısa bir tatil yapmış oldu, kısa süre sonra tekrar toplantıya çağrılıyor ama Torba Yasa’dan sonra önümüzde bir miktar tatil zamanı var. Normalde 1 Ekim’de Meclis yeni yasama yılı toplantısına başlıyor, peşinde Kurban Bayramı tatili var, zaten orada bölünmeler var. Yani Ekim’in 12’sine kadar parlamentoda çok hızlı bir çalışma olamayacak. Bizim planımız Torba Yasa en geç 8-9 Ekim’de tamamlansın. Ondan sonra milletvekillerimiz tatile girmiş olsunlar" ifadelerini kullandı.
Atalay, şunları kaydetti:
"Torba Yasa’nın gündeme alınmasıyla ilgili içinde neler, niçin acele ediyoruz, Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıyoruz? Muhalefetle de bugün bunu grup başkanvekillerimiz görüşüyorlar. Büyük toplumsal beklentiler var. Deklare edildi, beklentiler oluştu, kiminin zamanı geçiyor. Dolayısıyla bu yasanın hızlı bir şekilde çıkması gerekiyor. Beklentilerin neler olduğu biliniyor. Her şeyden önce 40 bin öğretmen ataması var. Okullar açılıyor, öğretmen atamalarının bir an önce yapılması gerekiyor. Bu kadro tahsisi de yasayla oluyor ve Torba Yasa içinde. Soma’daki kazadan sonra hem sektörde çalışanlara hem genelde Soma ile ilgili hususlar var. Borç ertelemeleri veya yapılandırılmaları gibi konular var. Yani çok geniş toplum kesimlerini ilgilendiren hususlar var. Bu beklentileri karşılamak istiyoruz. Bu sadece iktidar partisinin işi değil, aynı zamanda muhalefet partilerinin üzerinde toplumsal bir baskı. Muhalefet partileriyle birlikte bu toplumsal beklentiyi karşılamak istiyoruz. Onlarla da bugün bu görüşmeler yapılmış olacak."

"CHP’YE KONGREDE BAŞARILAR DİLİYORUM"
Bu hafta sonu ana muhalefet partisi CHP’nin olağanüstü kongresinin yapılacağına işaret eden Atalay, "Başarılar diliyorum. Ana muhalefet partileri demokrasilerde çok önemli bir yeri var. Bazen siyaset bilimi literatüründe iktidarın yarısı gibi bile ifade edilir. Dolayısıyla daha güçlü Türkiye için daha dirayetli bir ana muhalefet partisi kongreden çıkar. Kendi iç sorunlarını çözmüş olarak. Kongreyi yakından izliyoruz. Arkadaşlarımız katılacaklar. Sosyal İşler Başkanımız Öznur Hanım ve Adalet Komisyonu Başkanımız Ahmet İyimaya kongreye katılacak" dedi.

"OLAĞAN 5. KONGRE TAKVİMİMİZİ BAŞLATIYORUZ"
"Olağan 5. Kongre takvimimizi başlatıyoruz" diyen Atalay, "Geçen hafta MKYK bu konuda MYK’ya yetki vermiş, bir karar almıştık. Şimdi de MYK olarak biz bu süreci başlatması için teşkilat başkanlığımıza görev verdik. Bu süreçler tamamlanmış oldu. Bugün teşkilat başkanlığımız bütün teşkilat başkanlıklarımıza bu duyuruyu yapıyorlar" diye konuştu.
Parti bünyesinde cumhurbaşkanlığı seçimi, genel başkan değişimi ve büyük kongrenin yürütüldüğünü dile getiren Atalay, parti tüzüğüne çalışmaların normal olarak yürüdüğünü belirtti. Atalay, şöyle devam etti:
"Hiçbir şey aksamıyor, tıkır tıkır yürüyor. Şimdi 5. Olağan Kongremize hazırlık derken önce beldelerden başlayarak, en küçük birimlerimizden illere kadar bütün kongrelerimizi tamamladıktan sonra büyük kongreye gitme genel bir yöntem. 15 Eylül 2014 Pazartesi günü seçim sürecini başlatıyoruz, takvimimiz belirlendi. 16 Eylül’de de delege dağılım listelerinin ilanıyla başlayacağız. 20 Eylül Cumartesi günü delege seçmen listelerinin ilanı yapılacak ve ilk belde kongrelerine 1 Kasım’da başlayacağız, 16 Kasım’da tamamlıyoruz. 11-30 Ekim arasında delege seçimleri olacak. Delege seçimleri tamamlandıktan sonra 1-16 Kasım belde kongrelerimiz yapılacak. 1 Kasım-31 Aralık beldesi olmayan ilçe kongrelerimiz yapılacak. 15 Kasım-31 Aralık beldesi olan ilçe kongrelerimiz yapılacak. 22 Kasım Cumartesi günü il kongrelerimizi başlatacağız. 22 Şubat 2015 Pazar günü ilk kongrelerimizi tamamlamayı planlıyoruz. Biraz hızlandırılmış bir takvim. Çünkü seçim var sonrasında. Şubat ayının 22’sinde kongrelerimiz tamamlanmış olacak."

"2015’İN SONBAHARINDA OLAĞAN 5. KONGREMİZ YAPILACAK"
Partinin bütün mekanizmalarının bir dinamizm içerisine gireceğini belirten Atalay, "Bütün teşkilatların ya yeniden seçilmesi veya seçimle yenilenmesi, şu süreçlerde bazı teşkilatlarımızda değişiklikler olmuştu, görevden düşme, görevden alma gibi bunların da kongrelerle seçimli hale gelmesi bizim için esastır. Dolayısıyla genel seçim öncesi bütün kongrelerimizin yapılması ve bütün teşkilatlarımızın seçimle gelmiş teşkilatlar olması bizim için önemli. 2015’in sonbaharında bir tarihte Olağan 5. Kongremiz yapılmış olacak" diye konuştu.
Atalay, AK Parti’nin Türkiye genelinde teşkilatı çok geniş olan bir parti olduğunu vurgulayarak, 81 il, 970 ilçe, 396 belde, 31 bin 734 mahalle, 18 bin 337 köyde delege seçimleri ve olağan kongrelerin yapılacağını açıkladı. Teşkilat başkanlarının kongre konusunda AK Parti teşkilatlarına yazılarını yazdığını ve 11 Eylül’den sonra 5 bölgede toplantılara başlayacağını belirten Atalay, "Hızlı ve dinamik bir sürece girmiş oluyoruz. Hem bu vesileyle ilçe il kongrelerine parti yöneticilerimiz, bakanlarımız, milletvekillerimiz de katılacak. Yeni bir hareketlilik olacak, partimizde olacak. Bütün teşkilatlarımıza hayırlı olsun diyorum. Başarılar diliyorum" dedi.

"YENİ GETİRDİĞİMİZ İLKELER VAR"
Atalay, "Getirdiğimiz bazı ilkeler var. Onları teşkilat başkanlığımız yazıyor. Bu seçimde teşkilat başkanlıklarımıza aday olacak kişiler ve seçilen kişiler ilk genel seçimde milletvekilliğine aday olmayacak şeklinde kısıtlarımız var. Yani onları da düşünerek herkes görev alacak, aday olacak, seçilecek. Biz teşkilat olarak çok dikkatli çalışırız, mevzuatımız çok olgunlaşmıştır, atılacak her adım bellidir. Türkiye genelinde çok disiplinli, çok büyük bir aileyiz, kongrelerimizle daha da büyümüş olacağız. O heyecanla da 2015 seçimine gireceğiz diye düşünüyoruz. Dünkü MYK’nın en önemli konusu buydu. Uzunca detayları çalışıldı. Nihai kararlar verildi. Özellikle il kongrelerinin büyük kısmına yeni genel başkanımızın katılmasını arzu ediyoruz. O yönde planlamalar yapacağız" açıklamasında bulundu.
(İHA)